Prelaskom u seniore Ivana Španović umalo napustila atletiku: Promene, povreda, pritisak javnosti…

Uskoro počinje nova atletska sezona u kojoj će se neki atletičari po prvi put naći u situaciji da se takmiče u novim, starijim, uzrasnim kategorijama gde mogu da nalete na mnoge probleme, upravo o tom periodu prelaska iz juniorskog u seniorski staž pričala je Ivana Španović i o svim problemima sa kojima se tada suočavala. 

Prelazak iz mlađih uzrasnih kategorija u seniorski staž je najturbulentniji period za svakog sportistu, tako je bilo i za Ivanu Španović koja se tih godina, na prethodnom prelasku decenija, borila sa velikim promenama i problemima.

U razgovoru sa Džasmin Sojers i Evropsku atletiku najbolja Srpska atletičarka dotakla se prelomnog trenutaka svoje karijere 2012. i 2013. godine, kojima su prethodile jako turbulentne 2009., 2010. i 2011.

Upravo tih godina Ivana se borila sa mnogobrojnim pitanjima da li je to što radi njen pravi put ili treba nešto da menja.

Mislim da svaki sportista ima period u karijeri kada sam sebi postavlja pitanja: ide li u pogrešnom ili pravom smeru? Da li radi dovoljno dobro? Postoji li nešto što mogu poboljšati? Da li postoji veća svrha u tom trenutku? – priča Ivana Španović.

Ivana Španović, Kup Evrope 2010., Beograd
Ekipno prvenstvo Evrope 2010., Beograd, Marakana – 20. jun, skok udalj, Ivana Španović;   Foto: MN Press/N.Parausic

Tih godina ispred nje su bile velike životne promene i izazovi van staze. Prvo je došlo do promene trenera kada ju je Jan Hajdu predao Goranu Obradoviću, potomu je usledilo i preseljenje iz rodnog Zrenjanina u Novi Sad, i taman kada je počela da se prilagođava novom životu usledila je povreda.

– Sezona 2012 bila je zaista teška, jer sam pretrpela povredu 2011. godine, a dve godine pre toga preselila sam se u drugi grad da započnem rad sa drugim trenerom. Bilo je mnogo promena, a pre toga sam bila samo juniorka koja je osvojila Svetsko prvenstvo i bila druga na juniorskom Evropskom prvenstvu. Bila sam mlada i nisam imala strpljenja da se fokusiram na ono što je zaista važno u tom trenutku – ističe Ivana.

Taj prelazak iz juniora u seniore je dodatni pritisak sam za sebe.

– Prelazak iz juniora u seniora zaista nije bilo lako i borila sam se sa puno promena, pritiska i očekivanja.

Borba sa medijskim pritiskom

Ivana je već u 22. godini uspela da ispuni normu za svoje prve Olimpijske igre u Londonu 2012. U kvalifikacijama je ”kroz mala vrata” ušla u finale sa 11. najboljim skokom takmičenja. Međutim zbog naknadnih diskvalifikacija pojedinih atletičarki Ivana je zauzela 8. poziciju.

Tada je krenuo ogroman pritisak za osvajanje medalje za koju sama kaže da je bila nerealna, a sav taj pritisak je teško podnela.

– U Londonu sam stigla do finala. Nakon kvalifikacija sam pozvala roditelje i odjednom je moj otac počeo da plače, jer je ulazak u finale na Olimpijskim igrama zaista veliki uspeh. Nisam bila u dobroj formi, ni mentalno ili fizički, ali trebalo mi je da odem u London da vidim jesam li sposoban da radim ono što želim. Odmah sutradan posle kvalifikacija mediji su počeli da pišu o tome da bih trebala da ”napadnem” medalju. Bila sam toliko daleko od toga i nisam ni znala da li mogu ponoviti rezultat iz kvalifikacija (6,41 metara prim. aut.) jer je pritisak bio još veći i zaista mi je bilo teško to podneti.

Ivana Španović, Olimpijske igre London 2012
XXX Olimpijske igre, London, 2012. – 7. avgust, Ivana Španović, skok udalj; Foto: MN Press/N.Parausic

Ivana je dobro poznavala sebe i tad, ali javnost ko javnost uvek želi medalje i uvek veruje svojim sportistima da oni to mogu čak i kad je nerealno. U finalu je, kao što je i pretpostavila tad, skočila slabije nego u kvalifikacijama – 6,35 metara, što je bio najslabiji rezultat takmičenja.

Nakon ovog takmičenja ništa više nije bilo isto. Mlada Ivana Španović po prvi put se susrela sa medijskim očekivanjima (pritiskom), razočarenjem rezultata, stagnacijom po pitanju ličnog rekorda…

Usledilo je ključnih godinu dana u njenoj karijeri.

Pored dve priče o ključnom razdoblju svoje karijere u periodu od 2009.-2013.,  Ivana se u razgovoru za EA dotakla i želje da se takmiči u troskoku na EP u Beogradu, po čemu želi da je pamte kada završi karijeru, ali i kako je prevazišla vanredno stanje i kako je izgledao povratak na stazu.

(Atlex.rs)

Scroll to Top