Prošli su Bambijevu školu i postali su dobri ljudi i uspešni treneri: Naučio nas je mnogo toga što i dan danas primenjujemo!

Odlazak jednog od najstarijih atletskih radnika u Srbiji Aleksandra Obradovića Bambija duboko je potresla celu atletsku javnost, a mnogi njegovi bivši puleni su imali samo reči hvale o periodu provedenom kod njega u razgovoru za sajt atletskog kluba Crvena zvezda.

Bambi je radio sa više od 3.500 dece, stvorio je 29 reprezentativaca i 16 državnih rekordera. Petar Vukićević, Gordana Čotrić, Marina Dedić, Ljiljana Savičin, Nenad Mihajlović, Mika Novaković, Jovan Đurović, Jovana Delić, Aleksandra Ivanović, Vesna Kostić, Marko Ćosić, Branka Jošić, Jelena Vrhovec, Radmila Vukašinović, Dejan Nedić, Stana i Sanja Kravarušić, Tanja Branković, Nina Ivanišević, Ljuba Mrđenović, Nikola Grubor, samo su neka od tih imena.

Koliko je rad sa njim uticao da se zavoli atletika, ali i da se mnogo toga nauči o ”kraljici sporta” govori i broj atletičara koji su danas uspešni treneri. Ljiljana Savičin, Ljubiša Stevanović, Darko Šapić, Marina Mišić, Isidora Stanisavljević, Olja Jocić, Petar Vukućević su samo neki od njih,

Atletičari su na razne načine dolazili do Bambija ili ih je on na različite načine pronalazio, ali ono što je zajedničko za sve je da period treniranja kod njega opisuju kao najlepši.

Kada je čula da se u Leštanama otvara atletski klub, troskokašica Ivana Ognjanović, otišla je na testiranje, i tog dana pre skoro deceniju upoznala legendarnog Bambija.

Sećam se rečenice ‘Mala koliko duge noge imaš, rođena si da budeš preponašica’. Tog septembra kreće naše druženje i sazrevanje kroz vreme i discipline. Toliko ljubavi, prijateljstva i pozitivne energije je utkao kroz osam godina treniranja kod njega. Uvek ću ga se sećati sa osmehom na licu, istim onim koji sam imala kada nas zagrli pozdravljajući se nakon završenog treninga. Pamtiću njegove čuvene rečenice ‘Otkud ti u pola tri’ i ‘Je l’ si ti šampionka ili šampinjonka?’ Pamtiću ga po svemu što on zapravo jeste, a to je plemenito srce – istakla je Ivana.

Ivana Ognjanović, troskok
Ekipno prvenstvo Srbije 2020., Sremska Mitrovica – 4. oktobar, troskok Ivana Ognjanović (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Atletičarka kojoj je period treniranja kod Bambija bio najlepši u životu i karijeri je bacačica kladiva, Aleksandra Ivanović.

– Istina je da smo kod Bambija svi bili ušuškani, trenirali i takmičili se sa zadovoljstvom. Niko nije bio preforsiran, zato smo i izrasli u zdrave i stabilne ličnosti. Njega smo svi obožavali, tako je atmosfera bila dublja od pukog treniranja. Zahvalna sam mu što me je zaljubio u kraljicu sportova, na svim anegdotama i na žrtvovanju koje je za svakog posebno pružao. Meni je lično poklonio dosta znanja o atletici i životu, pravih i zdravih pogleda na svet ili bar kakav bi on trebalo da bude. Njegova čuvena rečenica-kompliment. Pa i nije tako loše mala“, me je uvek motivisala u onome što radim – rekla je Aleksandra.

Aleksandra Ivanović, bacanje kladiva
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, bacanje kladiva, Aleksandra Ivanović (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Talenat za skok uvis, do prvog dana treniranja, Bambi je video kod Jovane Delić.

– Prve atletske korake napravila sam sa njim. Divila sam se njegovoj energiji i načinu na koji je od nas pravio sportiste. Posle svakog treninga donosio bi neko voće, uglavnom neke nove vrste jabuka. Treninge je prilagođavao našim obavezama i ništa nije moglo da ga spreči da održi trening. Ni kiša, ni sneg, a ni godine. Najviše ću ga pamtiti po njegovoj dobroti, nesebičluku i beskrajnoj ljubavi prema atletici koja je predstavljala ceo njegov život – istakla je Jovana.

Jovana Delić, skok uvis
Juniorsko prvenstvo Srbije 2020., Kruševac – 30. avgust, skok uvis, Jovana Delić (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Bambi nije samo bio trener danas uspešnim atletičarima, nego je bio i trener danas uspešnim trenerima.

Ljubiša Stevanović, trener AK Crvena zvezda, vlasnik mnoštva državnih rekorda u mlađim kategorijama navodi da je upravo značaj raznovrsne fizičke spreme za mlade sportiste naučio od Bambija.

U svom metodu treniranja primenjujem more zanimljivih vežbica koje sam i sam radio dok sam trenirao kod Bambija. Takođe, spremnost koja se gradi kroz veće obime i broj ponavljanja, suprotan od u to vreme ustaljenog pristupa trčanja deonica uglavnom u visokom intenzitetu, primenjujem ugledajući se na njega – rekao je Stevanović.

Talentovanu za atletiku, na školskom takmičenju u petom razredu, Bambi je spazio još jednog trenera AK Crvena zvezda, Ljiljanu Savičin koja je kod njega trenira do kraja gimnazije. Kako je izgledao taj period njenog treniranja i te grupe sa početka ’70. godina prošlog veka možete pogledati ovde.

– Bambi je prvenstveno voleo prepone i bio jedan od prvih trenera u Jugoslaviji koji ih je usavršio do te mere da su ostali treneri učili od njega. Na drugom mestu mu je bilo koplje, a na trećem skok uvis. Najlepši periodi su mi bili odlasci na pripreme i cela euforija vezana za njih. Sve je sam organizovao. Spavali bismo u šatorima, kuvali na plin i trenirali u prirodi. A kada ne bismo imali prihode za pripreme pošto smo išli i po nekoliko puta u toku godine, on bi nas odveo na plantažu na kojoj je radio da beremo breskve za nadnicu. Prelepa vremena puna anegdota su to bila – rekla je Savičin.

Pripreme Bambijeve grupe sa poečtka 1970-tih
Pripreme grupe trenera Aleksandra Obradovića Bambija 1970. i neke – Bambi, …, Goca, Jovan Đurović, Mira Despotović, …, Velibor Rakonjac, Ljiljana Đorđević Savičin; Foto: privatna arhiva

Bivšeg trenera AK Novi Beograd i AK Nikola Tesla, Marinu Mišić, prvo sećanje na Bambija veže za 1975. godinu i školski kros opštine Voždovac gde je pobedila u trci na 500 metara. Tada joj je on prišao i pitao da li bi trenirala atletiku, gde ga je ona prekinula u pola pitanja i uzviknula „Naravno!“, a on je nastavivši rekao „.. za Partizan“. Marina je ljutito reagovala sa „Ne dolazi u obzir“, dok je Bambi kroz smeh rekao „Ne, ne čekaj crveno-bela je ipak Zvezdina boja“. Tako je i počelo njihovo poznanstvo i prijateljstvo koje je trajalo 44 godine.

Sećam se da je umeo odjednom da se stvori kod starta pre trke i da me potkači nekom rečenicom kako bi me trznuo i motivisao za trku. Neke moje drugarice je to demotivisalo, ali kod mene je to budilo kontraefekat i u većini slučajeva se trka završavala ličnim rekordom. Bambi mi je usadio ljubav prema atletici, da volim ono što radim, a ne samo da uradim i odem – istakla je Mišić.

Darko Šapić, trenutno trener BAK-a, kod Bambija je trenirao u periodu 1987-1991.

Najlepši i najpitomiji period, pun druženja i ljubavi. Tada smo polako stasavali u dobre atletičare, ali i u bolje ljude. Pamtim taj period po velikom broju priprema: Ulcinj, Pula, Medulin, Baško Polje, Vlasinosko jezero. Od Bambijevih vežbi u trenažnom procesu najviše koristim prepone, tehniku trčanja preko prepona i motoričke vežbice (abecedu) – rekao je Šapa.

Darko Šapić, Aleksa Kijanović i Stanoje Burlić - BAK
Ekipno prvenstvo Srbije 2020., Sremska Mitrovica – 4. oktobar, Aleksa Kijanović sa svojim trenerima Darkom Šapićem i Stanojem Burlićem (BAK); Foto: Atlex

Za rad u atletici Bambi je dobio najviša društvena priznanja -Majsku nagradu Republike Srbije, Oktobarsku nagradu Beograda, Povelju, Zlatnu značku i nagradu za životno delo Sportskog društva Crvena zvezda.

Aleksandar Obradović Bambi na večni počinak ispraćen je u petak 20. novembra na Novom groblju u krugu porodice i jednog manjeg dela njegovih bivših pulena.

(Atlex.rs/AK Crvena zvezda)

 

Scroll to Top