”Zagrevanje” pred prelazni rok: Promene trenera Samca, Vučenovićeve, sestara Lukić, Nedeljković, Eminijeve, Markovića…

Do zvaničnog početka novog prelaznog roka ostalo je još oko dve nedelje, neki transferi se već mogu naslutiti, ali i neke promene trenera kao što su odlasci Vedrana Samca i Marije Vučenović od Dragiše Đorđića, Anje i Sare Lukić od Slobodana Stojića, Milice Emini od Kamasija, Miloša Markovića od Milana Šolaje, Veljko Nedeljković od Dragana Perića…

Poslednje takmičenje u kalendarskoj godini 2020. održaće se 7. novembra (10 kilometara na putu). Ubrzo nakon toga uslediće i prelazni rok koji će kao i do sada trajati mesec dana i sastojaće se iz četiri faze u kojoj će u prvih nedelju dana atletičari podnositi zahteve za promenu kluba, a ostale tri nedelje su administrativnog tipa.

Pripreme za novu sezonu su uveliko u toku, atletičari uglavnom znaju plan za nerednu godinu, ali neki još uvek tragaju za novim rešenjima u vidu promene trenera i/ili sredine (kluba).

Već od ranije se zna da su Anja i Sara Lukić u potrazi za novim trenerom nakon prekida saradnje sa Slobodanom Stojićem. Njihov status bi trebalo da se definiše narednih dana nakon novog sastanka sa upravom Crvene zvezde.

Njihova promene trenera ne znači da će napustiti i klub, ali kada je u pitanju Srem iz Sremske Mitrovice oni bi lako mogli da ostanu bez svoja dva najbolja atletičara.

Kopljaši Marija Vučenović i Vedran Samac prekinuli su saradnju sa Dragišom Đorđićem Bizijem. Marija je odlučila još letos da počne da sarađuje sa Feđom Kamasijem, a istim putem je od pre neki dan krenuo i Vedran.

Marija Vučenović, bacanje koplja
Prvenstvo Vojvodine za juniore 2020, Novi Sad, Karađorđe – 22. avgust, Marija Vučenović, bacanje koplja; Foto: Atlex

Dok je Vučenovićeva u potrazi za novim klubom Samac ne krije želju da i dalje ostane član Srema, ali će morati da sačeka sastanak uprave kluba kako bi se definisao njegov status.

– Moja želja je da ostanem član Srema jer želim da osvajam medalje za svoj grad. Nije isti osećaj osvajati medalju za klub iz grada u kome si odrastao i u kojem živiš i za neki drugi klub – rekao je Vedran Samc za Atlex.

Marija je nakon povratka iz Amerike sa studija trenirala sa Đorđićem i prvi put je letos počela da trenira sa Kamasijem. Sa druge strane Samac je sarađivao sa Feđom u sezoni 2014/2015 kada je prešao od Slobodana Spajića. Ta sezone mu je bila najbolja u dosadašnjoj karijeri jer je dva puta uspeo da koplje baci preko 80,50 metara, a lični rekord mu datira iz ze sezone kada je bacio 80,90 metara,

Nažalost tu sezonu je završio sa težom povredom kolena koja je kasnije prouzrokovala gubitkom stipendije i prinudnim povratkom iz Novog Sada u rodnu Mitrovicu. Tada je i počeo da sarađuje sa Dragišom Đorđićem kod koga je trenirala Tatjana Jelača, tada zvanična vicešampionka Evrope u bacanju koplja.

Nakon pet godina Samac i Kamasi su obnovili saradnju.

– Srećan sam što ću ponovo raditi sa Feđom. Sa Bizijem sam se korektno rastao. Porazgovarali smo, izneo sam mu moje želje i planove i mislim da je tako najbolje. U Mitrovici imam odlične uslove koji su sve bolji i veliku podršku Sportskog saveza grada. Radom sa Kamasijem nadogradiću to jer u Novom Sadu imaju neke stvari koje ovde nemam, a bitne su za kopljaše tako da ću uklopiti benefite uslova sa oba stadiona sa trenerom koji mi je doneo najbolje rezultate u karijeri – ističe Samac.

Vedran Samac, bacanje koplja
Zimski Kup Srbije u bacačkim disciplinama 2020., Sremska Mitrovica – 14. mart, Vedran Samac, bacanje koplja; Foto: Atlex

Preponašica Milica Emini ostaje članica novosadske Vojvodine, ali menja trenera i mesto prebivališta.

Učesnica dvoranskog prvenstva Evrope 2017. je nakon godina provedenih u raznim povredama napokon uspela da ih prevaziđe, ali nakon saradnje sa Feđom Kamasijem nije pronašla ni ”zajednički jezik” sa Ferencom Kamasijem tokom leta 2020. godine. Zbog toga je odlučila da se pridruži koleginici iz Hrvatske reprezentacije Ivani Lončarek koja trenira u Sloveniji sa trenerom Albertom Šobom (poznatijim pod nadimkom Berč).

Eminijeva se pre nešto više od mesec dana preselila u Ljubljanu gde je već uveliko radi na pripremi za novu sezonu.

Milica Emini, 100m
1. Seniorski miting SAS-a 2020., Sremska Mitrovica – 21. jun, Milica Emini 100 metara; Foto: Atlex

Nakon godina saradnje sa Draganom Perićem Veljko Nedeljković će u novu sezonu ući sa novim trenerom. Sjajni mladi kuglaš Crvene zvezde ostaće njen član, ali će raditi sa Milošem Mitovim, trenerom Bogdana Zdravkovića.

Saradnja sa Perićem je prekinuta nakon dolaska Armina Sinančevića jer su obaveze oko dvoranskog rekordera Srbije postajale sve veće. Kako ni jedna strana ne bi trpela i ispaštala obostranu su se složili da je najbolji trenutak da svako nastavi svojim putem.

Ovo zapravo nije nova vest jer njih dvojca sarađuju gotovo celo leto, a u korist ovoj saradnji ide i činjenica da su Veljko i Bogdan odlični prijatelji. Nedeljković će trenirati u Beogradu po planu Mitova, ali će sa vremena na vreme odlaziti u Vlasotince, a i Zdravković i Mitov će povremeno dolaziti u Beograd.

Veljko Nedeljković, Trg Republike 2020
”Dobaci do… 22” miting u bacanju kugle, Beograd, Trg Republike 2020. – 17. septembar, Veljko Nedeljković (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Šampion Srbije na 400 metara sa preponama Miloš Marković prekinuo je saradnju sa Milanom Šolajom. Nakon godinu dana saradnje Miloš je rešio da u potpunosti započne saradnju sa Ljiljanom Savičin koja je i trener u Crvenoj zvezdi čiji je Marković član.

On je i do sada pojedine treninge radio sa njom, a sada će u potpunosti biti pod njenom jurizdikcijom.

Miloš Marković i Nikola Kovačević, 400m prepone
Sparing partneri
Miloš Marković i Nikola Kovačević radiće sa istim trenera Ljiljanom Savičin; Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, 400m prepone; Foto: Atlex

Što se konkretnih transfera tiče iz kluba u klub dosta je špekulacija i nagađanja, ali sigurno je da će biti zanimljivih prelazaka i ove godine.

Ono što se sa sigurnošću zna već više od pola godine je da će Mihajlo Mandić preći u BAK iz Crvene zvezde.

Nakon dolaska iz Vršca u Zvezdu i saradnje sa Nevenom Ranićem potom Ljiljanom Savičin pa ponovo Ranićem, Mandić je izrazio želju da da promeni sredinu. Tako od proletost trenira sa Stanojem Burlićem i čeka prve dane prelaznog roka kako bi zvanično prešao u BAK. Zbog toga je Mihajlo takmičio jako malo na otvorenom ove godine i to samo na početku sezone.

(Atlex.rs)

Scroll to Top