Seniori dva puta na pripreme ostali po jednom: Određeni termini i gradovi gde će se najbolji spremati za najvažnija takmičenja!

Zbog pandemije koronavirusa standardne pripreme krajem aprila morale su biti otkazane, a za nove nije bilo vremena, zbog toga je Srpski atletski savez odlučio da se one odviju neposredno pred državna prvenstva, a seniori će imati dva termina.

Zakazano je 7 termina u 5 različitih grada koji će biti domaćini ovogodišnjih priprema.

Prve su na programu već od 6.-13. jula za mlađe juniore u Kruševcu gde će se i održati državno prvenstvo za ovaj uzrast od 11.-12. tog meseca.

To zapravo znači da će najbolji, kako u ovoj tako i u ostalim kategorijama, imati nekoliko dana za pripremu i adaptaciju na stadion gde će se održati prvesntov Srbije, plus će moći da nakon napornih takmičenja odmore i odspavaju, bez žurbe brzog povratka kući.

Kruševac će biti domaćin i državnom prvenstvu za juniore 1.-2. avgusta, a pripreme će se u ovom gradu, za ovaj uzrast, održati od 27.7.-3.8.

Prvenstvo Srbije 2019 100m žene finale
Atletski stadion u Kruševcu – Prvenstvo Srbije 2019., finalna trka na 100 metara za žene; Foto: ASS

Na dan kada se juniori vraćaju, put Novog Pazara kreću seniori. Oni će tamo boraviti od 3.-10. avgusta, a najvažnije takmičenje u Srbiji ove godine održaće se 8. i 9. tog meseca.

Pored ovih priprema seniori će se još jednom okupiti i to neposredno pred odlazak na Balkanijadu u Rumuniju. Po prvi put SAS će iskoristiti uslove novog atletskog/fudbalskog stadiona u Subotici. Najbolji atletičari Srbije na severu države boraviće od 14.-18. septembra odakle kreću put za Kluž gde će se 19. i 20. održati Balkanijada.

Stadion u Subotici
Stadion u Subotici; Foto: MTS sport

Između ova dva seniorska termina pripreme će obaviti i mlađi juniori i atletske nade.

Tačnije, atletske nade boraviće u Novom Pazaru u istom trenutku kad i seniori. Tako će oni najmlađi imati priliku da upoznaju najbolje srpske atletičare, da porazgovaraju sa njima i da odrade neki trening zajedno. Oni će u Pazaru boraviti od 2.-9. avgusta.

Početkom septembra atletika se vraća u Kraljevo. Novi stadion prvi će isprobati mlađe juniorski reprezentativci koji će tu prvo odraditi pripreme, a potom i državno prvenstvo. Pripreme će trajati od 1.-6. septembra, a državno je na programu 4. i 5.

Kraljevo - atletski stadion u izgradnji 2019
Kraljevo – atletski stadion u izgradnji 2019 – 7.jun., nakon poplava; Foto: Atlex

Poslednje pripreme ove godine odradiće kros reprezentacija Srbije koja će se za prvenstvo Balkana pripremati na mestu gde će se ono i održati – Vrnjačkoj banji. Okupljanje je zakazano za 10. novembar, takmičenje je 14., a kućuma se vraćaju 15.

Cilj Srpskog atletskog saveza je da ojačamo nacionalne šampionate, da što više takmičara nastupi, bori se za državni dres za, po svemu sudeći, jedina međunarodna takmičenja u ovoj godini, a to su Balkanska prvenstva. U skladu s tim posebno bih napomenuo da je obaveza svih stipendista i atletičara/ki koje Srpski atletski savez i Olimpijski komitet Srbije finansiraju, na bilo koji način, da nastupe na nacionalnim šampionatima u svojim uzrasnim kategorijama i u svojim disciplinama – napomenuo je selektor Edin Zuković u dopsiu SAS-a.

(Atlex.rs)

Scroll to Top