Na današnji dan pre 10 godina Atlex je započeo svoj radi: Za rođendan otvaramo atletski klub i svi ste pozvani!

Pre tačno 10 godina 25.10.2013. otvorena je Fejsbuk stranica na kojoj smo počeli da informišemo ljude sa aktuelnim dešavanjima iz srpske ”kraljice sportova”, a danas, na taj isti dan otvaramo svoj atletski klub.

Kao što smo i najavili za 10 godina rada spremili smo nekoliko iznenađenja. Prvo smo organizovali sportsko-rekreativno-zabavnu manifestaciju pod nazivom ”Pivska milja” koja je nadmašila i naša očekivanja na vrlo komplikovanoj lokaciji kao što je Kalemegdan sa brojnim svojim pravilima, a sada se vraćamo pravoj atletici i započinjemo sa radom AK Atlex.

AK Atlex

Sve je počelo u aprilu 2022. kada je zvanično formirano Sportsko udruženje Atlex. Nakon toga do ideje o otvaranju kluba došlo je sasvim spontano i slučajno, a potom je sve vodilo ka tome da je to neizbežan sled u nastavku Atlex priče.

Kao neko ko je konstantno već 10 godina u bliskom kontaktu i saradnji sa svim srpskim atletičarima i trenerima od onih najboljih do samih početnika, dobili smo podršku sa brojnih strana, kao i savete šta i kako je neophodno raditi da bi napravili uspešan i kvalitetan klub.

Atlex logo 2023
Atlex logo 2023

Kao i do sad cilj i misija Atlex-a je da nastavi da pomaže i da sređuje sa svima jer je to u interesu srpske atletike. Sport koji nije toliko finansijski jak i toliko mnogo zastupljen ne trpi podele i svađe već moramo da se ujedinimo jer svi imamo isti cilj – bolje sutra za srpsku decu i pružanje maksimalne podrške i uslova za one najtalentovanije kako bi Srbiji podarili nove šampione.

Ovim putem pozivamo sve bivše atletičare, ljubitelje ”kraljice sportova” i sve one koji misle da svojim znanjem i veštinama mogu da pomognu i doprinesu razvoju kluba i postavljanje AK Atlex na pravi put da nas slobodno kontaktiraju na office@atlex.rs jer je Atlex priča svih nas i želimo da cela Atlex zajednica bude i deo kluba, da doprinese razvoju i stvaranjem uslova za našu decu i srpske šampione!

Istorija našeg rada

U atletici smo više od 50 godina na razne načine, a pre tačno 10 godina otvorili smo Fejsbuk stranicu na kojoj smo počeli da pišemo najosnovnije informacije vezana za takmičenja i rezultate.

Nakon toga smo počeli i da fotografišemo takmičenja po Srbiji. Pridružili smo se ljudima sa čuvene stranice ”Atletika snimci” koja nam je pokazala put, a kasnije i ”predala baklju” da se plamen ne ugasi. Znamo koliko je svima bilo važno da se pojave na toj stranici i sa tom vizijom, da nastavimo taj put, smo krenuli i mi da što većem broju atletičara napravimo uspomenu i da iz te mase oni najbolji pronađu svoju put do stranica Srpskog atletskog saveza.

Sara i Anja Lukić 2013., Zvezdin miting
Miting Crvene zvezde 2013. – 9. februar – Sara Lukić i Anja Lukić (AK Novi Beograd), atletski tunel na Marakani; Foto: Atlex

Možemo da se pohvalimo da smo prvi (van trenerske struke) prepoznali talente kao što su Adriana Vilagoš, Milica Gardašević, Angelina Topić, Ivana Ilić, Anja Lukić… ali i decu koja će tek postati okosnice srpske reprezentacije kao što su Jovan Stranić, Mina Amidžić

Nakon toga uvideli smo da atletičari nemaju gde da pogledaju svoj nastup pa smo onda počeli i da snimamo takmičenja kako po srpskim stadionom tako i preko televizije međunarodna takmičenja. To je bila tolika novina da su nas najbolji srpski atletičari bili molili da im tokom samih takmičenja šaljemo snimke kako bi mogli da analiziraju pre sledećih pokušaja.

Baza Atlex fotografija i video snimaka je danas gotovo 5 terabajta odnosno preko 350.000 fotografija i 20.000 videa.

YouTube player

Red je došao da se sa Fejsbuka proširimo i na Instagram i da otvorimo i Jutjub kanal. Zahvaljujući ovoj odluci vidljivost atletičara je postala još veća tako da su i svi ostali mediji počeli polako a preuzimaj naše materijale i tako da pomažu srpskim atletičarima da postanu prepoznatljiviji i da se za njihove uspehe i čuje i vidi.

Nakon društvenih mreža rešili smo da stvar profesionalizujemo i otvorili smo portal atlex.rs. Nakon nekoliko verzija sada je u pripremi nova koja će sajtu dati na većoj brzi, lakoći i pristupačnosti podacima, kao i na boljoj sinhronizaciji između veb i mobilne verzije.

I tako je prošlo 10 godina i rešili smo da se još malo proširimo, da još malo više približimo atletiku običnom čoveku i da pokušamo da još više pomognemo srpskim atletičarima i srpskoj atletici.

YouTube player

Prvo organizovano takmičenje/manifestacija

Organizacija ”Pivske milje” bila je velika stvar za nas jer je prva stvar koju smo radili van informative. Za poduhvat da svetski popularnu trku ”Beer mile” dovedemo u Srbiju, po prvi put po svim svetskim standardima i pravilima i to na verovatno najzahtevnijoj lokaciji kakva je Kalemegdan zbog silnih pravila korišćenja ovog istorijskog zdanja, dobili smo same reči hvale kako od trkača tako i od publike koja je uživala u celokupnoj manifestaciji. Upoznali smo veliki broj novih divnih ljudi koji su nam pomogli da realizujemo manifestaciju, naučili mnogo što šta novog i sa tim smo krenuli u planiranje ”Pivske milje” za narednu godinu i još nekih manifestacija.

YouTube player

Atlex – Serbian athletics više ne postoji!

Kao što smo rekli, u aprilu 2022. osnovali smo Sportsko udruženje pod nazivom Atlex i iz imena smo izbacili ”Serbian athletics”.
Cilj je da sve što radimo bude što jednostavnije pa smo tako i pojednostavili i naziv koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv širom regiona, ali i šire gde god smo putovali na takmičenja.

Zbog toga smo odlučila da na današnji dan, 25. oktobra, na 10-goddišnjicu rada, ostane ”samo” ATLEX.

AK Atlex, 10 godina rada - FB cover
Osnivanje AK Atlex-a na 10-godišnjiu radad; Ilustracija: Atlex

(Atlex.rs)

najnovije vesti

December 2023
No event found!
Load More
Edit Template
album-art

Folijaš, 2022

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs