Nema više Kupa, novi Nacionalni permit mitinzi i novo reprezentativno takmičenje: Ovo je kalendar takmičenja za 2020. godinu (FOTO)

Malo više od mesec dana ostalo je do zvaničnog početka nove sezone, a Atletski savez Srbije objavio je zvanični jedinstveni kalendar za 2020. godinu na kome se nalaze neka nova takmičenja dok su neka koja su se organizovala ove godine ukinuta.

Nakon jedne od najdužih sezona sledi nam jedna od kraćih, ali se ASS pobrinuo da i u 2020. atletičarima omoguće da se takmiče sve do septembra.

Nacionalni permit miting umesto Kupa

Kako se sezona ne bi završila za dva meseca pobrinuće se ”Nacionalni permit miting”. On je naslednik ”Gran prija” ili ti ”Velike nagrade” koja bila u kalendaru 2018. godine. Ove godine ga nije bilo, ali je zato bilo vraćeno Kup takmičenje.

Razlog njegovog jednogodišnjeg odsustva bilo je u tome što su se akteri žalili na premale novčane nagrade koje ne mogu da pokriju ni troškove puta. Čelnici saveza su na ”Danima atletika” obećali da će se potruditi da ovaj put nagrade budu veće.

Tako će Srbija nakon 2018. i u 2020. ostati bez pobednika Kupa koji je ove godine bio u formi tri kvalifikaciona takmičenja plus veliko finale, ali će zato dobiti pet međunarodnih takmičenja.

Termini Nacionalnog permit mitinga su: 20 maj, 10. jun, 22. jul, 13. avgust i 2. septembar.

Atletski stadion u Zrenjaninu
Jedan od stadiona na kojem će se održati Nacionali permit miting je i novi Zrenjaninski;  printscreen: YouTube/I love Zrenjanin

Ono što je još zanimljivo za ovo takmičenje je što će se tri kola održati na novim stadionima na kojima se do sada nije takmičilo.

U prvom kolu domaćin će biti Subotica koja je pre nekoliko godina obnovila ceo stadion. Potom se NPM seli u Kraljevo na stadion koji bi trebalo da bude završen početkom naredne godine, dok će četvrti miting biti verovatno i noćni, pod reflektorima, na nedavno završenom stadionu u Zrenjaninu. Treće i peto kolo održaće se u Kruševcu odnosno u Novom Pazaru.

Pojedinačno i ekipno prvenstvo Srbije

Sezona koju će obeležiti Olimpijske igre  (31.7.-9.8.) i Evropsko prvenstvo (26.30. avgusta) dovela je do toga da su ostala takmičenja mora da se prebace za prvi deo sezone. Tako će seniorska Balkanijada biti održana već 24.-25. juna (sreda/četvrtak) u rumunskom gradu Kluž. Samo koji dan ranije (20.-21.) juniori će u Istanbulu imati svoju Balkanijadu.

”Izborno takmičenje” za Balkanijadu biće kao što je to bilo i do sad prvenstvo Srbije.

Prvenstvo Srbije 2019 100m žene finale
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac Finalna trka na 100 metara za žene; Foto: ASS

Kako postoje norme za ovo takmičenje, tako da ovo više i nije toliko bitno, ali može da se smatra za poslednje takmičenje na kojem može da se ostvari norma.

Najvažnije takmičenje sezone u Srbiji, državno prvenstvo, održaće se 13.-14. juna, a domaćin još nije poznat. Ovo je jedan od najranijih termina prvenstva Srbije u poslednjih nekoliko godina, a možda i više.

Ubrzo nakon državnog i Balkanijade sledi i Ekipno prvenstvo Srbije koje je zakazano za 12. jul, a domaćin i ovog takmičenja će se naknadno odrediti.

Ekipmno prvenstvo Srbije 2019, muškarci, šampion Crvena zvezda
Ekipno prvenstvo Srbije 2019., muškarci: 1. Crvena zvezda, 2. Partizan 1945, 3. Vojvodina; Foto: Atlex

Bez Kupa šampiona 2020.

Najbolji klubovi Evrope ove sezone se neće takmičiti na kontinentalnom šampionatu 2020. godine. Nakon dugog niza godina ECCC ove sezone neće organizovati Kup šampiona zbog reorganizacije ovog takmičenja.

Crvena zvezda kao ekipno šampion Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji trebao je i ove godine da predstavlja Srbiju, ali kao i ostali prvaci država u Evropi neće biti u prilici da prezentuju svoju državu i klub na KEŠ-u.

Ovo takmičenje se vraća 2021., a kako će izgledati i koje su to promene koje će doprineti poboljšanju ovog takmičenja saznaćemo tokom naredne godine.

Zimska sezona

Iako zimska sezona počinje početkom decembra sa takmičenjima za najmlađe, ipak ona zvanična će početi 11. januara, a prvi mesec u godini obeležiće takmičenja pod pokroviteljstvom Atletskog saveza Beograda.

Prvo takmičenje biće juniorsko prvenstvo Beograda u drugoj suboti u godini dok će se narednog dana takmičiti mlađi pioniri. Narednog vikenda prvo će se 18. januara održati seniorsko prvenstvo Beograda, dok će sutradan takmičiti stariji pioniri.

Nakon toga slede državna prvenstva koja takođe započinju juniori 25.-26. januara. Potom sledi seniorsko prvenstvo Srbije 1.-2, februara, 9. za veterane…

Strahinja Jovančević, Crvena zvezda, dvorasnko prvenstvo Srbije 2019
Dvoransko prvenstvo Srbije 2019., atletska dvorana Beograd; Strahinja Jovančević, skok udalj, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Balkanijade su na programu 9., odnosno 15. februara. Devetog će se juniori takmičiti u Istanbulu dok će narednog vikenda na isto mesto otputovati seniorska reprezentacija.

Serbia open

Peti međunarodni Serbia open miting koji spada u red najjačih evropskih dvoranskih takmičenja pod okvirom permit takmičenja održaće se i naredne godine.

Nakon uspešno održana četiri koja su bila organizovana krajem februara i ovaj peti će biti u tom terminu.

Ivana Španović, Serbia Openn 2019
4. Serbia Open Indoor Meeting 2019., atletska dvorana Beograd; Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex/Mića Ignjatović

Peti Serbia open indoor meeting biće održan u četvrtak 27. februara u atletskoj dvorani na Banjici. To je 12 dana nakon Balkanijade, tako da će atletičari imati mogućnost za još neko takmičenje.

Nakon Serbia opena se ne završava sezona jer ostaju da se održe državna prvenstva za mlađe i starije pionire.

Novo dvoransko takmičenje reprezentacije

Nalik na neka davna vremena kada je Jugoslavija pravila mečeva protiv još nekoliko reprezentacija tako su se čelnici srpskog, hrvatskog i slovenačkog saveza dogovorili da naprave tromeč koji će se održati u sredu 22. januara u Novom Mestu u Sloveniji.

Nakon uvođenja normi za Balkanijadu ovo takmičenje biće jedino na kojem će učestvovati cele reprezentacije pomenutih zemalja.

”Izborno” za nacionalni poziv biće verovatno prvenstvo Beograda za seniore koje je 18. junara.

4. Serbia Open indoor meeting, 60m prepone žene
Anja Lukić (SRB), Ivana Lončarek (HRV), Ivana Petković (SRB), Joni Tomičić Prezelj (SLO), Milica Emini (SRB); 4. Serbia Open Indoor Meeting 2019.; 60 metara prepone: ; Atlex/Mića Ignjatović

Ovo će biti odlična provera kako za savez, tako i za same atletičare da vide gde su u odnosu na konkurenciju iz regiona pred Balkanijadu, ali i generalno.

Kako fali jakih takmičenja, i kako je sve teže doći do dresa sa nacionalnim grbom, ovaj tromeč je pun pogodak iz mnogo aspekata.

Atletičari će imati veliki motiv jer će ponovo, ako budu najbolji bez ikakvih normi, moći da takmiče za svoju državu, sa jakim takmičenjima raste i kvalitet pojedinaca i kolektiva…

Beč/Bratislava

Iako ne spadaju u domaća takmičenja ova dva mitinga su već godinama redovna u kalendaru srpskih atletičara u dvoranskoj sezoni.

Kako je zimska sezona jako kratka, a nadolazeća puna jakih takmičenja, atletičari koji su postizali dobre rezultate u Beču i/ili Bratislavi ne moraju da se brinu da li se neki od ovih takmičenja preklapa sa ova dva jer se ne preklapa.

Ovi mitinzi su zakazani za 25. odnosno 26. januar, kao i obično nedelju dana pre prvenstva Srbije.

Atletski miting u Bratislavi 2018, 60 metara prepone, Ivana Petković
ELAN indoor meeting 2018., Bratislava, 60m prepone; Ivana Petković, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Jedini problem za srpske atletičare može da predstavlja činjenica da je to samo tri/četiri dana posle reprezentativnog tromeča u Novom Mestu.

Kako su hrvatski i slovenački atletičari redovni na mitinzima u Beču i Bratislavi u velikom broju ostaje da se vidi da li će se napraviti neki aranžman kako bi i srpski atletičari vezali ova takmičenja.

Jedinstveni-kalendar-ASS-2020

 

(Atlex.rs)

Scroll to Top