Značaj Svetskog prvenstva: Sponzori, dve nove dvorane, sudije, takmičenja…

Organizacija jednog velikog takmičenja kakvo je Svetsko dvoransko prvenstvo ima višestruku korist kako za atletiku tako i za grad i državu.

Atletski savez Srbije, posle dobijanja organizacije Svetskog dvoranskog prvenstva 2022. koje će na programu biti od 11.-13. marta, sigurno će se još bolje kotirati na lestvici sportskih saveza Srbije kao prvi koji će u istoriji organizovati jedno svetsko prvenstvo (2023. tu čast će imati i veslački savez).

Turizam

Pored samih atletičara i njihovih ekipa, očekuje se da će kao i uvek do sad doći određeni broj navijača iz celog sveta. Time će najviše dobiti prestonica jer će ti stranci trošiti novac kod nas što je odmah dobit i za državu.

Beograd je poznat po odličnim smeštajnim kapacitetima i po mnoštvu zanimljivosti kako istorijskih tako i modernih. Zbog toga će ovaj šampionat sigurno privući veliki broj turista.

TV prava

Kako govorimo o globalnom događaju koji će se pratiti širom meridijana i paralela tu dolazimo do televizijskih prava. Prenos koji će najverovatnije ponovo raditi RTS zajedno sa Eurovzijom otkupiće veliki broj zemalja. Kako se očekuje da bi u Beograd moglo da dođu atletičari iz oko 200 zemalja jasno je koliko će drugih televizijskih kuća zatražiti otkup prava. Taj novac će deliti nekoliko strana, a jedna od njih je i organizator takmičenja ASS.

Dejan Pantelić i Vlada Mijaljević, spikeri na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2017
Dejan Pantelić i Vlada Mijaljević, spikeri na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2017; Foto: Atlex

Sponzori

Velike globalne manifestacije privlače velike sponzore da se oglašavaju. Tako se očekuje da će ASS verovatno u dogledno vreme ojačati svoj pult sponzora.

Ovde se vraćamo na TV prava, ali i do nastupa srpskih atletičara. Do te 2022. sigurno će se pojaviti nova imena, možda ne nova atletskim ljudima, ali široj javnosti zasigurno da. Upravo oni će biti jedan od motiva budućim sponzorima da ulažu u atletiku.

Takmičenje na domaćem terenu je odlično za plasiranje proizvoda, pogotovo kada imaš dobre sportiste koji će takmičiti na tom šampionatu da ga reklamiraju.

Kada su TV prava u pitanju na to zaista ne treba trošiti reči jer će svakog sponzora ASS videti ceo svet.

ASS i Telenor
Saša Filipović (Telenor) i Veselin Jevrosimović, (ASS), potpisivanje ugovora; Foto: Telegraf/A. Nalbantjan

Ulaskom sponzora savez će finansijski ojačati što automatski znači bolje uslove za atletičare, više priprema, još bolja infrastruktura…

Infrastruktura

Atletska dvorana na Banjici izgrađena je pred dvoransko Evropsko prvenstvo i od te 2016. do danas rezultati atletičara su se i više nego poboljšali. Benefiti ove dvorane vide se i u velikom broju dolazaka stranih atletičara od kojih su mnogi učesnici evropskih i svetskih prvenstava.

Infrastruktura u celoj Srbiji bi mogla da postane još bolja.

Nakon četiri sezone, u kojoj je prošlo na hiljade atletičara gotovo tokom svih 12 meseci godišnje, atletska dvorana polako pokazuje znake tog velikog korišćenja pa je vreme i za neke sitnije popravke.

Dobijanje organizacije SP-a može se reći da je došlo u idealnom trenutku za, sada jedina, atletska dvorana da bude ”nadograđena”.

Atletska dvorana - tribine
Miting Budućih šampiona u organizaciji AK Partizan 1945, 9. Decembar 2017. , Atletska dvorana

Stadiona je sve više širom Srbije, a oni će verovatno sada moći da budu snabdeveni i opremom.

Nakon EP-a 2017. sav materijal je prebačen u Ćupriju, ali ta dvorana se još uvek nije završila. Radovi na atletskom kompleksu idu dobro i sa eventualnim novim sredstvima Srbija bi u 2021. mogla da uđe sa dve atletske dvorane.

Ne sme se zaboraviti ni projekat Vojvodine o njihovom atletskom kompleksu koji sadrži potpuno novi atletski stadion sa dvoranom i medikal blokom. taj projekat je tek u početnoj fazi, ali verlo je moguće da će savez pomoći i Novosađanima kako bi do 2022. dobili i treću dvoranu.

Sudije

Domaćin takmičenja ima određeni broj svojih sudija tako da je ovo sjajna vest i za njih.

Isto kao i atletičari i sudije će imati svoje ”kvalifikacije”. Počeće već od sledećeg vikenda kada počinju prva takmičenja sudije će biti pod budnim okom čelnika saveza i one najbolje imaće priliku da ”dele pravdu” u Areni 2022.

Postoje spekulacije da će se možda uvesti i neka vrsta ocenjivanja sudija nakon takmičenja od strane atletičara i trenera koje bi dalo još jasniju sliku o najboljima među njima.

Organizacija takmičenja

Sva domaća takmičenja te 2017. bila su na najvišem moguem nivou. Atletičari su na početku bili zbunjeni ”strogim” pravilima, ali i dan danas pričaju da im je to bila najlepša sezona, kada govorimo o utisku samog takmičenja.

To je nešto što će se sigurno ponoviti, možda čak bude i ”strože”. Ostaje otvoreno pitanje da li će se za vežbu čekati ’22. ili ’21. ili će možda več od ove sezone početi da se svi atletski trubenici prilagođavaju na pravila koja vladaju na velikim takmičenjima.

To bi svakako bilo leppo videti jer takvom postavkom i sami atletičari imaju veći motiv da pruže maksimum.

Iako će se na SP, isto kao i na EP, kostisti najsavremenija ellektronika od sponzora Svetske atletike (2017. se Španska firma nije baš najbolje pokazala) postoji sada mnogo veća mogućnost da Srbija dobije novu, modernu, elektroniku.

Svima je poznato sa kolikim problemima se otovo na svakom takmičenju susreću svi akteri zbog elektronike koja je već prošla svoj ”zenit”, ali kako se radi o investiciji od preko sto hiljada evra jako je bilo teško je zameniti.

Dolaskom novih sponzora i otvaranjem nekih novih (finansijskih) vrata sada možda, kao nikada do sad, nova elektronika, ali i još neke inovacije koje će približiti publici atletiku, nisu toliko daleko.

Da je ASS sposoban da organizuje takmičenja na najvišem nivou pokazao je nebrojan borj puta, a samo ove godine to je činio na Igrama malih zemlja, Kupu Evrope III lige, Balkanijadi… zaključno sa Serbia Marathonom koji je imao fantastičan finiš i program u Areni.

Teodora Simović - pobednica prvog Comtrade Serbia Marathon-a
Prvi Comtrade Serbia Marathon, Teodora Simović pobednica maratona, Prvak Srbije, prvak Balkana, Štark Arena, Beograd 2019., Foto: Atlex

Kada se podvuče crta ovo je istorijski dan za Srbiju, posebno za atletiku u njoj, a benefite dodeljivanja Svetskog prvenstva Beogradu treba očekivati jako brzo.

(Atlex.rs)

Scroll to Top