Moderne tehnologije, kalendar takmičenja, rezime i planovi za novu sezonu: Dani atletike u Kragujevcu okupiće najbolje trenere Srbije

Kragujevac i hotel Šumarice tradicionalno će biti domaćini ”Dana atletike” od 30. novembra do 1. decembra na kojima će se okupiti srpski atletski treneri kako bi se rezimirala završena sezona i pripremilo što bolje za predstojeću.

Na ovu manifestaciju poziv je zvanično dobilo 68 trenera (spisak na dnu teksta) koji će potpuno besplatno boraviti u Kragujevcu i moći će da prisustvuju svim predavanjima. To je spisak najboljih trenera za ovu sezonu, a svi ostali takođe mogu da prisustvuju ovim seminarima i skupu uz novčanu nadoknadu.

Pored četiri predavanja, prisutnima će se obratiti direktor saveza Slobodan Branković i selektor Edin Zuković koji će predočiti planove reprezentativnih selekcija za narednu godinu.

Prvenstvo Srbije 2019 100m žene finale
Prvenstvo Srbije u atletici 2019., Kruševac Finalna trka na 100 metara za žene; Foto: ASS

Nove tehnologije

Po prvi put u Srbiji od naredne godine uvešće se elektronska prijava takmičara. O novom softveru na Danima atletika pričaće generalni sekretar Atletskog saveza Beograda Aleksandra Gligić.

Kalendar takmičenja

Možda i najvažnije pitanje, koje zanima atletičare, jeste kalendar takmičenja za 2020. godinu.

U predstojećoj godini one najbolje očekuju Olimpijske igre u Tokiju od 21. jula do 9. avgusta, kada je atletika u pitanju, i Evropsko prvenstvo u Parizu od 26.-30. avgusta. Prema ova dva takmičenja, ali i prema zimskom Svetskom prvenstvu u kineskom gradu Nanjing od 13.-15. marta ostale federacije, po značaju prvo, prave svoje kalendare.

Što se Srbije tiče prvi svoj kalendar je izbacila Balkanska federacija (ABAF) i prema njenim terminima može se zaključiti da posle jedne od najdužih sezona 2019. sledi jedna od kraćih naredne godine.

Osvajači medalja na dvoranskoj balkanijadi 2019
Osvajači medalja na dvoranskoj balkanijadi 2019: Elzan Bibič, Amela Terzić, Maja Ćirić, Milana Tirnanić, Marija Stambolić, Aleksa Kijanović, Asmir Kolašinac, Strahinja Jovvančević; Foto: ASS, Ilustracija: Atlex

Dvoransko Balkansko prvenstvo za seniore zakazano je 15. februara, što je neki i uobičajeni termin. Iz toga se može zaključiti da će prvenstvo Srbije najverovatnije biti nedelju dana ranije, odnosno 8. i 9. februara, ili dve nedelje pre.

Time se onim najboljima ostavlja skoro mesec dana za pripremu za Svetsko prvenstvo, odlazak na dalek put i aklimatizaciju na Kinu.

Što se tiče letnje sezone ABAF je svoje najvažnije takmičenje zakazalo već za 24. i 25. jun u Klužu, što je za više od dva meseca ranije nego što je to bilo ove godine (2.-3. septembar).

Kako stvari stoje izgleda da naredne godine neće biti organizovan Kup šampiona , evropsko takmičenje na kojem učestvuju najbolji klubovi Evrope podeljeni u tri lige. Srpski predstavnik u muškoj i ženskoj konkurenciji u poslednje dve sezone bila je Crvena zvezda koja je i ove godine obezbedila učešće na ovom takmičenju koje će zbog reorganizacije doživeti pauzu od godinu dana.

AK Crvena zvezda, Kup šampiona 2019
AK Crvena zvezda, Kup šampiona 2019. ; Foto: Atlex

Na sastanku će se ocenjivati i Kup Srbije koji je nakon nekoliko godina vraćen u program kao modifikovano takmičenje koje čini tri kvalifikaciona kola i veliko finale.

Spisak predavanj:

  • Otkrivanje i razvoj talenata u atletici, prof dr. Milan Čoh, Fakultet za sport Univerziteta u Ljubljani
  • Neki aspekti metodike rada sa mlađim kategorijama sportista, prof. dr Aleksandra Gadžić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, Univerziteta “Singidunum” u Beogradu
  • Najčešće povrede kod mladih atletičara i mogućnosti savremenog lečenja i rehabilitacije, strukovni fizioterapeut Jovan Rogić, ambulanta za rehabilitaciju Rehability, Subotica
  • Prevencija napuštanja sporta kod mladih, prof. dr Dragana Drljačić, stručni saradnik Sportsko dijagnostičkog centra Šabac

Spisak pozvanih trenera:

1 Stanojčić Milisav AŠKT
2 Antonić Borko AŠKT
3 Planko Biljana AŠKT
4  Pantelić Novica OAK
5 Tomasović Nikola BAK
6  Tankosić Petar BNZ
7 Nikolić Danijel BPĆ
8  Ranić Neven CZB
9 Obradović Aleksandar CZB
10 Grujić Stevan CZB
11 Jovančević Milorad CZB
12 Ugren Mile CZB
13 Savičin Ljiljana CZB
14 Salaški Miloš CZB
15  Stojić Slobodan CZB
16  Gajić Mladen CZB
17 Perić Dragan CZB
18 Dukanac Dragan ČAČ
19 Cvetkoski Ljupčo DIP
20 Marinkov Slobodan DIP
21 Raković Ljubomir DUL
22  Raović Ljubomir FAP
23 Vujaklija Mirko INĐ
24 Orestijević Dušan JVI
25  Goranović Ivana KOŠ
26  Begović Goran KRU
27  Ranković Marko LAZ
28 Radoja Goran MLZ
29 Kuzmanović Slavko MLU
30  Zdravković Dragan MOĆ
31 Grujić Miodrag MZA
32  Raković Aleksandar NIŠ
33 Ziljkić Rifat NOP
34  Ziljkić Ermin NOP
35 Stojanović Mirjana P45
36 Burlić Stanoje P45
37  Šapić Darko P45
38  Savanović Vladimir P45
39  Stolić SonjaP45
40 Stošić Milan P45
41 Opanković Žikica P45
42 Raičević Jelena PBG
43 Krstović Predrag PIR
44 Mandarić Dušan PKNJ
45 Pušica Savo POP
46 Obradović Željkoeljko RKG
47 Živković Vladimir RNI
48 Pejkić Boško RUM
49 Đerđi Vilagoš SAK
50 Ereš Norbert SAK
51 Krtinić Danilo SIR
52  Nidžović Slobodan SLČ
53 Stojanović Nemanja SOP
54 Đinić Ivan SPB
55 Komlenić Bojan SSM
56 Đorđić Dragiša SSM
57 Erak MiroslavErak SSM
58 Lozančić Zvonko SUR
59 Mitov Miloš VLA
60 Kamasi Feđa VNS
61 Šolaja Milan VNS
62 Miličić Duško VNS
63 Milinkov Marko VNS
64 Zeljković Mirko VNS
65 Obradović Goran VNS
66 Đorđević Dragana VNS
67 Jahić Jovan VOŽ
68 Gajić Ljubiša VŽJ

(Atlex.rs)

Scroll to Top