Kolašinac, Samac, Vučenović i Vilagoš u Splitu na pripremama pa na Bacačkom kupu Evrope!

Posle mnogo godina pojedini srpski atletičari će svoje pripreme obaviti u Hrvatskoj, ali i takmičiti na Bacačkom kupu Evrope pa će zbog toga oko dve nedelje boraviti u Splitu.

Najbolji srpski kopljaši Vedran Samac, Marija Vučenović i Adriana Vilagoš zajedno sa Asmirom Kolašincem pripreme za letnju sezonu obaviće u Hrvatskoj, tačnije u Splitu. Oni će sa svojim trenerima na put krenu između 21.-25. aprila, a razlog zašto su se opredelili baš za ovu lokaciju i taj termin jeste što će Split biti domaćin bacačkog kupa Evrope od 8.-9- maja.

To je prvenstvo Evrope samo za bacačke discipline (kugla, koplje, disk, kladivo) koje se prvi put održalo 2001. godine, a ove godine doživeće svoje jubilarno 20. izdanje.

Domaćin je trebao da bude portugalski grad Lerija, ali je zbog epidemiološke situacije otkazao događaj, a Split ga je prihvatio u poslednjem trenutku. Tako će umesto prvobitnog plana 13.-14. marta, takmičenje biti držano 8.-9. maja.

Na prošlom izdanju 2019. Srbija nije imala svoje predstavnike, a 2018. koplje su bacali Tatjana Jelača i Branko Pauković. Svo četvoro ovogodišnjih naših predstavnik će po prvi put takmičiti na ovom takmičenju koje bi po najavama trebalo da bude najjače i najmasovnije do sad.

Asmir Kolašinac se, nakon pozitivnog testa na COVID-19 samo dva dana pred Evropsko dvoransko prvenstvo, ponovo vraća takmičenjima. Njegov ponovni test, koji je urađen na dan kvalifikacija u Torunju bio je negativan, tako da državni rekorder u bacanju kugle nije izgubio u treningu, izuzev velikog takmičenja na kojem je uvek ostvarivao odlične rezultate.

Asmir Kolašinac, bacanje kugle 2020/2021
”Novogodišnji miting” AK Crvene zvezde 2020. – 26.decembar, Asmir Kolašinac (BAK), bacanje kugle; Foto: Atlex

Bacački kup Evrope biće prvo Asmirovo takmičenje na otvorenom još od 2019., a postoji mogućnost da se dve nedelje ranije organizuje jedna lokalni bacački miting koji bi takođe Kolašinac mogao da iskoristi.

– Plan je da u Split odem 22. aprila. Ako bude mitinga tog vikenda i ako se ja lepo spremim bacao bih i tad, onda bi došao koji dan ranije. Nisam takmičio na otvorenom od 2019. tako da sam željan bacanja napolju – rekao je Kolašinac za Atlex.

Sa druge strane kopljaši nemaju zimsku sezonu pa sa velikim nestrpljenjem očekuju odlazak u Split. Adriana Vilagoš je pokazala da je već sad spremna za daleke hice jer je po izuzetno lošem i promenljivom vremenu zabeležila dobre rezultate na zimskom bacačkom prvenstvu Srbije dva vikenda za redom.

To će joj biti prvo veliko seniorsko takmičenje i prvi nastup na nekom prvenstvu Evrope, a još veći značaj će imati jer je U18 EP otkazano i više neće imati mogućnosti da nastupa na ovom šampionatu.

Adriana Vilagoš, Bacački kup Srbije 2021
Zimski bacački kup Srbije U20/U16 2021. – 28. mart, bacanje koplja Adriana Vilagoš; Foto: Atlex

Najbolji srpski kopljaši Vedran Samac i Marija Vučenović su za ovu sezonu promenili trenera i ovo će im biti prve pripreme i takmičenje sa Feđom Kamasijem.

Nakon nekoliko nastupa na U23 bacačkim kupovima Evrope ovo će im biti prvi put i na seniorskom izdanju ovog takmičenja. Njih dvoje nisu nastupili na zimskom bacačkom kupu Srbije, tako da će im bacački kup Evrope biti prvo od prošlog leta, ako se ne organizuje najavljeni miting 24. (25.) aprila.

Marija Vučenović, bacanje koplja
Prvenstvo Vojvodine za juniore 2020, Novi Sad, Karađorđe – 22. avgust, Marija Vučenović, bacanje koplja; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

 

 

 

 

Scroll to Top