Počinje prelazni rok za 2024.: Ko će obeležiti ovogodišnji?

U ponedeljak 23. oktobra zvanično je počeo atletski prelazni rok u Srbiji koji će trajati četiri nedelje.

Kao i svake godine prelazni rok počinje nakon okončanja poslednjeg takmičenja u godini i dovijaće se u četiri faze.

U prvoj fazi koja traje od 23.-27. oktobra atletičari podnose zahteve za ispisnice iz klubova ukoliko žele da promene sredinu. Nakon toga klubovi su u obavezi da Srpskom atletskom savezu odgovore na te zahteve u drugoj fazi koja traje od 30. oktobra do 3. novembra.

Nakon toga ti atletičari praktično postaju slobodni agenti i sa čistim papirima mogu da potraže novu sredinu. To će moći da urade od 6.-10. novembra, odnosno u trećoj fazi/nedelji kada njihovi novi klubovi podnose zahtev SAS-u za učlanjenje novih članova.

Poslednja četvrta faza (13.-17. novembra) je period kada Komisija za prelaske SAS-a kontroliše sve pristigle zahteve da li su pravilno odrađeni i na osnovu pristigle dokumentacije odobrava ili ne odobrava transfer.

Prošle sezone prelazni rok je obeležilo povratak Partizana i njihovo dovođenje nekoliko odličnih atletičara, reprezentativaca, a kao najveća zvezda ne samo kluba nego i celog prelaznog roka iz ČAAK Čačka stigla je Ivana Ilić.

Ivana Ilić, Belgrade meeting 2023
Belgrade meeting (Serbian open) 2023. – 19. februar – Ivana Ilić (Partizan), 60m; Foto: Lidija Lazić/Atlex

Pored nje viđen je novi, drugi, talas prelaska atletičara iz Crvene zvezde u OAK, dolazak talentovane Mine Amidžić u crveno-beli tabor, ali i odlazak Jovane Micić sa Marakane u Top Džamp gde je prešao  i Aleksa Tomić iz Morava Ćuprije.

Pored prelazaka, prošle godine, osnovana su i tri nova kluba, dva iz Zemuna – SU Athleta i ZAK Atletikus, te jedan na Dorćolu – 25. maj. I ove godine se  očekuje da se pojavi nekoliko novih atletskih klubova.

Sve transfere od sezone 2018-2019 možete pogledati ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top