Kako je Ivana Španović umalo postala rukometašica: Zbog bake srpska atletika je mogla da ostane bez najbolje svih vremena

Majka Ivane Španović Vesna otkrila je zanimljiv detalj iz Ivaninog života kada je kao mala umalo zbog rukometa ”batalila” atletiku.

U emisiji ”Majke šampioni” televizije Arene sport, u okviru četvrte od pet emisija prikazane u četvrtak sedmog maja, Vesna Španović pričala je o životu, uspesima, ali i neuspesima svoje ćerke Ivane.

Ono što je možda i najzanimljivije što je Vesna rekla jeste podatak da je kao mala Ivana paralelno trenirala i atletiku i rukomet i da je u jednom trenutku morala da prelomi.

Međutim sve je počelo od karatea koje je trenirala zajedno sa bratom Nemanjom.

– Krenuli su i jedan i drugi sa karateom. Nemanja je došao do braon pojasa i otišao na fudbal, a Ivana je išla na par treninga. Meni se to nije sviđalo, i ”u čemu je fazon Ivana”, i kaže ”meni je dosadno”. Ok, šta ćemo sad? Onda smo malo krenuli da trčkaramo, atletiku , onda je bila malo ubačena u rukomet jer je baka bila rukometašica.

Vesna Španović, mama Ivane Španović, Zrenjnin 2013., 4. novembar; Foto: MN Pres/Marko Metlas

Kako bi ispoštovala i mamu i baku Ivana je trenirala oba sporta, ali onda je došao trenutak kada više nije moglo da se isprate i jedni i drugi treninzi i izbor je bio isključivo Ivanin sa čime će nastaviti dalje.

–  To (rukomet prim. aut.) je trajalo jedno izvesno vreme i onda smo joj rekli da sad mora da se odluči šta hoćeš. Potajno u sebi razmišljam ”daj samo za atletiku da se odluči”. Ništa mnogo nisam insistirala, ni suprug ni ja. Jednostavno je rekla atletiku. Onda smo bili da li će sprint ili dalj. Gledajući te rezultate kada je krenula… jednog trenutka sam samo rekla ”čini mi se da bi ti više legao dalj” zbog konkurencije i svega, ipak sprinter zna se… Amerikanke, Jamajčanke… Ruskinje tada. Dalj, više ćeš postići i bićeš broj jedan u svetu. Eto, već tada sam znala i ja joj stalno govorim da je rođena da bude najbolja na celom svetu.

Ivana Španović 2006
Miting Artur Takač 2006., Beograd – 7. jun, 16-godišnja Ivana Španović, skok udalj; Foto: MN Pres/N.Parausic

20 godina kasnije desio se novi slučaj rukomet

Prošlo je oko dve decenije od kada se Ivana Španović opredelila za atletiku umesto rukometa, a onda se pojavila Adriana Vilagoš.

Majka Đerđe je bivša rukometašica i Adriana je od malih nogu trenirala mamin omiljeni sport međutim, od kada se na školskom takmičenju takmičila u bacanju vorteksa Srpski atletski savez počeo je da se raspituje sa devojčicu iz Malog Iđoša.

Dugo su trajale ”borbe” atletskih i rukometnih saveza Srbije i Mađarske za ovu vrlo talentovanu devojčicu. Na kraju je ipak presudila sama Adriana, i isto kao u slučaju Ivane Španović, izabrala je ”kraljicu sportova”.

Ivana je već iskusni i dokazani šampion, pred Adrianom je još mnogo godina jer je tek ove godine postala mlađa pionirka, ali već sad ceo svet priča o njoj.

Adriana Vilagoš
Zimsko prvenstvo Srbije u baccačkim disiplinama, 7.3.2020., Sremska Mitrovica, Adriana Vilagoš, bacanje koplja; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top