Kijanović 10,40s, Kolašinac ukupni pobednik 1. Serbian open-a: Poznata lokacija narednog, a da li je ovo rešenje za srpsku atletiku?!

Prvi miting Srpskog atletskog saveza na otvorenom – Serbian open, održan je ovog utorka 30. avgusta na stadionu pored Atletske dvorane, a najbolji su bili Asmir Kolašinac i Angelina Topić.

Čekali su seniori celu sezonu, 4 meseca kako bi mogli da takmiče u Srbiji, u Beogradu (ne računajući Prvenstvo Srbije). Seniorski miting je nešto što je davno zaboravljeno kod nas pa su tako oni najiskusniji primorani da kao ”putujući cirkus” idu po regionu i inostranstvu kako bi mogli da takmiče.

Ove godine SAS je napokon organizovao i jedan miting na otvorenom koji je probni za ono šta se planira od naredne godine. Zbog toga nje bilo mnogo stranca, ali je sve bilo organizovano na najvišem nivou. Stadion od 300 metara i dva cilja pravio je male probleme sprinterima, ali u finalnoj trci odlični Aleksa Kijanović i Marko Radosavljević su se potrkali do poslednjeg atoma snage pa je tako to finale na 100 metara ono što će ostati upamćeno sa ovog takmičenja.

Nakon kvalifikacija u kojima je Radosavljević zabeležio bolje vreme od Kijanovića obojica su dala svoj maksimum u finalu i zabeležili su lične rekorde, odnosno 4. i 18. rezultat svih vremena na 100 metara za srpske atletičare. Aleksa je kroz cilj prošao sa 10,40 sekundi što mu je za jednu stotinku popravljen lični rekord, dok je Marko trku završio za 10,58 sekundi čime je za 4 stotinke popravio svoje najbolje ostvarenje u karijeri (za koju se može reći da je počela ove godine).

Marko Radosavljević, 1. Serbian open 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – Marko Radosavljević (Mladost Zemun); Foto: Atlex

Veoma sam zadovoljan, trka je bila sjajna. Tempirali smo formu za Prvenstvo Evrope u Minhenu. Međutim, nesrećne okolnosti, poput kiše na državnom prvenstvu, greške na Balkanijadi i ostalih ključnih takmičenja gde sam upisao loše rezultate, koštale su me učešća u Nemačkoj. Imao sam pauzu od oko mesec dana pred takmičenje. Lep je stadion za takmičenje i ovaj miting je veliki podsticaj za buduća takmičenja. Lični rekord posle dugog vremena mi mnogo znači, jer je to znak dobre forme. Imam još jedno takmičenje gde se nadam dobrom vetru. Možda ću da postavim i državni rekord, nikad se ne zna, ali sam sposoban za to u svakom slučaju. Poslednje takmičenje sezone je ekipno prvenstvo Srbije. Posle toga je pauza, pa pripreme za zimsku sezonu. Posle toga me čeka Prvenstvo Evrope u Istanbulu. Tamo sam se trčao nekoliko puta i osećam se kao na domaćem terenu. Sve mi je poznato tamo, ide mi na ruku što sam tamo postavio lični rekord na 60 metara, tako da mislim da ću u Istanbulu da upišem dobar rezultat – izjavio je Aleksa Kijanović nakon trke.

Aleksa Kijanović, 10.40s, 1. Serbian open 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – Aleksa Kijanović – 10,40s PB; Foto: Atlex

Najvredniji rezultat po mađarskim tablicama zabeležio je Asmir Kolašinac koji je kuglu bacio 20.28 metara čime je osvojio nagradu od 1500 evra.

Osećam malo i umor posle duge sezone. Takmičim se neprekidno od decembra. Ostaje mali žal za boljim rezultatom ovde, ali je dobra stvar što imamo ovakav miting na otvorenom. Pokušaćemo da podignemo nivo na onaj koji imamo u dvorani. Želja mi je da nastavim da se takmičim i narednih godina. Čestitam Savezu na vrhunskoj sezoni, ovim zaokružujemo jednu od najuspešnijih sezona ikad. Ponosan sam i čast mi je što sam član generacije koja je na zalasku i one koja tek dolazi. Imamo kontinuitet u poslednjih deset godina i ne brinem za budućnost atletike u Srbiji. Naučio sam da slušam svoje telo i da prema tome koncipiram svoje treninge. U poslednje vreme, posle korone, treniram jednom dnevno, video sam da mi to dosta prija. Poradiću na mentalnoj snazi, koja mi je ponekad poljuljana. Osećam pritisak koji verovatno sam sebi namećem, što me koči u ostvarenju boljih rezultata. Imam istu želju od prvog dana. Voleo bih da se oprostim s ličnim rekordom i medaljom – izjavio je Asmir Kolašinac za SAS.

Asmir Kolašinac, 1. Serbian open 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – Asmir Kolašinac (bacanje kugle, OAK Beograd); Foto: Atlex

Drugi najvredniji rezultat delo je Angeline Topić u visu sa preskočenih 190 centimetara, nakon čega je pokušala da pred domaćom publikom obori U18 svetski rekord, ali joj nažalost nije pošlo za nogom. Ona je osvojila 1000 evra, dok je trećeplasirani Aleksa Kijanović, pobednik trke na 100 metara, osvojio 500 evra. Četvrti najbolji rezultat po tablicama delo je Anje Lukić koja je na 100 metara prepone istrčala 13,67 sekundi što joj je donelo 300 evra i peti rezultat i 200 evra osvojio je Strahinja Jovančević skokom udalj od 7,50 metara. Svi oni, ali i ostali pobednici disciplina dobili su po 150 evra.

Takmičenje je bilo posvećeno 110-godišnjici od učešća prvog srpskog registrovanog sportiste na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. To je bio Dušan Milošević, atletičar BSK-a, koji je trčao 100 metara.

najbolji na 1. serbian openu 2022
1. Serbian open miting na otvorenom 2022. – stadion porerd Atletske dvorane, 30. avgust – pet najboljih takmičenja – Strahinja Jovančević (dalj), Anja Lukić (100m prepone), Aleksa Kijanović (100m(, Veselin Jevrosimović, Angelina Topić (vis), Asmir Kolašinac (kugla), Slobodan Branković; Foto: Telegraf/Nikola Tomić

FOTOGRAFIJE

Najavljena spektakularna lokacija za sledeću godinu

Ostaje da se vidi da li će SAS primeniti koncept zimske sezone gde postoji jedan veoma jak miting ili će pored njega vratiti Gran pri koji je pre korone održavan dve godine zaredom (umesto Kupa).

Cilj Saveza je da takmičenje na otvorenom ponese isti status kao i dvoranski, a to je silver. Da bi se status dobio neophodno je bilo organizovati ”probni”, pod broj jedan, a pod dva da se obezbedi veliki budžet jer on određuje status mitinga.

Kako je predsednik SAS-a Veselin Jevrosimović najavio gostujući na jednoj televiziji naredno izdanje biće održano u Smederevu, unutar zidina tvrđave kao što je bila organizovana i Balkanijada 2021. Po njegovim rečima tradicionalno bi trebalo da se Serbian open održava tamo zbog slike koja se prenosi sa tog mesta.

Balkanijada 2021 I dan, Sinančević
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Atlex

Treba podsetiti da je za Balkanijadu dozvola jedva dobijena. Smederevska tvrđava je istorijsko i kulturno dobro koje je pod zaštitom gde nikakve izmene originalnog unutrašnjeg zdanja nisu dozvoljena. SAS je prošle godine, u poslednji čas, dobio pismo od predsednika Srbije Aleksandra Vučiće gde je zbog prepoznavanja da bi ta organizacija bila od državnog značaja i važna za ugled Srbije u svetu odobreno da se uradi sve što je neophodno kako bi se to takmičenje održalo na najvišem nivou.

Tamo trenutno sem staze nema ničega, ni toaleta, ni tribina, niti rekvizita bilo kakvog. Takođe za potrebe Balkanijade su donošeni i specijalni buseni trave, kamioni sa vodom…

Da li je ovo rešenje problema seniorskih (ne)takmičenja

Veliko međunarodno takmičenje Srbija će dobiti i u zimskoj i u letnjoj sezoni, ali i dalje ostaje pitanje seniorskih takmičenja tokom godine kojih od 1. januara 2022. do 31. decembra 2022. ukupno bilo 5. SAS organizuje 3 (prvenstvo države dvorana/na otvorenom i ekipno prvenstvo na otvorenom), a 2 ASB (dvoransko i na stadionu prvenstvo Beograda, gde letnje više nema gde da se održava nakon gubitka sertifikata staze na Vojnoj akademiji).

Slovenija ima svoju ligu u kojoj sve veći broj srpskih atletičara učestvuje. Savez i sponzori pokrivaju veći deo troškova organizacije, nagrada itd. dok lokalne samouprave ostatak. Inostranim atletičarima je dozvoljeno takmičenje u konkurenciji, ali ne mogu da učestvuju u prikupljanju bodova za finalni miting gde se dele najveće premije, ali mogu da osvoje novčane nagrade ako na nekom takmičenju njihov rezultat bude vredan ulaska u top 6, 8 ili koliko već organizator odluči.

Atletski miting Novo Mesto 2019
30. međunarodni miting Novo Mesto 2019., Slovenija – 24. jul, finale trke na 100 metara, Zvonimir Ivašković (Hrvatska, Agram), Luka Popović Krajnc (Slovenija, Maribor), Matevž Šuštarič (Slovenija, Krka), Filip Ištvanović (Srbija, Crvena zvezda), Matej Žežlin (Slovenija, Nova Gorica), Miha Breščak (Slovenija, Nova Gorica)

SAS je pokušao pre korone da organizuje Veliku nagradu Srbije/Gran pri, ali nakon pandemije na taj projekat su svi zaboravili. Iako je ukidanjem Kupa za seniore napravljeno to takmičenje seniori više nemaju ni jedno ni drugo.

Naredna godina je jako važna za našu atletiku i SAS jer se održava Kup Evrope gde je nakon višegodišnjeg tavorenja u poslednjoj ligi Srbija prošle godine ušla u rang više gde treba i da ostane, odnosno da napadne i ulazak u prvu ligu, ali to će biti jako teško ako atletičari nemaju gde da takmiče i da se spreme za to.

”Rat” SAS-a i ASB-a oko toga ko je odgovoran za stazu(e) u Beogradu ne donosi ništa i neće ništa promeniti kao što se ništa u atletskom Beogradu ne menja (ne dešava) već godinama. Zbog toga ukoliko SAS ne vrati Veliku nagradu budućnost profesionalne atletike u Srbiji je u jako teškom stanju, a uspesi pojedinaca su uspesi pojedinaca, a ne kolektiva.

(Atlelx.rs)

Scroll to Top