Šta je susret regiona i kako će se birati reprezentacija: Čak četiri nova reprezentativna takmičenja u 2020., moguće i peto!

Atletska sezona počinje ove subote, a već nedeljama atletska javnost priča o susretu regiona i načinu učešća za reprezentaciju na ovom takmičenju. Pored ovog seniorskog takmičenja i mlađe juniore očekuje veoma jako reprezentativno takmičenje 8. marta.

Po dogovoru tri saveza Srpskog, Hrvatskog i Slovenačkog ove zime, 22. januara, održaće se prvi susret regiona ili ti tromeč, nalik na neka davna takmičenja koja su postojala za vreme bivše Jugoslavije.

Takmičenje će biti održano u slovenačkom gradu Novo Mesto u novoj dvorani koja je svečano otvoreno prošle zime.

Biće organizovane sve discipline, a program će biti nalik dvoranskoj Balkanijadi. U svakoj disciplini svaka reprezentacija imaće po dva predstavnika.Zorana Barjaktarović, Balkanijada 2017., Arena Beograd

Dvoranska Balkanijada 2017., Beogradska arena, 60 metara za devojke, Zorana Barjaktarović; Foto: AtlexIzborno za ovo takmičenje biće Prvenstvo Beograda za seniore koje je na programu 18. januara. Međutim selektoru Edinu Zukoviću ostavljena je sloboda da na osnovu trenutne forme i postignutih rezultata do sada sastavi reprezentaciju. Jedan od primera može da bude Asmir Kolašinac koji je 28. decembra bacio novi državni rekord pa mu nije potrebno da takmiči i na prvenstvu Beograda kako bi izborio učešće na ovom takmičenju.

Satnicu takmičenja još uvek nije poznata, takođe nisu poznati ni tačni datumi polaska i povratka reprezentacije, ali se može očekivati da će reprezentacija Srbije put Novog Mesta krenuti u utorak 21. januara.

Mlađi juniori protiv Francuza, juniorske srednje pruge, štafeta…

Uvođenjem normi na Balkanijadama i proširivanju sa novim državama ovo takmičenje je postalo veoma jako. Samo najbolji sada mogu da učestvuju na takmičenju koje je nekada bilo sinonim za okupljanje celih reprezentacija. Kako je prostor za nastup za reprezentaciju smanjen čelnici Atletskog saveza Srbije rešili su da pruže podršku svojim atletičarima pa će se tako u dogovoru sa još nekoliko saveza od ove godine organizovati nova reprezentativna takmičenja za mlađe juniore, starije juniore i seniore.

– Svesni smo da nažim atletičarima trebaju prilike i jaka međunarodna takmičenja kako bi ostvarili bolje rezultate, a nisu svi u mogućnosti da takmiče na Evropskom i Svetskom prvenstvu zbog izuzetno jakih normi. Ovo su prilike da svi nađu svoje mesto u reprezentaciji Srbije, da dobiju međunarodno iskustvo, a sve u cilju da neko od naših takmičara iskoristi priliku i ostvari dobar rezultat na ovim takmičenjima – stoji u saopštenju Atletskog saveza Srbije.

Tijana Japundžić, Partizan 1945
Mlađe juniorsko prvenstvo Srbije u dvorani 2019., 400 metara, Tijana Japundžić, AK Partizan 1945; Foto: Atlex

Nakon susreta regiona za seniore na kraju zimske sezone održaće se i jako međunarodno takmičenje za mlađe juniore na kojem će učestvovati reprezentacije Turske, Ukrajine, Belorusije, Francuske i Kazahstana.

Ono će se održati 8. marta u Istanbulu, a program je prilagođen ovom uzrastu i sadržaće 13 disciplina: 60m, 60m prepone, 400m, 800m, 1500m, višeboj, 3000m hodanje, 3000m, dalj, troskok, vis, motka, kugla i štafeta 4x200m.

Početak leta obeležiće novo takmičenje na ulici za srednje i drugoprugaše.

U pitanju je ulična trka za starije juniore na 10 kilometara i 5 za starije juniorke. Učešće će uzeti reprezentacije iz Evrope, a održaće se 1. maja u Odercu.

Cilju takmičenja je razvoja srednjih i dugih staza u Srbiji koje nisu na nivou na kojem bi savez voleo da bude.

Letnja sezona i na stadionu počinje reprezentativnim takmičenjem u štafetama. Rijeti će biti domaćin ovog takmičenja 3. maja, a ASS je odlučio da ove godine pruži maksimalnu podršku ženskoj štafeti 4×400 metara za koju čelni ljudi saveza smatraju da ima potencijal za velika takmičenja.

Štafeta 4x400m državni rekorder, Balkanijada 2018
Balkanijada 2018., Stara Zagora, Bugarska, štafeta 4x400m žene, Zorana Barjaktarović, Tamara Salaški, Bojana Kaličanin, Maja Ćirić , državni rekord 4:34.64 bronzana medalja; Foto: privatna arhiva

Tako će se ova štafeta naći u konkurenciji najboljih štafeta Italije, Francuske i Španije čije će reprezentacije imati štafete i u ostalim disciplinama.

Ovu su takmičenja koja su potvrđena, a u pregovorima je i organizovanje letnjeg susreta regiona između istih reprezentacija. Domaćin bi bila Srbije, a ako do dogovora dođe ono bi na programu trebalo da bude u septembru.

(Atlex.rs)

Scroll to Top