Kalendar SAS-a za 2021.: Start 30. januara, ključni jun, EP za sve kategorije, SP, Univerzijada, OI…! (FOTO)

Srpski atletski savez saopštio je zvanični kalendar takmičenja za 2021. godinu koji će startovati 30. januara i trajaće sve do kraja septembra, domaćini će se naknadno odrediti, a oni najbolji imaće veoma bogat program međunarodnih takmičenja.

Sezona 2021 biće veoma zanimljiva jer će nadoknaditi sve ono što je 2020. oduzela pa će tako najbolji atletičari u svim kategorijama imati kako evropska tako i svetska prvenstva, ali tu je i Ekipno prvenstvo Evrope, Univerzijada, Balkanijade…

Zbog problema sa COVID-19 koji je bio ušao u SAS kalendar takmičenja se čekao nešto malo duže nego obično, ali sada je tu.

Prvo takmičenje biće održano 30. i 31. januara – juniorsko prvenstvo Srbije nakon koga sledi seniorsko 6. i 7. itd.

Januar je kao i do sad ostavljen za takmičenja Atletskog saveza Beograda, a reprezentativna takmičenja biće održana u februaru – tri.

Tromeč između Srbije, Hrvatske i Slovenije posle premijernog izdanja ove godine u Novom Mestu naredne godine će biti održano u Zagrebu 3. februara. Seniori će pored ovog okupljanja takmičiti i na Balkanijadi 20. februara u Istanbulu za koje će verovatno ponovo biti vraćene norme. Juniori će svoje Balkansko takmičenje imati 13. februara u Sofiji.

Šesti ”Serbian Open” održaće se 24. februara, a u zavisnosti od epidemioloških mera zavisiće i da li će biti sa ili bez prisustva publike, kao i sva ostala takmičenja.

Strahinja Jovančević, 5. Serbian open indoor meeting 2020
Strahinja Jovančević, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., skok udalj, publika, dvorana; Foto: Atlex

Za razliku od prošle godine prvenstvo Srbije u višeboju ove godine će biti podeljeno u dva termina. Pioniri će takmičiti u jednom, a juniori i seniori u drugom.

U martu je na programu Evropsko prvenstvo od 4.-7. i Srbija open je poslednji datum za ispunjenje normi. Od domaćih takmičenja još dva će biti održana u dvorani, a onda sledi zimski Kup u bacačkim disciplinama koji je takođe ove godine podeljen na pionirski termin i juniorski i seniorski termin.

April je zadužen za maraton i planinsko trčanje iako bude sve kako treba za reprezentativne i klupske pripreme.

Maj počinje svetskim prvenstvom u štafetama, koje nama neće mnogo značiti, ali ove godine postoje čak dva Balkanska takmičenja u štafetama 29. maja i 12.-13. juna i oba su za seniore i juniore.

Letnja sezona

Seniori će svu svoju pažnju usmeriti ka junu kada ih očekuje prvo seniorsko prvenstvo Srbije 5. i 6., potom Ekipno prvenstvo Evrope, a potom i Balkanijada, a tu je i prvenstvo Balkan u štafetama dok će sredinom avgusta biti održana Univerzijada.

Sa druge strane juniore očekuje sve. Prvo će imati prvenstvo Balkana, potom Evrope, a oni najbolji će takmičiti i na prvenstvu Sveta.

Kao i u zimskoj sezoni prvi mesec, maj, SAS je ostavio za takmičenja ASB-a dok će oni organizovati trke hodanja, na 10 kilometara i u višeboju. Seniorski i juniorski višebojci takmičiće 8. i 9. maja dok će se pioniri nastupiti 22. i 23.

Prvo letnje prvenstvo Srbije zakazano je za 19. i 20. maj za juniore. Isto kao i na zimu odmah, drugo takmičenje, biće seniorsko prvenstvo Srbije 5. i 6. juna.

Milica Gardašević, skok udalj, PrvenstvoSrbije 2020
Prvenstvo Srbije 2020., Novi Pazar – 6. septembar, Milica Gardašević (Vojvodina Novi Sad), skok udalj; Foto: Atlex

Razlog zbog kojeg juniori i seniori prvi imaju državna prvenstva jeste kalendar Balkanske federacije koji je u20 šampionat zakazao za 12. i 13., a seniorski za 26. i 27. jun.

Verovatno i najbitnije takmičenje za srpsku atletiku u narednoj godini je 19. i 20. juna kada će najbolji atletičari takmičiti u Nikoziji na Ekipnom prvenstvu Evrope gde se očekuje da će Srbija napokon uspeti da se izdigne iz treće lige.

I dok će se seniori pripremati za jun, najbolji juniori i mlađi seniori će formu pikirati za jul jer ih tad očekuju prvenstva Evrope.

Mesec počinje sa ekipnim prvenstvima za pionire 3. i seniore 4., što će verovatno biti i kraj sezone za mnoge seniore, a potom slede kontinentalni šampionati.

Bergen će biti domaćin mlađe seniorskog šampionata od 8.-11., dok će juniori na svom prvenstvu Evrope u Talinu takmičiti od 15.-18.

Elzan Bibić bronza EP U23
Mlađe seniorsko prvenstvo Evrope, Elzan Bibić treći na 1500 metara, bronza, Foto: privatna arhiva

Početak avgusta rezervisan je za Olimpijske igre, a ovaj mesec biće ključan za mlađe juniore.

Oni će prvo  7. i 8. imati prvenstvo Srbije. Potom će nedelju dana kasnije u Kraljevu takmičiti na Balkanijadi, a kruna sezone za one najbolje će biti prvenstvo Evrope od 26.-29. u Rijetiju.

Stariji juniori posle Evropskog prvenstva ne završavaju sezonu jer ih nakon svega mesec dana očekuje i Svetsko koje će se po treći put održati u Najrobiju od 17.-22. avgusta.

U tom periodu, tačnije od 18.-29. u kineskom Čengdu biće održana i Univerzijada. Na prošloj Srbija nije imala ni jednog svog sportistu zbog raznih malverzacija iz 2017., pa ostaje da se vidi prvo da li će Kina održati ovo takmičenje (ako epidemiološka situacija dozvoli), a potom da li će Srbije ovog puta poslati svoje predstavnike.

U septembru ponovo kreću takmičenja van stadiona, ali će se i dalje održavati i na stadionu jer će svoja takmičenja još imati juniori i pioniri.

Do kraja godine ostaju još samo tri takmičenja u krosu. Prvo će poslednjeg dana oktobra biti održano prvenstvo Srbije, prve subote novembra šampionat Balkana, a 12. decembra i prvenstvo Evrope u Turinu.

Kalendar atletskih takmičenja za 2021. (SAS)

(Atlex.rs)

Scroll to Top