Srpska deca iz dijaspore nisu zaboravljena: SAS imenovao koordinatora za pronalaženje talenata u inostranstvu!

Srpski atletski savez imenovao je Bogdana Kneževića za koordinatora za rad sa dijasporom, odlučio je Upravni odbor na sednici 7. septembra.

Kako stoji u saopštenju SAS-a, u skladu sa svojim programom razvoja atletskog sporta i program rada Kneževiću je dodeljen zadatak koordinatora za dijasporu.

Njegov zadatak biće da ugovara letnje atletske pripreme i kampove, te da motiviše i stvara uslove za učešće atletičara iz dijaspore (užeg regiona) na kampovima u organizaciji SAS-a. Takođe uz stručnu pomoć zadatak će mu biti i da prepoznaje talente i perspektivne atletičare iz dijaspore i da ih poziva na kampove koji će se održavati u Srbiji i regionu.

Pre desetak godina fudbalski savez Srbije je imao sličnu inicijativu gde je pozivao srpsku decu koja su se preselila, ili se rodila u dijaspori nakon što su se roditelji iselili iz Srbije ili imaju naše korene preko baba, deda… da se jave savezu kako bi ih imali u evidenciji.

Nešto slično je sada pokrenuo i Srpski atletksi savez.

Slučajevi Trgovčević, Vukićević, Ašković

Najsvežiji primer iz atletike je Luka Trgovčević za kojeg se do skora nije znalo u Srbiji jer je živeo i odrastao u Italiji, a ima srpske korene. Zahvaljujući Milanu Ristiću, državnom rekorderu na 110 metara prepone, koji je ljudima iz  SAS-a predložio Trgovčevića kao njegovog naslednika, Luku (originalno Luca) danas gledamo kako brani boje Srbije na evropskim prvenstvima.

Luka Trgovčević, 60m prepone, iEP 2021
Dvoransko prvenstvo Evrope 2021, Torun, Poljska – 6. mart, Luka Trgovčević, 60m prepone kvalifikacije, treći takmičarski dan; Foto: AP Tanjug

Nažalost imamo i negativan primer za srpsku atletiku gde Kristina i Vladimir Vukićević, deca čuvenog Jugoslovenskog atletičara Petra Vukićevića, nastupaju za reprezentaciju Norveške jer je njihov savvez bio brži da ih ”regrutuje” za svoju reprezentaciju. Pored njih tu je i primer Aleksandara Aškovića koji nastupa za Nemačku, a Srbin je.

Primer Milana Trajkovića ne spada u ovu kategoriju, jer je on rođen i odrastao u Srbiji, ali se preselio na Kipar i za njih sada nastupa, ali se treba spomenuti.

(Atlex.rs)

Scroll to Top