Šta se zapravo ”krije” iza ”zabrane” VK disciplina u 2020. godini?

Velika ”prašine” se digla u srpskoj atletici na početku 2020. zbog toga što na prvom ovosezonskom takmičenju koje organizuje Atletski savez Beograda nije dozvoljeno takmičenje seniorima, odnosno VK discipline kako je to do sada bilo uobičajeno, a rešenje leži u novom pravilniku Atletskog saveza Srbije.

Za razliku od juniora koji mogu da takmiče i na svojim i na takmičenjima za starije (seniorskim odnosno starije juniorskim ako su u pitanju mlađi juniori) seniori imaju jako mali broj takmičenja. Zbog toga su sve do ove godine organizovane VK discipline u onim disciplinama u kojima je makar tri atletičara prijavljeno kako bi i oni imali adekvatan broj nastupa tokom seone.

Međutim pravila koja se donose i menjaju iz godine u godinu nikako ne idu na ruku seniorima.

U čemu je nastao problem?

Za prošlu sezonu donet je pravilnik u kojem se ukidaju VK discipline i umesto toga uvodi se seniorski mitinzi koji se organizuju u sklopu takmičenja za mlađe kategorije. Međutim ove godine ovaj pravilnik je doživeo nove izmene, a one su prezentovane trenerima na danima atletike.

Novogodišnji mitinga AK Crvene zvezde, 60m prepone muškarci
Juniorsko prvenstvo Beograda 2019., 60m prepone seniori; Foto: Atlex

U novom pravilniku stoji da više nije dozvoljeno organizovati nikakve discipline za starije uzraste u sklopu postojećeg takmičenja za mlađe kategorije već da se seniorski mitinzi mogu organizovati samo pre ili posle zvaničnog takmičenja.

To praktično znači da seniori mogu da takmiče samo oko 10 ujutru ili posle 17, 18 časova. Ali za taj seniorski miting mora da postoji organizator, odnosno da se neki klub prijavi da organizuje taj miting.

Kako su nam rekli iz ASB-a oni su bili voljni da pruže svu tehničku pomoć i logistiku klubu koji se javi da organizuje taj miting međutim, niko se nije prijavio.

Međutim po novom pravilniku VK discipline su ipak dozvoljene, ali isključivo za strane državljane ako su uzrasta tog takmičenja.

To znači da mlađi junior iz regiona mogu da takmiče na skoro svim takmičenjima u Srbiji dok srpski senior (”vrsta na izumiranju”) može isključivo da takmiči na svojim malobrojnim seniorskim takmičenjima ili da idu u inostranstvo gde su takmičenja uglavnom otvorenog tipa za sve uzraste.

Jovan Stojoski
Jovan Stojoski (Makedonija) trči u konkurenciji sa srpskim atletičarima, leto 2019.; Foto: Atlex

Atletičari su zbunjeni i kivni… verovatno više ni sami ne znaju na koga što je donet ovaj pravilnik gde im se praktično onemogućava da takmiče izvan ”tri” seniorska takmičenja (Prvenstvo Beograda, Prvenstvo Srbije, dok se leti organizuju još Ekipno prvenstvo Srbije i Kup Srbije odnosno ove godine pet mitinga Velike nagrade Srbije).

Jako malo takmičenja za seniore kojima su takmičenja najpotrebnija. I do sad ih je bilo malao, a sa ovim novim pravilnikom biće ih još manje.

Zbog novog pravila, koji je svim prisutnima bilo prezentovano na Danima atletike u Kruševcu u novembru prošle godine, seniori će biti prinuđeni da traže mitinge van države, ako za to imaju finansijska sredstva.

Zbog toga je AK Crvena zvezda već isplanirala da svoje atletičare vodi 25. januara na miting u Beč dok se još pregovara i za odlazak na neko takmičenje u Budimpeštu ove zime, nakon čega će se razmatrati mitinzi u regionu i za letnju sezonu.

Pre nekoliko godina ASS je bio organizovao odlazak najboljih seniora na mitinge u Beč i Bratislavu u zimskoj sezoni.

Milica Emini i Anja Lukić, Prvenstvo Srbije
2019. godina – Milica Emini i Anja Lukić seniorke trča u istoj grupi sa mlađim devojkama; Foto: Atlex

Koliko se otišlo u krajnost govori i podatak da je 2017. dvostruki prvak Beograda bio sprinter iz Zagreba Zvonimir Ivašković. On je tada takmičio u konkurenciji sa srpskim atletičarima od kojih je bio brži i tako je ušao u istorijske knjige kao prvi Hrvat šampion Beograda.

Zvonimir Ivašković (Hrvatska), dvostruki prvak Beograda 2017. godine
Dvoransko prvenstvo Beograda 2017., pobednik na 60 i 200 metara i ukupni pobednik takmičenja Zvonimir Ivašković (Hrvatska); Foto: Atlex

Danas su VK nastup srpskih atletičara  praktično zabranjen ukoliko neko ne želi da organizuje ”klupski” miting ili rano ujutru ili kasno popodne.

Ostaje da se vidi ako se se na seniorskom prvenstvu Beograda 18. januara pojave strani državljani da li će se oni takmičiti u konkurenciji i kako će njima biti dozvoljeno da takmiče.

(Atlex.rs)

Scroll to Top