Iz Arene je krenulo sve, nadam se da ću 2022. napraviti skok karijere: Lazar Anić oduševljen što je Srbija dobila SP

Lazar Anić je jedan od 10 učesnika Evropskog prvenstva iz 2017. koji je osetio draž takmičenja u punoj Areni u kojoj je postao 6. daljaš  starog kontinenta, a sada je sa oduševljenjem primio vest da će ponovo imati priliku da se takmičiti u ovoj dvorani na Svetskom prvenstvu 2022.

U odličnom sećanju ostalo je to dvoransko Evropsko prvenstvo Lazaru Aniću jer je uspeo da skoči lični rekord od 7,98 metara. To je bio uvod u fantastičnu godinu u kojoj je Kragujevčanin ušao u istoriju srpske atletike.

– Organizacija i atmosfera 2017. je bila odlična iz mog ugla. Teško mi je bilo da dođem do prvog velikog takmičenja(EP na otvorenom u Amsterdamu 2016.), ali posle toga stvari krenu svojim putem. Imao sam sreće da sam imao taj Amsterdam pre Beograda jer sam, da kažem tako, na ovom šampionatu skakao sa nekim iskustvom velikog takmičenja što mi je pomoglo da dođem do finala i da zabeležim dobre skokove– priseća se Anić.

U kvalifikacijama je skočio 7,98 što nažalost nije uspeo da ponovi i u finalu gde je doskočio do ”samo” 7,90 metara. Taj rezultat mu je doneo fantastično 6. mesto, a da je uspeo da ponovo skok iz kvalifikacija zauzeo bi 4. mesto.

Lazar Anić, Evropsko prvenstvo Beograd 2017
Dvoransko Evropsko prvenstvo Beograd 2017, skok udalj, Lazar Anić; Foto: Atlex

Ostaje žal za tim jednim skokom sa malim prestupom koji je bio na osam metara, ali šta je tu je, bilo je to odlično takmičenje za mene i nadam se da ću 2022. imati malo više sreće nego tad – nada se Lazar Anić.

Nakon dvoranskog prvenstva Evrope Anić je postao prvi Srbin koji je preskočio osam metara i sa 8,15 metara kvalifikovao se na Svetsko prvenstvo u Londonu. Tu mu je malo nedostajalo za ulazak u finale, a odličnu sezonu krunisao je titulom najboljeg atletičara Srbije. Međutim naredna godina donela mu je tešku povredu.

Međutim sve je počelo 2016. u Amsterdamu kada se Anić po prvi put našao u društvu najboljih daljaša Evrope. Beogradu mu je bilo prvo veliko dvoransko takmičenje, ali kako i sam kaže ključno jer ga je ta atmosfera u Areni bila ”vetar u leđa” tokom cele godine, vetar koji ga je nosio sve dok nije usledila teška povreda.

Početkom 2018. Aniću je pukao prednji ukršteni ligamenat. To ga je odvojilo od treninga oko pola godine, a takmičenjima se vratio nakon tačno godinu dana.

Zaista težak period je iza mene, ali sam iz svega ovog izašao još jači i sigurno ću biti bolji nego pre povrede – istakao je Anić.

Lazar Anić, ožiljak nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata
Lazar Anić, ožiljak nakon operacije prednjih ukrštenih ligamenata; Foto: Atlex

Sada kaže da je spreman za novu sezonu i nada se da su zdravstveni problemi iza njega.

– Cilj mi je prevashodno da budem zdrav, da me više to koleno ne zeza i da mogu maksimalno da treniram i skačem. Ako bude sve kako treba sigurno ću biti na visokom nivou te 2022. i nadam se vrhuncu forme i karijere upravo u Areni gde se nadam da će me ponovo sjajna publika ”poneti” do sjajnog rezultata – zaključio je Anić.

U planu je izgradnja atletskog kompleksa u Novom Sadu u kojem će biti novi stadion, ali i dvorana. To će u mnogome olakšati i poboljšati treninge kako Aniću tako i ostalim atletičarima Vojvodine.

(Atlex.rs)

Scroll to Top