Srpski bacač kugle u američkoj kući slavnih: Jedini sportista koji je jednoglasno primljen!

Nije lako biti priznat u ”svome selu”, ali je možda još teže biti jedan od najboljih u Sjedinjenim Američkim Državama gde se sportom bavi na milione ljudi iz ceog sveta, ali Srbin iz Republike Srpske Milan Jotanović je dobio zvanično priznanje da je među najboljim sportistima i primljen je u Kuću slavnih!

Bacač kugle Milan Jotanović je pre više od deceniju i po otišao u Ameriku na studije i tamo je zabeležio zapažene rezultate. Bio je jedan od prvih srpskih atletičara koji je otišao ”preko bare” na koledž ne sluteći da će 16 godina kasnije biti primljen u Kuću slavnih Menehetn koledža u Njujorku i to jednoglaso.

Svi članovi devetočlane komisije digli su ruku za Srbina kojeg je za ovu prestižnu nagradu predložio njegov trener iz studentskih dana Den Meka.

– Svečanosti koja je održana 13. novembra, u večernjim časovima po našem vremenu, trebao sam da prisustvujem. Iako sam uz pomoć Srpskog atletskog saveza već kupio kartu i sve sredio uslovi za ulazak u SAD zbog pandemije koronavirusa su se promenili preko noći i morao sam da ostanem u Beogradu. Tako da je priznanje umesto mene primio trener Den Meka, ali su mi rekli da zbog okolnosti će me pozvati da prisustvujem ceremoniji sledeće godine  – rekao je Milan Jotanović na početku razgovora za Atlex.

Milan Jotanović, plakete za ulazak u Kuću slavnih
Plaketa Milanu Jotanovića za ulazak u Kuću slavnih Menhetn koledža u Njujorku 13. novembar 2021.; foto: privatna arhiva

Milan je u Ameriku otišao kao juniorski rekorder Srbije, a taj rekord iz 2003. je i dalje aktuelan i iznosi 20,69 metara. Na koležu na Menhetnu je boravio od 2005.-2009. i diplomirao je bankarstvo i finansije na ekonomskom fakultetu.

– Odlično se treniralo i radilo tamo. Imao sam zapažene rezultate kao što su dvostruki šampion istočne konferencije i bronza sa prvenstva Amerike. Samo istočna obala ima više od 100 miliona stanovnika, da ne pričam o celoj Americi. Pored te medalje na sveameričkom takmičenju, ili ti njihovom državnom prvenstvu, još pet puta sam se plasirao među osam najboljih na tom takmičenju, a za vreme treniranja tamo postao sam učesnik Svetskog prvenstva – priseća se Jotanović.

Pored toga što već skoro 20 godina drži u20 rekord Srbije Milan Jotanović je učesnik čak dva Svetska prvenstva. Prvo je 2007. bacao u japanskoj Osaki zajedno sa Draganom Perićem, a potom je izborio učešće i na narednom 2011. koje se održalo u Južnoj Koreji u Daeguu na kojem je nastupio i Asmir Kolašinac u bacanju kugle.

Milan Jotanović, Artur Takač 2008
3. memroijal Artur Takač 2008. – 29. maj, Milan Jotanović, bacac kugle;   Foto: MN Press

Međutim Milan smatra da navedeni uspesi nisu ti koji su presudili da dobije tu čast da uđe u Kuću slavnih.

– Mislim da su prevashodno tome odlučili moji rekordi koji su bili aktuelni više od 10 godina, a to su rekord države Njujork (prim. aut. oko 19,5 miliona stanovnika) od 20,07 metara što je ujedno i rekord Menhetna, ali i rekord MAAK konferencijskog takmičenja od 19,64 metara. Tamo gde sve vrvi od talenata iz celog sveta da se neki rekord zadrži toliko dugo je prava retkost i mislim da je to presudilo u moju korist, a time sam na najbolji način predstavio Srbiji i Republiku Srpsku – ponosno ističe Jotanović.

Procedura za ulazak u Kuću slavnih nije ni malo jednostavna jer onaj ko predloži nekoga, u ovom slučaju trener Den Meka, morao je sat i po da ”brani” svoj predlog pred komisijom. Nakon toga oni zasedaju i upoređuje kandidata sa već primljenim članovima u tu instituciju koja postoji više od 120 godina, a u kojoj se nalaze sportisti i treneri iz NBA, NFL, NHL liga…

Milan Jotanović, prvenstvo beograda 2020
Dvoransko prvenstvo Beograda 2020. – 18. januar, Milan Jotanović (Crvena zvezda), bacanje kugle; Foto: Atlex

Jotanoviću je 2003. malo nedostajalo za medalju na Evropskom prvenstvo za atletičare do 20 godine. Zauzeo je 4. mesto sa hicem od 19.67 metara.

Na studijama u Americi dugo je koketirao sa granicom od 20 metara, ali je napokon uspeva da je prebaci, i to nekoliko puta, u poslednjoj godini 2009. Dve godine po povratku u Srbiju baca i lični rekord od 20,17 metara i te 2011. odlazi na svoje drugo uzastopno SP u Deaguu u Južnu Koreju.

Tada je imao 27 godina, i nažalost posle toga nije uspeo da zadrži i podigne taj nivo na još viši stepenik. Poslednje takmičenje imao je 2020. godine i završio ga je trijumfalno postavši prvak Beograda.

Asmira Kolašinca i Armina Sinančevića znaju dobro u Evropi i svetu, a Milana Jotanovića dobro pamte u Americi gde je ušao i ostaće u njihovoj istoriji sporta.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template