Spektakularne pod reflektorima – ukratko može da se opiše ovogodišnje prvenstvo Srbije. U dve večeri u Kruševcu okupili su se najbolji srpski atletičari kako bi se borili za medalje i rekorde. Posle punih šest godina na takmičenje se vratila i Ivana Španović, a učestvovali su svi ostali učesnici predstojećeg svetskog prvenstva Dragana Tomašević, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević. Zna se i ko će ići na Balkanijadu, ali i ko zbog kvote neće moći da se nađe u autobusu za bugarsku.
 
Prvi put u Srbiji je viđeno jedno noćno atletsko takmičenje, i to, pod reflektorima. Pre toga, jedini put kada su reflektori paljeni bilo je 2014. kada je Marakana bila domaćin finala Kupa Srbije, ali samo za štafete.

Pored već spomenutih takmičara koji će nastupati u Dohi na svetskom prvenstvu, takmičili su se i daljaši Strahinja Jovančević i Lazar Anić, daljašica Milica Gardašević, kopljaši Marija Vučenović i Vedran Samac, kao i Elzan Bibića, Olivera Jevtić, Teodora Simović, Emir Bekrić…

Tribine atletskog stadiona pod Bagdalom bile su pune, a atmosfera fantastična. Kada se sve završilo, publika je bila oduševljena, dok su atletičari poželeli da bude više ovakvih noćnih takmičenja, kako zbog atmosfere tako i zbog mnogo boljih uslova za takmičenje.

Prvenstvo Srbije 2019 navijači
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac Finalna; Foto: ASS

Novi način kvaifikovanja za Olimpijske igre, ali i za naredne svetsko prvenstvo, donelo je kako nama, tako i ostatku sveta, izuzetno jaka državna prvenstva. Kako po novom načinu bodovanja ova takmiče donose najveći broj bodova, time su domaći šampionati dobili na još većem značaju.

ŽENSKI DALJ

Prvi put još od 2013. godine na državnom prvenstvu skakala je i Ivanu Španović. Nisu samo bodovi ti zbog kojih smo imali priliku da gledamo našu najbolju atletičarku. Povratak posle povrede, i svega još mesec dana do prvenstva sveta, bili su dovoljan razlog da Ivana iskoristi ovo takmičenje kao još jednu porveru pred Dohu. Neračunajući Serbian Open, Španovićevoj je ovo prvo veliko domaće takmičenje od finala Kupa Srbije iz 2014., ali tada je skakala troskok samo.

Ivana je zabeležila četiri skoka, dva od po 6,60 metara, jedan prestup a potom i pobednički od 6,76, što je bio dobar pokazatelj da je povreda prošlost i da spremna ulazi u poslednji mesec pred svetsko prvenstvo.

Tu je bila i treća daljašica Evrope za mlađe seniorke Milica Gardašević. Upravo su njih dve bile jedne od najvećih zvezda ovog takmičenja.

Ona  je osvojila srebro skočivši odličnih 6,43 metra i to u poslednjoj seriji. Uz četiri prestupa zabeležila je još skok od 6,25. Treća je bila Sara Lukić sa 6,01.

ELZAN BIBIĆ

Gotovo redovno objedinjuje zlatne medalje na 1500 metara i 3000 metara, na svakom takmičenju na kojem se pojavi. Međutim na prvenstvu Srbije odlučio je da drugog dana trči 800 metara. Tako je prvog dana, član Novog Pazara, na 1500 metara odneo pobedu u vremenu 3:45.63, dok je sutradan na 800 metara do zlata došao u foto-finišu.

Titula prvaka Srbije za svega jednu stotinku, izmakla je Miroslavu Dukadinoviću članu OAK Beograda. Bibić je pobedio sa 1:50.80. Treći je bio Marko Vozab sa 1:52.96 koji zbog problema sa povredom nije mogao da ovu trku učini još dramatičnijom.

Elzan Bibić Prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac, Elzan Bibić 800 metara; Foto: Atlex

DRAGANA TOMAŠEVIĆ

Neko ko je već godinama u samom vrhu svetskog bacanja diska. Tiha i nenametljiva članica Sirmijuma iz Sremske Mitrovice redovna je na svim domaćim takmičenjima, bez obzira da li treba da se ide na prvenstvo Evrope, sveta ili neki veliki miting, uvek je tu da svojim primerom utiče na mlađe naraštaje.

Nastavila je i ove sezone višegodišnju dominaciju u ovoj disciplini kod nas. Pobedila je sa hitcem od 61,56m. Zanimljivo je da su konkurentkinje bile uglavnom devojčice koje su oko 20 godina mlađe od nje.

U toj mladosti istakle su se 19-godišnja Katarina Gačević iz šabačkog Tempa koja je postala vicešampion Srbije sa 42,11 metara, i 17-godišnja Martina Pavlović iz beogradskog Tom Džampa koja je osvojila treće mesto sa 38,88m.

MUŠKA KUGLA

Vidno motivisan bio je Asmir Kolašinac da pred punim tribinama zabeleži odličan hitac, međutim, bacač Beogradskog atletskog kluba, ta želja je dovela do čak pet prestupa. Jedini ispravan hitac, iz prve serije, mu je doneo zlato i on je bio na 19,80 metara.

Bogdan Zdravković Armin Sinančević Veljko Nedeljković i Ivan Garaj Prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac, kuglaši; Foto: Atlex

Drugi je bio ”Div iz Prijepolja” Armin Sinančević sa 19,51 metara. Reč je momku koji je uspeo da obezbedi sebi učešće kako na evropskom naredne godine tako i da postane tek četvrti član naše ekipe na predstojećem prvenstvu Sveta. Treći je bio kuglaš iz Zvezde Veljko Nedeljković sa 17,36 metara.

MUŠKI DALJ

Strahinja Jovančević je vodio velike borbe sa zdravljem prethodnih mesec dana. Uspeo je član Crvene zvezde da se izbori sa tim ali nije bilo dovoljno vremena i da se pripremi za ovo takmičenje. Bronzani sa prvenstva Evrope ove zime osvojio je srebrnu medalju skočivši 7,62 metra.

Strahinja Jovančević, Prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac, Strahinja Jovančević, skok udalj; Foto: Atlex

Bolji od njega bio je njegov večiti rival Lazar Anić. Novo pojačanje Vojvodine još uvek se vraća posle teške operacije prednjih ukrštenih ligamenata. Postao je prvak države sa 7,68 metara, a treba podsetiti da je pre povrede postao prvi Srbin u 21. veku koji je skočio preko 8 metara.

Treći je bio srpski paraolimpijac Nemanja Matijašević. Član Novog Beograda je skočio 6,75 a predstavljaće Srbiju na svetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom ove godine koje je na programu odmah nakon svetskog prvenstva.

KOPLJE

Marija Vučenović odbranila je titulu prvakinje u bacanju koplja. Članica Srema iz Sremske Mitrovice bila je ispred dve Novosađanke iz Vojvodine Ksenije Cerović i Zorane Radanović. Vučenovićeva je do zlata došla hitcem od 58,55 metara, dok su se drugo, odnosno treće mesto osovjili hici daljine 43,77, odnosno 37,79.

Podsetimo, zbog zdravstvenih problema Tatjana Mirković (nekada Jelača) propustila je celu sezonu. Sa druge strane, druge dve naše sjajne mlade kopljašice Atina Kamasi i Dina Ćosić su morala zbog obaveza na koledžima da se vrate u Ameriku. Super talentovana Adriana Vilagoš još uvek nema pravo nastupa na seniorskim takmičenjima zbog starosnog uzrasta.


Vedran Samac je odbranio titulu prvaka Srbije bacivši koplje 66,27m. Taj hitac bio mu je i jedini ispravan.

Olivera Jevtić prkosi godinama i pokazuje da u njoj još ima žara za kraljicom sportova. Ona je u disciplini 3000 metara osvojila, po ko zna koju već, titulu prvakinje Srbije u vremenu 10:06.76.

Emir Bekrić se ove godine dugo oporavljao od povrede ali je uspeo da dođe na državno prvenstvo. Spremnost nije bila primarna već da telo izdrži napore koje sa sobom donosi trka na 400m sa preponama. Član Partizana 1945 i osvajač bronze na svetskom prvenstvu 2013. osvojio je srebrnu medalju sa 53.82s. Ispred njega bio je atletičar Crvene zvezde Miloš Marković sa 52,46s.

Emir BekirćMiloš Marković Nikola Kovačević Prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac, 400 metara prepone najboljih troje; Foto: ASS

– Miloš Savić(Vojvodina) državni rekorder u skoku sa motkom postao je prvak Srbije sa preskočenih 5 metara. Zanimljivo je da se ovo takmičenje jedino nije odvijalo u Kruševcu već u Novom Sadu, gde je procenjeno da su mnogo bolji usovi za motkaše.

– Milana Tirnanić, učesnica dvoranskog prvenstva Evrope, uspela je da odbrani duplu krunu. Prvog dana je ubedljivo pobedila u trci na 100m da bi isti uspeh ponovila i drugog dana na 200m. Gotovo dve identične trke na 100m i u kvalifikacijama i u finalu za Tirnanićevu, članicu Crvene zvezde. Prvo je zabeležila rezultat 11,78s, da bi do zlata stigla trkom od 11,79s. Drugoplasirana je bila Zorana Barjaktarović iz pančevačkog Dinama sa 12,11s, dok je treća bila preponašica Anja Lukić sa 12,17s.

Između dve trke na 100m Lukićeva je osvojila zlato i na 100m sa prpeonama sa rezultatom 13,72s. Iza članice Crvene zvezde bila je njena klupska koleginica Ivana Petković sa 14,00s.

Prvenstvo Srbije 2019 100m žene finale
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac Finalna trka na 100 metara za žene; Foto: ASS

Na 200m zlato i srebro nisu menjale vlasnice u odnosu na 100m. Milana je odnela pobedu trčavši 24,35s, dok je Barjaktarovićeva bila druga sa 24,52s. Pomalo iznenađujuće do prve seniorske medalje stigla je 16-godišnja Andrea Sremac iz zrenjaninskog AS 023, koja je osvojila bronzu sa 25,22s.

– Članica jagodinskog Vožda, Marija Stojadinović, i učesnica U23 prvenstva Evrope pobedila je u troskoku sa 12,63.

– Na 400m dominantno do zlatne medalje stigla Maja Ćirić, državna rekorderka iz dvorane, iz Partizana 1945. Ona je do pobede stigla trkom na 53,08s, dok su drugo i treće mesto zauzele njene klupske koleginicie Katarina Ilić sa 54,35s i Bojana Kaličanin sa 56,65s.

– Drugog dana Ilićeva je pobedila u trci na 400m sa preponama sa rezultatom 1:00.35.

– Aleksa Kijanović ponovio je uspeh od prošle sezone kada je objedini titule na 100m i 200m. U kvalifikacijama je trčao 10,79s i da sa najboljim rezultatom ušao je u finale gde je do zlata došao trčavši 10,72s. Iza atletičara Partizana 1945 bio je sprinter Crvene zvezde Nemanja Bulajić sa 10,80s dok je treći bio Aleksin klupski kolega Miloš Grujić sa 10,94s. U finalnoj trci videli smo i pogrešan start jer je Filip Ištvanović, koji je u finale ušao sa drugim rezultatom, 10,89s, prestupio.

Prvenstvo Srbije 2019 100m muškarci finale
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac Finalna trka na 100 metara za muškarce; Foto: ASS

– Na 200m, isto kao i kod devojaka, prva dvojica su bila ista kao i dan ranije. Kijanović je pobedio sa 21,48s, dok je drugoplasirani bio Bulajić sa 21,68s. Treći je bio Marko Jevremović iz Crvene zvezde sa 21.83s koji je dan ranije pobedio u trci na 400m sa 48,19s ispred dvojca iz Partizana 1945 Ivana Markovića i Stjepana Bojanića koji su trčali 48,62s i 49,21s.

– Tamara Salaški se vratila na ”letnji raspust” iz Amerike gde se preselila sa svojim suprugom i trenerom Milošem. Novi način života, prilagođavanje, posao i sve to uticalo je na to da državna rekorderka na otvorenom na 400m i učesnica Olimpijskih igara 2016. nije mogla najbolje da se pripremi za ovu sezonu. Kako je sama rekla članica Crvene zvezde, probnu sezonu iz Amerike posvetila je treninzima za 800m koji će njoj i Milošu pokazati da li mogu da se spreme za Tokio.

Ona je uspela da pobedi na državnom prvenstvu, i posle mnogo zlata sa 400m sada je osvojila zlatno i na trci na 800m trčavši 2:08.54.

Tamara Salaški Prvenstvo Srbije 2019
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac 400 metara za žene; Foto: ASS

– Teodora Simović pobedila je u trci na 5000m. Učesnica prethodnog svetskog prvenstva zabeležila je ubedljiv trijumf sa 16:32.82 i tkao donela još jedno odličije Novom Pazaru.

– Drugog dana takmičenje je otvoreno hodanjem gde je pobedu odnela članica novosadske Vojvodne Dušica Topić, dok je u skoku uvis pobedila Zorana Bukvić iz Voždovca sa preskočenih 1,76m, isred 18-godišnje Joane Delič iz Zvezde sa 1,65m.

– Nikola Raičević je osvojio dve zlatne medalje, prvo na 3000m gde je trčao 8:34,9, a potom sutradan i na 5000m gde je trku završio u vremenu 14:58.28.

– U štafeti 4x100m Partizan je očekivao pobedu jer su imali čak četiri finalista sa 100m, naspram štafete Zvezde sa dvojicom. Međutim atletičari crveno-belih zabeležili su ubedljivu pobedu sa 41.87s, dok je ekipa Partizana trčala 42,33s.

BALKANIJADA

Ovo je bila generalna proba i poslednje takmičenje za ispunjenje normi za predstojeću Balkanijadu. Zbog novog sistema takmičenja na ovo takmičenje mogu da idu samo atletičari sa ispunjenim normama, mada ni to nije dovoljno. Razlog tome su kvote koje savezi imaju. Zbog velikog broja članica svaki savez ima određenu kvotu koliko ljudi može da vodi. Kako Srbija može maksimalno da vodi 20 atletičara na Balkanijadi u Staroj Zagori nećemo imati štafete.

Scroll to Top