Ivana i Bibić dominantni, Miličin prokleti 1cm, Anja i Luka na svojim nivoima: 3. dan Evropskog prvenstva

Trećeg dana dvoranskog prvenstva Evrope nastupilo je 5 srpskih atletičara, Ivana Vuleta i Elzan Bibić su kao najbolji prošli kvalifikacije i plasirali se u finala, Anja Lukić i Luka Trgovčević su bili na svojim nivoima, a najveći baksuz današnjeg dana je Milica Gardašević koja je bez finala ostala u poslednjoj seriji za 1 centimetar.

Pretposlednji dan u Istanbulu na EP doneo je veliki povratak Ivane Vulete. Nakon povrede zbog koje je prekinula nastup na prvenstvu Srbije vratila se još jača i u prvom skoku zabeležila je najbolji skok u Evropi ove godine – 6,98 metara. Niko nije uspeo da se približi trostrukoj osvajačici zlatne medalje sa evropskih šampionata.

YouTube player

Koliko je Ivana bila dominantna toliko Milica Gardašević kao da nije mogla da se naštimuje jer su joj sva tri skoka odrazi bili daleko od daske. U prvoj seriji je išla na sigurno da ne bi ušla u problem koji su imali pojedine njene reprezentativne kolege. Daljina od 6,37 metara ostvarila je uz 30,6 centimetara odraza daleko od odrazne daske. Potom je skočila 6,51 metar 8,8 centimetara od daske i taj skok ju je plasirao na 8. poziciju, poslednju koja vodi u finale.

Milica Gardašević, dvoransko EP 2023, kvalifikacije dalj
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Milica Gardašević, skok udalj kvalifikacije; Foto: Sam Barnes/Sportsfile via Getty Images

Pred poslednju seriju potpuno ju je poremetio skok Rumunke Aline Roatiu-Kotman, koju srpski ljubitelje atletike možda pamte iz perioda kada je bila pojačanje Crvene zvezde na Kupu šampiona i Ekipnom prvenstvu pre nekih 10-ak godina. Ona je po redu bila baš pre Gardaševićeve i u toj trećoj seriji beleži skok od 6,52 metara i sa 11 pozicije se penje na 8. istisnuvši Milicu za svega 1 centimetar. Naša daljašica je morala odmah da odgovori, ali se ponovo odrazila daleko od daske 17,8 centimetara i beleži skok od 6,46 metara čime je nažalost ispala sa takmičenja.

Nastup u tri serije je veoma nezgodan, još kada je rano ujutru… Veliki žal jer bi se Milica sigurno u finalu sa šest skokova i u večernjem terminu borila za medalju.

YouTube player

Dan je otvorio Elzan Bibić trkom na 3000 metara. Nakon nešto sporije prve grupe, kako je sam Bibić rekao, Elzan je dominirao u svojoj drugoj i sa najboljim vremenom kvalifikacija 7:50.21 se plasirao u finale.

Elzan Bibić, dvoransko EP 2023, 3000m kvalifikacije
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Elzan Bibić, 3000m kvalifikacije; Foto: Sam Mellish/Getty Images

Dan su zatvorili preponaši. Anja Lukić je zabeležila odličan rezultat 8,23 sekunde što je na njenom ovogodišnjem nivou. Međutim ostaje žal jer je zakačila jednu preponu koja ju je izbacila malo i balansa. Da nije bilo ove greške rezultat bi bio još bolji i bliži njenom državnom rekordu od 8,17 sekundi. Za prolazak u polufinale bilo joj je neophodno da istrči brže od tog rekorda jer je poslednji rezultat koji se kvalifikovao dalje bio 8,14. U svojoj grupi zauzela je šestu poziciju što joj je ukupno donelo 25.  mesto.

Anja Lukić, dvoransko EP 2023, 60m prepone kvalifikacije
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Sara Lavin (Irska) i Anja Lukić, 60m prepone kvalifikacije; Foto: Dan Mullan/Getty Images
YouTube player

Luka Trgovčević je takođe bio na svom nivou. Zbog sitne povrede morao je da otkaže nastup na Belgrade meeting-u, ali je bio spreman za državno prvenstvo. Na šampionatu Evrope trku je završio za 7,91 sekundu što je na nivou koji je trčao tokom cele sezone. Identično kao i Anja, Luka je u grupi bio šesti, a ukupno 25.

YouTube player

Dva Srbina se plasirala u drugi krug pod drugim zastavama

Imala je Srbija odličnog Milana Ristića, sad ima Luku Trgovčevića, a mogla je da ima i Milana Trajkovića i Vladimira Vukićevića. Ova dva preponaša koja korene vuku iz Srbije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva. Trajković je rođen u Srbiji, ali je sreću morao da potraži na Kipru. On je u kvalifikacijama bio drugi u svojoj grupi sa rezultatom 7,71 što je sedmo najbolje vreme u prvom krugu.

Sa druge strane Vladimir Vukićević je rođeni Norvežanin, sin je čuvenog Jugoslovenskog preponaša Petra Vukićevića. On je takođe trčao u prvoj rundi na dvoranskom EP i sa rezultatom 7,76 sekundi se plasirao u polufinale.

Vladimir Vukićević, dvoransko EP 2023, 60m prepone kvalifikacije
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Vladimir Vukićević (Norveška) i Metju Đaket (Švajcarska), 60m prepone kvalifikacije; Foto: Nikola Krstic/MB Media/Getty Images

Ex-Yu

Atletičari iz bivše Jugoslavije nastupili su u dva finala i dva su izborili.

Prvu medalju za Sloveniju osvojila je Tina Šutej u skoku motkom. Svetska dvoranska šampionka iz Beograda morala je evropsku titulu da prepusti finskoj motkašici Vilmi Murto koja je zahvaljujući novom državnom rekordu došla do zlata. Tina je uspešno preskočila 4,75 metara što joj je donelo srebro, dok je Finkinja uspela i 4,80 metara da savlada.

Tina Šutej osvajačica srebrne medalje na dvoranskom EP 2023 u skoku motkom
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Tina Šutej (Slovenija), Vilma Murto (Finska) i Meli Svabikova (Češka), osvajačice medalja u skoku motkom; Foto: Alex Livesey/Getty Images

Imala je Slovenija još jednu finaliskinju od koje su očekivali medalju. Neja Filipič je u finalu troskoka zabeležila skok od 13,92 metara. Ta daljina iz prve serije joj je bio i najbolji koji je bio dovoljan za 5. mesto. Pravo iznenađenje u ovoj disciplini priredila je domaća atletičarka Tugba Danišmaz koja je skočila državni rekord 14,31 metara i dokopala se zlata.

Slovenija će imati još jednu finaliskinju koja bi mogla da se bori za medalju. Anita Horvat je na 800 metara pobedila u svojoj grupi i sa rezultatom 2:03.11 se plasirala u finale. To je bio ukupno 7, rezultat polufinala, ali će sa 6. vremenom nastupiti u finalnoj borbi jer su devojke koje su se plasirale na osnovu rezultata imale jača vremena.

I Bosna i Hercegovina imaće svog finalistu. Amel Tuka je u izuzetno dramatičnom finišu, u odlično istrčanih poslednjih 50-ak metara uspeo da kao drugi iz grupe prođe polufinale na 800 metara. Kroz cilj je prošao za 1:47.53 što je 8. rezultat za finale.

Amel Tuka, dvoransko EP 2023, polufinale 800m
Dvoransko Evropsko prvenstvo 2023., Istanbul – 04. mart – Amel Tuka (Bosna i Hercegovina), 800m polufinale; Foto: Sam Barnes/Sportsfile via Getty Images

(Atlex.rs)

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template