Mogu li srpski ”đavoli” na SP: I Milica i Aleksa su na 6,66 – još dvoje Srba juri normu na Belgrade meetingu!

Ponedeljak 7. mart, Belgrade meeting, poslednja prilika za norme i da se upadne u kvotu za Svetsko prvenstvo, a najbliži tome su Milica Gardašević, Aleksa Kijanović, Milana Tirnanić, Anja Lukić.

Neverovatno zvuči, ali u dve potpuno različite discipline dvoje naših atletičara imaju identičan rezultat 6,66. ”Srpski đavoli” su Milica Gardašević koja je ove godine skočila udalj 6,66 metara  i Aleksa Kijanović koji je 60 metara trčao 6,66 sekundi.

Norma u dalju je 6,80 metara, što nije malo, ali nije ni nemoguće. S obzirom da Srbija ima sigurnu učesnicu u ovoj disciplini Ivanu Vuletu, Milica bi morala da skoči normu kako bi nastupila na Svetskom prvenstvu međutim, postoje male šanse da joj Svetska atletika možda ipak dozvoli učešće jer je Srbija domaćin, a ona u dobroj formi i blizu norme.

Milica Gardašević, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Sa druge strane Aleksi nedostaju svega tri stotinke do norme. Delovalo je da je celu sezonu ”zaglavljen” ali kad je najviše trebalo, u finišu borbe za normu dodao je gas i spustio ispod 6,70 i nakon dve godine ponovo je istrčao državni rekord. Na Belgrade meetingu u kvalifikacijama će trčati sa zvaničnim dvoranskim prvakom Evrope Janom Volkovim, dok će ga u finalu čekati najbrži čovek sveta Marsel Džejkobs. Od obojice se očekuje da trče brže od 6,60 sekundi, a na Aleksi je da iskoristi njihovu brzinu, da kako je to pokazivao od samog početka svoje karijere da ume da uđe protivniku u ritam i da ga  on ponese do neviđenih brzina i da tako postane prvi srpski sprinter sa normom za SP.

Bilo kako bilo nema sumnje da će stariji od braće Kijanović sigurno trčati i na Svetkom, jer kao domaćini možemo da prijavimo kvalitetnog takmičara u svakoj disciplini, ali to svakako neće zadovoljiti Aleksu već će ono pokušati da na to takmičenje ode sa normom.

Aleksa Kijanović, priprema za trku na 100m
Aleksa Kijanović; Foto: Atlex

Još jedna sprinterka je sezonu otvorila fantastično i već tad je bila jako blizu norme. Milana Tirnanić je prvu trku trčala 29. januara u Budimpešti kada je istrala 7,33 sekunde što je svega 3 stotinke sporije od norme. Na Balkanijadi je u subotu trčala 7,37 sekundi dok će je u Areni u ponedeljak čekati Salome Kora koja isto juri normu i ima 7,32s i Tatjana Pinto sa 7,16. Sa njih dve je u grupi u polufinalu dok će im se u finalu pridružiti Doso Zajnab koja je ove godine trčala 7,16s te Rafaela Spanudaki sa 7,23s.

Biće jako zanimljiva borba kod žena na 60 metara u borbi za Svetsko jer čak 6 njih imaju rezultate na 32,33, a norma je 30.

Milana Tirnanić, 100m
Kup Beograda za juniore 2020., 1. dan – 4. jul, 100m – Milana Tirnanić (Crvena zvezda), Maja Gajić (OAK Košutnjak), Tamara Vuletić (Crvena zvezda), Katarina Tmušić (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Anja Lukić je još jedna naša atletičarka koja će pokušati da na SP ode sa normom, a ne  putem specijalne pozivnice. Ove godine je trčala 8,24 sekunde, a norma je 8,16s. Nažalost u poslednji čas neke od preponašica su otkazale učešće pa tako trka neće biti brza koliko se očekivala, ali tu će biti Ivana Lončarek iz Hrvatske koja je istrčala normu ove zime i Joni Tomičić Prezelj  iz Slovenije koja će takođe pokušati da istrči normu jer je ove godine trčala 8,23.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Anja Lukić (BAK)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Anja Lukić (BAK), 100m prepone; Foto: Atlex

Od Boška Kijanovića smo naučili da ne postoji nemoguće. I pored dve povrede zadnje lože i iščašenja skočnog zgloba uspeo je da istrči lični rekord na 400 metara ove zime – 47,03 sekunde. Norma je 46,50 što nije malo, ali sme li se reći za Boška da je nešto nemoguće?

Biće puno uzbuđenja i emocija u Areni između 17-20 časova. Karata još ima i prodavaće se u Areni do pred sam početak takmičenja. Iako ima TV prenos ipak je bolje i lepše gledati atletiku uživo i uživo videti neke od najboljih atletičara sveta, ali biti i svedok istoriji.

(Atlex.rs)

Scroll to Top