Zvezda dovela nesuđenu učesnicu SP: Rešeni problemi prepona, dalja i troskoka

Bliži se polako kraj prve faze prelaznog roka u kojem atletičari podnose zahteve za promenu kluba, a jedne od najvećih transfera za sada obavila je Crvena zvezda dovođenjem Jovane Gnjatović i Marije Bukvić.

U petak 29. oktobra u ponoć ističe mogućnost da atletičari podnesu zahtev za promenu kluba, a presek se očekuje tokom naredne nedelje. Ono što se sada zna jeste da je Crvena zvezda dovela dva velika pojačanja i to na mestima koja im najviše fale u ženskoj ekipi – prepone, dalj i troskok.

Jovana Gnjatović je jedna od najboljih mladih atletičarki Srbije. Devojka koja je izborila učešće na U20 Svetskom prvenstvu u troskoku, u disciplini koja je u ekspanziji kod nas poslednjih godinu, dve.

Ona nažalost na ovo takmičenje nije otišla zbog nesporazuma njenog kluba Rume i Vojne akademije za koju se u tom trenutku pripremala.

Na SP nije otišla, ali je upisala školu koju je želela i selidbom u Beograd odlučila je da pored mesta prebivališta promeni i atletski klub i odluka je pala na Crvenu zvezdu.

Prvenstvo Srbije 2021 - Jovana Gnjatović
Prvenstvo Srbije 2021, Kraljevo – 5. jun, troskok, Jovana Gnjatović (Ruma); Foto: Atlex

Jovana je rođena 2002. godine u Rumi, a za klub koji nosi ime grada takmiči četiri godine. U tom periodu Gnjatovićeva je jedna od zaslužnih zašto je troskok od discipline koju je retko ko posmatrao u Srbiji postala jedna od gledanijih i praćenijih na takmičenjima.

Ovog leta je prosto eksplodirala jer je na čak četiri takmičenja skakala preko 13 metara, a prvi put kada je to učinila bilo je na U20 prvenstvu Srbije kada je skočila neverovatnih 13,22 metara ali nažalost uz veoma jak, nedozvoljeni, vetar u leđa. Lični rekord je skočila na seniorskom prvenstvu Srbije 13,09 metara što joj je donelo titulu prvakinje Srbije.

U zimskoj sezoni postala je juniorski prvak Balkana sa skokom od 12,80 metara što je za samo jedan centimetar manje od ličnog rekorda zabeleženog na seniorskom PS.

Ni dalj joj ne ide loše jer je sa vetrom od 2,3 m/s u prsa uspela da skoči 5.89 metara ove godine.

Jovana će trenirati sa trenerom Stevanom Grujićem koji je u Zvezdi zadužen za troskok.

Jovana Gnjatović, troskok, prvenstvo Srbije 2021
Dvoransko prvenstvo Srbije 2021. – 7. februar, Jovana Gnjatović (Ruma), troskok; Foto: Atlex

Poziciju u ekipi u trkama na 60 i 100 metara sa preponama kao i u skoku udalj popuniće Marija Bukvić koja dolazi iz Mladosti iz Zemuna.

Marija je ponikla u zemunskom klubu kod trenera Gorana Radoje. Prvakinja je Balkana za juniore u dvorani u dalju sa skočenih 6,06 metara 2020. Takmičila je na U18 prvenstvu Evrope 2018. u Đeru (Mađarska) gde je trčala 100 metara prepone.

Ove godine je istrčala lični rekord u ovoj disciplini na seniorskim preponama – 14.35 sekundi, dok u dalju na otvorenom ima 5.97 metara iz 2019. Što se dvorane tiče 8.87 sekundi je trčala prošle godine na 60 metara sa preponama, a iste te 2020. je skočila i lični rekord u skok udalj od 6,06 metara.

Marija je već počela da radi sa novim trenerom Slobodanom Stojićem.

Marija Bukvić, 100m prepone
Kup Beograda za juniore 2020., 1. dan – 4. jul, 100m prepone devojke, Marija Bukvić (Mladost Zemun); Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top