Srbija domaćin Balkanijade van države: Mlađi juniori će ipak takmičiti na poznatom stadionu!

Srpski atletski savez dobio je od Balkanske federacije organizaciju u18 šampionata drugu godinu zaredom, ali umesto u Beogradu, kako je planirano, ono će se održati u Baru, u Crnoj Gori.

Zbog koronavirusa 2020. takmičenje nije bilo održano, a onda je SAS uzeo na sebe odgovornost da održi takmičenje za mlađe juniore Balkanske federacije 2021. Tim takmičenjem otvoren je stadion u Kraljevu. Odlično samo takmičenje, ali veliki problem je bio smeštaj na šta su brojne delegacije imale primedbu. Ove godine Srbija je ponovo dobila da organizuje ovo takmičenje i to u Beogradu, a kao opcije su se spominjale Vojna akademija ili Sremska Mitrovica, a oba objekta su morala da pretrpe rekonstrukcije. Međutim odlučeno je da se takmičenje iseli iz Beograda, da se iseli čak i iz Srbije, pa će tako, kako stoji na zvaničnom sajtu ABAF-a ovo takmičenje će se održati u Baru, u Crnoj Gori 12. juna.

Domaćinstvo je ostalo Srbiji, ali će ga održati u Crnoj Gori, a naši atletičarima će ova nova lokacija ipak biti poznata jer svake godine sprovode pripreme tamo.

Stadion Topolica, Bar
Stadion Topolica, Bar; Foto: Atlex

Kako se može čuti u Baru SAS je rešio da pomogne kolegama iz Crnogorskog saveza u razvoju tamošnje ”kraljicu sportova”, a jedna od ključnih stvari je upravo prebacivanje U18 Balkanijade.

Logistiku i celu organizaciju radiće ljudi iz Srbije koji imaju iskustva sa ovako velikim manifestacijama dok će im crnogorske kolege pomagati i učiti kako bi u budućnosti mogle samostalno da se uhvate u koštac sa ovakvim izazovom.

Atletski stadion u Baru nalazi se na samoj obali mora. Staza je obnovljena 2019. za igre Malih zemalja, prošle godine su stavljeni reflektori, a ove nova tribina i radi se na sređivanju bacališta iznad stadiona. Ovde srpski reprezentativci i klubovi tradicionalno već više od decenije obavljaju pripreme (na kojima su sad), a ove godine došli su i najbolji Švedski i Mađarski atletičari.

Ono što je bio najveći problem prošle godine u Kraljevu u Baru ne bi trebalo da predstavlja problem. U samom centru, odmah pored stadiona nalazi se veliki i luksuzni hotel, a u okolini ima još nekolicina smeštajnih objekata sa tri i više zvezdica.

Drugi problem, koji nije bio prošle godine na U18 Balkanijadi, ali je bio zimus na juniorskoj, ali i na Svetskom prvenstvu, bilo je učešće atletičara iz tzv. države Kosovo koji bi sada trebali bez problema da takmiče iako ih Međunarodni Olimpijski komitet nije priznao kao ni Ujedinjene nacije.

Čelnici SAS-a stigli su u petak 29. aprila u Bar kako bi izvideli situaciju i videli šta im je sve neopodno, ali i na raspologanju na stadionu Topoica.

(Atlex.rs)

Scroll to Top