Rezultat važniji od svake medalje, a Beograd je nešto posebno: Samo jedno takmičenje je imalo emociju za državna rekorderka u petoboju Ivana Španović

Pored mnogo uspeha, daljina i medalja u karijeri Ivana Španović se može pohvaliti da je pored državnih rekorda u skok udalj rekorderka Srbije i na 60 metara u dvorani, ali i u dvoranskom petoboju.

U nedavnom razgovoru za Evropsku atletiku najbolja Srpska atletičarka prisetila se emocija koje su joj proradile na Evropskom prvenstvu u Beogradu, o rekordu i samom petoboju, ali i čemu teži, medaljama ili daljinama.

Medalje su za javnost, a rezultati su za sportiste ističe Ivana Španović, pa tkao naglašava da će uvek pre izabrati skok od preko sedam metara od zlatne medalje. A kako je bilo kada je prvi put preskočila tu ”magičnu granicu”…

– Bilo je zaista lepo! Kad bih mogla birati medalju ili daljinu, uvek bi birala rezultat pre medalje iako će se rezultati zaboraviti. Možete otići na šampionat, skočiti 6,70 metara i osvojiti medalju. Kada bi morala da biram između zlatne medalje sa 6,70 ili bronzane sa 7,25 metara, izabrala bih ovo drugo jer želim da dostignem svoje granice. Želim da moje ime ostane u top 10 na svetu! – ističe Španovićeva.

Na takmičenjima teško može da se vidi da iskazuje neke emocije. Koncentracija je na maksimumu i nikakav uticaj na nastup ne dolazi u obzir, ali EP u Beogradu je bilo nešto potpuno drugačije.

– To je bilo totalno drugačije takmičenje. Moj trener povremeno voli da mi kaže da sam kao robot, jer ne pokazujem nikakvu emociju i da treba da se probudim, da vrištim, ali kada takmičim ne želim da me išta izbaci iz fokusa. Ali u Beogradu je bilo potpuno drugačije. Bilo je puno ljudi koji su došli da vide šta mogu da uradim pred svojom publikom.

Srpska prestonica će ponovo biti domaćin veliko atletskog takmičenja. 2022. na istom mestu biće organizovano Svetskog prvenstva.

– Za dve godine ćemo imati Svetsko prvenstvo kod nas i ne znam šta da očekujem, ali prilično sam sigurna, sa svim godinama iskustva, da mogu da pružim nešto slično.

U sklopu trenažnog procesa Ivana radi elemente i nekih drugih disciplina pa je kao mlađa znala i da se takmiči na šampionatima u višeboju. Iako nikada nije trenirala za dužu deonicu kao što je 800 metara, na jednom, 2013., je ipak i to učinila i tada je postavila još uvek važeći državni rekord u petoboju.

– Sviđa mi se petoboj. Poslednji put to sam takmičila u Novom Sadu (osvojila 4240 boda što je i dalje važeći državni rekord). Radim prepone na treningu i skok uvis s vremena na vreme kao od šale, ali nikad ne radim duže deonice jer ih mrzim. Tada se nisam ni pripremao za 800 metara, ali  trener mi je rekao da imam rekord i pre trke na 800 metara. Rekao mi je „Govoriću ti  vreme nakon svakog kruga, a ti samo trebaš da trčiš“. Počela sam trčati i posle 150 metara počeo je da se dere „Ivana kasniš, hajde, ubrzaj, ubrzaj!“ Uspela sam da oborim rekord i bilo je zaista lepo, ali ne znam da li ću to ponoviti. Imam strah od prepona, stvarno sam nespretna i osećam da bih mogla da slomim ruku ili nogu što bi moglo da mi okonča karijeru, pa sam odustao od toga – kaže Ivana Španović.

(Atlex.rs)

Scroll to Top