Rekorderka Atletske dvorane na 60m prelazi u BAK: Samo 9 klubova prijavilo transfere pred poslednji dan prelaznog roka

Prva faza prelaznog roka u Srpskoj atletici ulazi u završni dan, a kako sada stoje stvari najbolji posao odradio je Beogradski atletski klub koji je doveo konkretna seniorska pojačanja iz Srbije, a blizu su registracije dve atletičarke i iz inostranstva.

Zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, koji je uslov da bi neko ko nije iz Srbije mogao da bude registrovan za neki naš klub, podnele su Emilija Kusić (400 metara) i rekorderka Atletske dvorane na 60 metara Farzaneh Fasihi iz Irana.

Fasihi je prošle zime prvi put došla u Beograd gde je trenirala sa Stanojem Burlićem, tada još trenerom Partizana 1945, a kasnije BAK-a.

Ona je pod njegovom ”palicom” istrčala rekord karijere na 60 metara od  7,25 sekundi na Istanbul kupu što joj je obezbedilo normu za dvoransko Svetsko prvenstvo i dvoransko prvenstvo Azije. Oba takmičenja su trebala da budu u Kini kada je koronavirus tamo bila na vrhuncu pa su otkazana.

Pre te trke ona je u Atletskoj dvorani u Beogradu, na otvorenom prvenstvu Beograda, istrčala 7,29 sekundi što je zvanično najbolji rezultat dvorane na 60 metara za devojke od njenog otvaranja 2016.

Farzaneh Fasihi (Iran), sprint, 60 metara
Neuhvatljiva Farzaneh Fasihi u zimskoj sezoni 2019/2020. i Emilija Kusić nove članice BAK-a – IV memorijal Mika Švraka 2019. – 21. decembar; Foto: Atlex

Sa druge strane Emilija Kusić sa Burlićem radi nešto duže i za razliku od Fasihi i tokom leta. Ona je članica Leotara iz Trebinja, a kako je u Bosni i Hercegovini dozvoljena dvojna registracija, ona je podnela zahtev za dobijanje Srpskog državljanstva kako bi mogla zvanično da se takmiči i u Srbiji.

Po propozicijama Srpskog atletskog saveza strani državljani nemaju pravo nastupa na zvaničnim prvenstvima, samo van konkurencije. Ukoliko strani državljanin poseduje i srpsko državljanstvo onda je u mogućnosti da bude registrovan i od strane SAS-a i da takmiči na pojedinačnim i ekipnim šampionatima za srpski klub, da mu se priznaju svi rezultati, da osvaja medalje i bodove, ali ne može da postavlja rekorde Srbije.

Ženska ekipa BAK-a popunjena gotovo na svim pozicijama

Dolazak sestara Lukić u BAK u mnogome je promenio sliku ovog kluba kada je upitanju ženska ekipa. Pionir seniorske ekipe ovog Beogradskog kluba je Asmir Kolašinac, od ove godine tu su i Aleksa i Boško Kijanović, a sva trojica će učestvovati u martu na dvoranskom prvenstvu Evrope.

Retko koji klub u Srbiji može da se pohvali da je u jednom trenutku u svojoj istoriji imao čak 4 učesnika prvenstva Evrope kao što sad može BAK jer pored muške trojke normu ima i Anja Lukić.

Dolaskom Anje i Sare Lukić dobijen je jak skok udalj i 100 metara sa preponama, ali čelnici kluba sa stare Karaburme tu se nisu zaustavili.

Takođe iz Crvene zvezde dovedena je i Milica Joksimović za skok uvis, a iz Top Džampa Martina Pavlović za disk i kuglu.

Milica Joksimović, skok uvis
Dvoransko prvenstvo Srbije 2020 – 2. februar, skok uvis, Milica Joksimović (Crvena zvezda), Atletska dvorana; Foto: Atlex

Kako ekipno prvenstvo Srbije broji 11 disciplina, BAK je ovim prelaznim rokom osigurao 6 disciplina i to sa izuzetno velikim brojem bodova.

S obzirom da je Anja Lukić najbolja preponašica, Sara Lukić među najboljima u dalju, da od Fasihi bolji rezultat na 100 metara ima samo Milana Tirnanić iz Crvene zvezde i da Joksimovićeva i Pavlovićeva mogu da donesu dobar broj bodova, odnosno da budu među vodećima u svojim disciplinama, BAK je definitivno napravio jednu jako zanimljivu ekipu koja će sigurno pokušati da prekine višedecenijsku dominaciju Crvene Zvezde u ženskoj konkurenciji.

BAK sa dve muške štafete 4×100 metara

Aleksa Kijanović, Boško Kijanović i Miloš Grujić su jedni od najbržih momaka u Srbiji, a sada im se zvanično pridružio i veoma perspektivni Mihajlo Mandić. On već gotovo celu ovu godinu, od kada je napustio stadion ”Rajko Mitić”, trenira sa trenerom Burlićem i BAK-ovcima i samo se čekao novi prelazni rok kako bi se i ozvaničila saradnja. Zajedno sa njim iz Zvezde je prešao i Marko Vučurović.

Kada se tu dodaju još neki juniori, štafeta koja je bila najbrža na ovogodišnjem prvenstvu Srbije dobija veliki potencijal za odlične rezultate pa čak i za dve štafete koje će se boriti za medalju.

Kup Beograda za juniore VK 100m - Jurošević, Mandić, Labica, Radojković
Nova uzdanica BAK-a Mihajlo Mandić;  Kup Beograda za juniore 2020 – 4. jul, 100 metara muškarci van konkurencije, Dušan Jurošević, Mihajlo Mandić, Stefan Labica, Miloš Radojković; Foto: Atlex

Novi klub SU Trijumf kids za ”gašenje svetla” u Partizanu 1945

Odlaskom skoro svih trenera krajem prošle godine iz Partizana 1945 taj klub je gotovo prestao da postoji.

To se donekle i poklapalo sa vizijom čelnika Partizana koji su formirali taj klub dok se originalni Partizan finansijski ne opravi, ali nisu očekivali da će morati da krenu skroz ispočetka.

Ono što je ostalo u Partizanu 1945 su najmlađi, atletske škole. Oni koji nisu prešli u Partizan sada će preći u novoformirani klub SU Trijumf kids koji vodi nekadašnja atletičarka Iva Dojić. Pored nje trener u ovom klubu biće i jedna od najbržih devojaka u istoriji Srbije Jelena Subotić.

U novi početak njih dve su sa sobom povele 46 mladih atletičara.

Nikad ”mršaviji” prelazni rok za sad

Za razliku od gotovo svih ostalih sportova u atletici nema kupovine i prodaje atletičara tako da pandemija koronavirusa nije imala nikakav uticaj na ovaj segment, a opet dan pre kraja transfer perioda klubovi još ”spavaju”.

U ovom prelaznom roku SAS je oslobodio klubove i plaćanja preregistracije novih atletičara, pa opet samo dan pre isteka roka za podnošenje zahteva za promenu kluba samo 9 klubova je na listi za nova pojačanja, odnosno samo 23 atletičara je podnelo zahteva da promeni sredinu (neračunajući 46 za SU Trijumf kids), plus dva zahteva za promenu državljanstva.

Aktuelni šampion države i najbolja ekipa u Srbiji za 2020. godinu Crvena zvezda dovela je samo 5 pojačanja i to isključivo u mlađim kategorijama. Za sada će najveći benefit predstavljati dolazak mlade sprinterke Ksenije Zoranović iz Sirmijuma iz Sremske Mitrovice.

Treba napomenuti da ovo nije konačan presek prelaznog roka i da su verovatno mnogi zahteve poslali poslednjeg dana. Zbog toga na primer nema da je Vojvodina iz Novog Sada obavila ni jedan dolazak, a već smo pisali o dolasku juniorske rekorderke u višeboju Marine Živković.

Pored Zvezde, BAK-a i SU Trijumf kidsa na preseku dan pre isteka prelazno roka nova pojačanja su prijavili i Top Džamp, Proleter Zrenjanin, VAK 014 Valjevo, Radnički Kragujevac, Vlasotince i Panonija Pančevo.

Konačna lista transfera za 2021. godinu znaće se u ponedeljak, najkasnije u utorak do kada bi trebalo da stignu sva pisma sa zahtevima.

(Atlex.rs)

Scroll to Top