Jovančevićev plan za Tokio: 100m ispod 10,50s, preko 200kg na jednoj nozi i kilogram dole za 12cm dalje!

Iako su sva velika takmičenja pomerena za narednu godinu zbog pandemije koronavirusa, atletičari su se vratili treninzima i rade punom parom kako bi bili što bolji već ovog leta i kako bi što pre uspeli da izbore normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, jedan od takvih je i Strahinja Jovančević, državni rekorder u skoku udalj u dvorani.

Da bi ostvario svoj san i otišao na Igre u Tokio, Jovančeviću je neophodan skok od 8,22 metra ili da bude među 32 najbolja na svetu. Da to neće biti ni malo lak posao i da ga očekuje mnogo rada i odricanja za Sportski žurnal pričali su njegovi treneri Milorad Jovančević i Goran Obradović.

Da bi to učinio mora da poseduje sve odlike vrhunskih takmičara u ovoj disciplini, a to znači da bude: brz, jak i lak. Njegovi prethodnici, koji su skakali dalje od ”granice snova”, posedovali su te osobine. Takmičio sam se s mnogima od njih – podseća Strahinjin otac i trener Milorad Jovančević.

Strahinja je tek peti Srbin koji je uspeo da preskoči osam metara, a samo jedan od trojice kojima je to pošlo za rukom u dvorani.

Državni rekord u dvorani preuzeo je od Daniala Jahića – 8,02 metra, preko ove granice skočio je samo još i Nenada Stekića – 8,00. Na otvorenom rekorder Srbije je neprikosnoveni Nenad Stekić sa 8,45 metara, potom slede rezultati Daniala Jahića – 8,18, Lazara Anića – 8,15, Marka Rajića – 8,04 i Dragana Despotovića – 8,03.

Strahinja Jovančević i Nenad Stekić 2014
Kup Beograda za seniore 2014. – 31. maj, Strahinja Jovančević, Nenad Stekić i Milorad Jovančević, skok udalj, stadion Vojna akademija Beograd; Foto: Atlex

Jovančevića je oduvek krasila brzina. Još 2014., sa 21 godinom trčao je 100 metara za 10,75 sekundi. Zbog velike brzine imao je problema sa daljem i povredama pa poslednje 3, 4 godine retko se može videti u sprinterskim sprintericama. Međutim Goran Obradović kaže da svi parametri govore da on sada sigurno ima 10,50 na 100 metara.

Na ovaj rezultat ukazuje podatak da u poslednjih 10 metara pre daske i odskoka Strahinja razvije brzinu od 10,5 metara u sekundi.

To je adekvatno rezultatu od 10,50 sekundi na 100 metara, dakle u rangu odličnog sprintera – kaže Goran Obradović i objašnjava koju silu trpi odrazna noga pri odrazu i razloga zbog čega je snaga jako bitna.

– Sila koju trpi njegovo levo stopalo, s koga se odražava, iznosi između 700 i 800 kilograma.

Strahinja Jovančević 100 metara, finale mozzart kupa Srbije 2014
Finale Mozzart Kupa Srbije 2014. – 14. jun, finale na 100 metara, Strahinja Jovančević, Miloš Savić, Darko Šarović, Goran Podunavac, Nemanja Božić;, stadion Crvene zvezde – Marakana; Foto: Atlex

Ishrana je jako bitna kod profesionalnog sportiste. Kod skokova matematika je takva da svaki kilogram oduzima mnogo centimetara. Zbog toga je Jovančević na posebnom režimu ishrane.

Jedan kilogram viška telesne težine skraćuje skokove takmičarima za 12 centimetara. U skoku uvis je taj odnos tri centimetra. Zato Strahinja mora da bude na posebnom režimu ishrane, kako bi održao svojih 77 kilograma, a razvijao snagu – naglašava Goran Obradović.

Detaljnom analizom došlo se do zaključka da je nedostatak snage u prošlosti stvaralo velike probleme Strahinji iz čega je dolazilo do velikog broja povreda. Zbog toga se sada dodatni akcenat stavlja na ovaj segment treninga.

– Radimo sve vežbe koje vode da ojača: čučanj, nabačaj na grudi, benč-pres, izbačaj… Međutim, posebno bitna vežba za njega je polučučanj na jednoj nozi kako bi izdržao onako veliki napor pri ulasku u dasku, kako mi u atletici nazivamo trenutak pred odraz. Tu pokazuje izuzetnu specifičnu snagu, jer može na jednoj nozi tri puta da načini polučučanj sa 200 kilograma – hvali Obradović Jovančevića.

Strahinja Jovančević, Evropsko prvenstvo 2017, Beograd
Trenutak odraza kada stopalo i noga trpe najveću silu i kada je potrebna najveća snaga, Dvoransko Evropsko prvenstvo 2017, Beograd, Arena; Strahinja Jovančević, skok udalj; Foto: Atlex

Šta svi ovi parametri znače kada se prebace na zaletište objasnio je Strahinjin otac i trener Milorad.

– Sve ukazuje da bismo do Olimpijskih igara u Tokiju mogli da očekujemo od Strahinje skok koji direktno vodi na najveće takmičenje, a to znači od 8,22 metara i bolje – zaključuje Milorad Jovančević.

(Atlex.rs)

Scroll to Top