Izmene u kalendaru, kvote za državna, nove propozicije: Ovo su novine za sezonu 2023

Nakon što je Srpski atletski savez objavio kalendar takmičenja, sada su objavljene i kvote za državna prvenstva te novi pravilnici za bodovanje klubova, priznavanje rekorda i propozicije takmičenja, dok je Balkanska federacija izvršila neke izmene u svom kalendaru.

Nakon što je SAS objavio svoj kalendar, isto je učinio i Atletski savez Beograda, a potom je Balkanska federacija izvršila neke izmene.

Seniorska letnja Balkanijada tako neće ipak biti održano u Trebinju već u Srbiji. Međutim to ne znači da ipak ovaj grad u Republici Srpskoj neće ugostiti najbolje atletičare Balkana, jer smo u 2022. već videli da je SAS ovo takmičenje organizovao na tlu druge države (U20 u Baru, Crna Gora). Kao što ni za jedno takmičenje u kalendaru SAS-a ne stoji grad domaćin, tako se ne zna ni gde će se tačno održati Balkanijada  22./23. jula od istog organizatora.

Milica Gardašević, Balkanijada 2021
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, Milica Gardašević, skok udalj; Foto: Atlex

Juniorske Balkanijade su doživele promene pa će tako Beograd organizovati dvoranski šampionat umesto Novog Mesta (Slovenija). Promenjen je datum pa će se umesto subote 4. februara ono održati u nedelju 5.

U letnjoj sezoni U20 prvenstvo Balkana je pomereno za 2 nedelje pa će se umesto u prvim danima jula održati 15./16.07. u turskom Denizlu.

Najveće pomeranje doživela je mlađe juniorska Balkanijada koja će se umesto 15. jula održati tek u septembru i to drugog.

Na našem sajtu kalendari su dopunjeni sa U20 prvenstvom Evrope, prvenstvima Balkana u krosu i maratonu, Evropskim prvenstvom u krosu, kao i raspisima za prvenstva Beograda koja će se održati u januaru. Takođe je dostupan i novi dopunjeni kalendar za preuzimanje.

Kvote za PS

Srpski atletski savez objavio je kvote po disciplinama za dvoranska takmičenja. To znači da je definisan maksimalan broj učesnika po disciplinama. Na većini je to brojka od 16/18 atletičara, dok je za 60 i 200 metara ona veća i varira u zavisnosti od uzrasta.

Rezultati koji se računaju za ulazak u kvotu moraju biti ostvareni u periodu od 1.1.2022. do zaključnog dana za prijave.

Ivana Vuleta, dvoransko prvenstvo Srbije 2022
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2022. – 05. februar, Ivana Vuleta (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

Novi pravilnici

Pravilnici za novu sezonu doživeli su neke male izmene. Na našem sajtu u odeljku razni dokumenti pod sekcijom razno možete pronaći razne pravilnike. Ono što je novo jeste o načinu bodovanja klubova, o rekordima sa formularima za popunu, kao i same propozicije takmičenja za sezonu 2023-2024.

(Atlex.rs)

Scroll to Top