Velika čast za srpsku atletiku: MOK uvrstio Ivanu Petković u odabranu grupu trenera iz celog sveta iz svih sportova za stručno usavršavanje!

U saradnji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Američkih država (USOPC) 15. godinu zaredom organizovano je stručno usavršavanje trenera iz celog sveta, a jedini predstavnik Srbije bio je iz atletike, i to po prvi put, – Ivana Petković.

Veliko priznanje za srpsku ”kraljicu sportova”, Srpski atletski savez, ali najveće za mladu trenericu Ivanu Petković koja je postala prvi srpski atletski trener koji je dobio ovu prestižnu stipendiju MOK-a i USOPC-a.

Ivana je ukupno 8 srpski trener koji je dobio ovu stipendiju za koju se bore treneri iz celog sveta iz 28 različitih sportova. Godišnje se odabere 16 sportova koji će biti stipendirani te godine i prihvata se ukupno samo 30-40 trenera iz celog sveta. Neki sportovi mogu da imaju više predstavnika, neki mogu da ostanu bez i jednog, ali jedna država može da ima maksimalno jednog člana.

Ivana Petković, prezentacija projekta na stručnom usavršavanju trenera u Americi
Stručno usavršavanja trenera u Americi od strane MOK-a: Ivana Petković (Srbija), olimpijski sportski centar u Koloradu – 2023.; Foto: privatna arhiva

Procedura

Nakon što su MOK i USOPC objavili spisak od 16 sportova za 2023. sportski savezi su imali mogućnost da do 6. februara Olimpijskom komitetu Srbije (OKS) (u slučaju Srbije) pošalju svoje kandidate za ovaj projekat stručnog usavršavanja. SAS se odlučio za Ivanu Petković i ispostaviće se da nisu pogrešili, pogodili su jer je upravo ona bila izabrana kao kandiadt OKS-a.

OKS je za odabir kandidata imao dve nedelje. Nakon pristigle papirologije svih kandidata iz streljaštva, atletike, košarke, boksa, hokeja na travi, mačevanje, džudoa, veslanja, ragbija, plivanja, stonog tenisa, tekvondoa, tenisa, odbojke, dizanja tegova i rvanja, izbor je pao na predstavnika atletike – Ivanu Petković.

Olimpijski komiteti iz celog sveta 20. februara morali su da pošalju CV-eve svojih kandidata Univerzitetu ’’Delavare’’ u Americi koji je nosioc ovog projekta, nakon čega su oni odabrali 35 polaznika za ovu godinu, tačnije 35 predstavnika svojih zemalja (samo). Među njima se našla Ivana Petković iz Srbije, ali i još jedan atletski trener iz regiona Elmir Ćerimagić iz Bosne i Hercegovine. Ukupno je bilo 5 atletskih trenera: Adilson Kardoso (Zelenortska ostrva), Husain Halem (Maldivi) i Hakim Ibrahimov (Azerbejdžan).

Ivana Petković sa atletskim trenerima na stručnom usavršavanju
Stručno usavršavanja trenera u Americi od strane MOK-a 2023: Elmir Ćerimagić (Bosna i Hercegovina), Adilson Kardoso (Zelenortska ostrva), Ivana Petković (Srbija), Husain Halem (Maldivi) i Hakim Ibrahimov (Azerbejdžan); Foto: privatna arhiva

Program za 35 odabranih zvanično je počeo 3. aprila sa onlajn predavanjima, ispitima, testovima… a u septembru su se svi sastali u Americi na jednomesečnoj praksi u najsavremenijim uslovima na svetu kakve pruža olimpijski sportski centar u Koloradu (Amerika). Nakon desetak dana zajedničkog rada treneri su odvojeni po sportovima, a atletski su se preselili na ”Pann state University” u Pensilvaniju.

Na kraju boravka u Amereici svi su se ponovo sastali  u ”Delawera Universitz” gde ssu prezentovali svoje radove pred komisijom i ostalim kolegama trenerima. Cilj projekta je poboljšanje nacionalnog sporta kroz odabrane programe razvoja.

Nakon tog čina usledio je povratak kućama gde sledi nastavak usavršavanja onlajn, ali i primenjivanja stečenog znanja i projekta u matičnoj državi, održavanje seminara…

Implementacija projekta, njegovo istraživanje, stručne konsultacije i seminari služe za pisanje završnog rada koji će svih 35 trenera iz celog sveta braniti u aprilu u Lozani ispred Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ivana Petković - prezentacija projekta na Delawera univerzitetu
Stručno usavršavanja trenera u Americi od strane MOK-a: Ivana Petković (Srbija), predavanje na Delawera univerzitetu – 2023.; Foto: privatna arhiva

Nakon odbrane rada Ivana i sve njene kolege dobiće zvanje ”coach developer”.

Procedura:

  • MOK i USOPC objavlju spisak od 16 sportova za stipendiranje za predstojeću godinu
  • Sportski savezi odabiru po jednog trenera iz svog sporta kojeg prijavljuju svom Olimpijskom konitetu
  • Olimpijski komitet od svih prijava bira samo jednog
  • OK iz celog sveta šalju prijave MOK-u za svoje kandidate
  • MOK i USOPC biraju između 30-40 polaznika za tu godinu
  • Početak onlajn predavanja, testova…
  • Odlazak u Ameriku na mesec dana
  • Primenjivanje programa u svojoj državi
  • Odbrana rada u MOK-u
Trenažni centar u sklopu olimpijskog sportskog centara u Koloradu
Trenažni centar u sklopu olimpijskog sportskog centara u Koloradu; Foto: privatna arhiva

Ukupno se u programu nalazi 28 sportova, a svake godine se bira 30-40 trenera iz celog sveta iz 16 odabranih sportova za tu godinu.

Do sada Srbija ima 8 trenera koji su završili ovaj program, a iz atletike je njih 44 dobilo zvanje ”coach developer” iz celog  sveta, ali nikada iz Srbija do sad.

Sportovi koji se nalaze u ovom programu su: Streljaštvo, Atletika, Košarka, Boks, Kanu/Kajak, Biciklizam, Mačevanje, Hokej na travi, Gimnastika, Džudo, Moderni petoboj, Veslanje, Ragbi, Jedrenje, Streljaštvo, Skijanje, Brzo klizanje, Fudbal, Softbol, Plivanje, Sinhrono plivanje, Stoni tenis, Tekvondo, Tenis, Triatlon, Odbojka, Dizanje tegova i Rvanje.

Ko je Ivana Petković

Ivana Petković je najbolja preponašica Srbije u drugoj deceniji 21. veka. Bila je redovni član reprezentacije Srbije na 100 metara prepone u periodu od 2009.-2019., osvajala je medalje na Balkanijadama, takmičila je na Univerzijadi, Ekipnom prvenstvu Evrope, Ekipnom klupskom prvenstvu Evrope, bila je stipendista Ministarstva za sport…

Ivana Petković, dvoranska Balkanijada 2020
Dvoranska Balkanijadad 2020. – 16. februar – Ivana Petković, 100m prepone; Foto: Atletski savez Turske

Od 2018. je počela da se bavi trenerskim poslom, a 2020., usled pandemije koronavirusa, okončava takmičarsku karijeru i posvećuje se isključivo trenerskom poslu.

Koliko je od samog početka bila željna uspeha i u trenerskom poslu govori podatak da je odmah počela da pohađa razne trenerske seminare po Evropi, da stiče znanje koje je primenjivala na svojoj grupi. To stečeno znanje na nekim od najprestižnijih trenerskih klinika u Evropi dovelo ju je do toga da je u svojoj 5-goddišnjoj trenerskoj karijeri imala već učesnicu na 2 EYOF-a i na U18 Prvenstvu Evrope na kojem je ona bila tim lider reprezentacije Srbije. 

Tu se već videlo sa SAS ima poverenje u nju i da je uvideo njen potencijal i u trenerskom poslu kakav je pokazivala i dok je takmičila.

(Atlex.rs)

Scroll to Top