Počinje nova era: SAS kupio najsavremeniju elektroniku! (FOTO)(VIDEO)

Sitno se odbrojava do Balkanijade u Srbiji koja je na programu 26. i 27. juna, a u atletsku dvoranu stigla je potpuno nova i moderna elektronika koja će svoju premijeru ugledati upravo na tom takmičenju.

Dugo očekivana elektronika napokon je stigla u Srpski atletski savez. Novi startni pištolj, kamere, foto ćelije, vetromeri, kablovi… sve potpuno novo i sve je to od sad u vlasništvu SAS-a.

Ono što je možda i najbitnije je novi elektronski pištolj. Neće više biti ponovljenih startova na najvećim takmičenjima zbog toga što metak nije hteo da opali.

Nova elektronika, novi pištolj
Nova elektronika, novi startni pištolj, 17. jun 2021.; Foto: Atlex

Pištolj je povezan na zvučnike i ima dva moda zvuka koji označavaju start – klasični, dugi i novi laserski, kratki. Na svakom startnom bloku biće po jedan mali dok će se jedan veliki nalazaiti kod startera. (glasajte u anketi na dnu teksta)

Takođe tu su i nove mašine za neispravni start (false start) koji će sad još bolje detektovati da li je neko krenuo ranije.

Ubuduće će biti mnogo lakše detektovati i pozicije u trkama u kojima hiljaditinke odlučuju jer će ubuduće postojati dve kamere, sa obe strane finiš linije za razliku od dosadašnje jedne.

Nova elektronika, nova finiš kamera na novom stalku za visoke uglove
Nova elektronika, nova finiš kamera na novom stalku za visoke uglove, 17. jun 2021.; Foto: Atlex

Preciznost i kvalitet foto finiš snimka će biti nestvarna jer kamere snimaju u 6K rezoluciji. Ono što je takođe velika prednost novih kamera je što će snimati isključivo zona koja joj se odredi da snima foto ćelijama na stazi. To znači da u slučaju da neko prođe ispred objektiva, a nalazi se izvan obeleženog segmenta za snimanje, kamere ga neće detektovati.

U dvorani one više neće stajati na stazi, već će biti podignute na bočne zidove dok će tokom letnje sezone one biti instalirane na pozicije koje to dozvoljavaju.

Nova elektronika, nova finiš kamera 6K
Nova elektronika, nova finiš kamera 6K, 17. jun 2021.; Foto: Atlex

Promene će doživeti i skakačke i bacačke discipline jer se više neće meriti popularnom pantljikom već specijalnom kamerom, nalik na onu za geometre koju odobrava Svetska atletika. Tako će rezultati biti još preciznije mereni, a pantljika će se koristiti samo u slučaju rekorda radi dodatne potvrde rezultata.

Nova elektronika, za mereje daljina
Nova elektronika, za mereje daljina, 17. jun 2021.; Foto: Atlex

Ono što će posebno da obraduje sve atletičare jeste da će ova elektronika moći da se koristi i na treninzima u dvorani. Po trenutnim najavama treneri će morati dan ili nekoliko dana ranije da zakažu elektroniku, a kako se kamere neće skidati iz dvorane tokom zimske sezone neće biti potrebe za preteranim nameštanjem radi merenja. Takođe biće moguć i merenje prolaza zbog većeg broja ”kapija”.

Nova elektronika, nove foto ćelije
Nova elektronika, nove foto ćelije, 17. jun 2021.; Foto: Atlex

Jako važna novina za trkače!

Nova elektronika prvi put će se koristiti na Balkanijadi i svi učesnici će u petak (dan pre početka takmičenja) moći da probaju startove sa novim pištoljem i reakcijom iz bloka.

Ono na što je veoma bitno skrenuti pažnju je zvuk koji se čuje na komandu pozor iz zvučnika na bloku!

U trenutku kada starter da komandu ”pozor”, sa zvučnika koji se nalazi iza svakog bloka čuće se zvuk (bip). On služi da u slučaju da neko nije čuo starterovu komandu (ili stranac nije razumeo komandu) oglasi da je vreme za ”pozor”.

Jako je bitno da sprinteri znaju za ovu novinu kako im se ne bi slučajno desilo da krenu u trčanje kada čuju taj ”bip” jer će se to smatrati kao neuspeli start.

To je automatska novina koja se ne može isključiti i na koju ćemo svi morati da se naviknemo.

Nova elektronika, SAS 2021
Nova elektronika, SAS 2021. – 17. jun; Foto: Atlex

Elektronika samo za velika takmičenja

Nova oprema koja je stigla u savez sastoji se iz mnogo delova, dodataka, kamera, svega i svačega. Kako se radi o najsavremenijoj i veoma skupoj opremi ona će se koristiti samo za seniorska takmičenja koja organizuje SAS, prevashodno za državno prvenstvo sa mogućnosti da se koristiti i za juniorskom PS.

Što se dvoranske sezone tiče ona će biti instalirana tokom novembra/decembra i stajaće sve do početka letnje sezone tako da će se koristiti tokom svim zimskih takmičenja.

[socialpoll id=”2759797″]

(Atlex.rs)

Scroll to Top