Ivana Španović ima samo jednu želju po završetku karijere: Želim da me pamte kao neko ko je uticao na decu, ima ko da me nasledi!

Najbolja atletičarka Srbije u ovom veku, a vrlo verovatno i svih vremena, Ivana Španović 10. maja napunila je jubilarni 30. rođendan, a u razgovoru za Evropsku atletiku otkrila je da Srbija ima budućnost u skoku udalj, koji i koliki je njen uticaj na našu atletiku i kako bi volela da je pamte kada ”okači sprinterice o klin”.

Evropska atletika zadužila je britansku daljašicu Džasmin Sojers da pravi uživo intervjue sa najboljim atletičarima ”starog kontinenta” putem njihovog Instagram naloga, pa je tako na red došla i Ivana Španović.

U veoma zanimljivom razgovoru (čiji sadržaj ćemo vam preneti kroz nekoliko tekstova) neka od zanimljivijih pitanja bila su o njenom uticaju na Srpsku atletiku, Srpskoj budućnosti u skoka udalj i kad završi karijeru po čemu bi Ivana volela da je pamte.

Što se tiče njenog uticaja Ivana ističe da medalje stvaraju heroje zbog kojih deca zavole i počnu da treniraju neki sport.

– Svi vole prvake i heroje. S vremena na vreme dobijemo nove šampione u drugim sportovima i onda svi počinju da se bave tim sportom. Glavna stvar koju volim u onome što radim, osim mojih takmičenja, je to što mnogi klubovi širom Srbije imaju puno dece, pa mislim da je to najveći uspeh svih – rekla je Ivana Španović.

Ivana Španović prvak Evrope 2017.
Dvoransko prvenstvo Evrope 2017., Beograd (Srbija) – 5. mart, postolje, dodela medalja najboljim devojkama u skoku udalj, Loren Judžin (Velika Britanija), Ivana Španović (Srbija), Klaudija Salman Rat (Nemačka); Foto: Atlex

Ona je pratiocima Instagram profila Evropske atletike rekla da Srbija ima budućnost u ženskom skoku udalj i da Evropa ne treba da se brine jer će posle nje sigurno biti novih daljašica iz naše zemlje.

– Kada odem u penziju medalje će ostati, ali zaista sam srećna što vidim ko će ih u budućnosti osvajati i biti novi ja. Obožavam da pokazujem ljudima, a posebno deci, ako rade dovoljno naporno, drže se svojih ciljeva i bivaju fokusirani na ono što žele, to je zaista ostvarivo – ističe Ivana.

Mnogi svetski šampioni najbolje rezultate su stvarali u 30-tima, ali kada dođe vreme da se kaže zbogom aktivnom bavljenju sporta Ivana kaže da tad medalje više neće biti bitne već deca.

– Ne znam kako ću ostati upamćen, ali ako bi mogla da biram, definitivno bi želela da kažu da sam imam uticaja na decu da su sa ulice prešla na stadion. Nije bitno da li je to atletika ili neki drugi sport, samo da budu u sportu. Sport me učinio osobom kakva sam oduvek želela da postanem, jer ono šta primenjujem u sportu primenjujem na svaki drugi deo života- predanost, strast, radnu etiku – ovo možete primeniti bilo gde – zaključuje Ivana Španović.

(Atlex.rs)

Scroll to Top