Ivana se vratila treninzima: Nesvakidašnje pripreme celog tima i ceo april daleko od kuće!

Ivana Španović se vratila treninzima i zajedno sa svojom ekipom putuje u nedelju 28. marta za Dubai gde će odraditi petonedeljne pripreme.

Zbog povrede zadnje lože neposredno pred početak dvoranskog Evropskog prvenstva najbolja srpska atletičarka je morala da otkaže nastup na tom takmičenju. Kako je bilo i najavljeno dve nedelje su bile neophodne za potpuni oporavak pa je tako Ivana već u trenažnom procesu.

– Doktor Jovan Đurović, lekar u reprezentaciji i šef medicinskog tima, koji brine o zdravlju moje pulenke, najavio je pre nešto više od dve nedelje za „Sportski žurnal“ da će Ivana veoma brzo početi s treningom. Kao i uvek, dijagnoza ovog vrhunskog stručnjaka pokazala se tačnom – ukazuje trener Goran Obradović u razgovoru za Sportski Žurnal.

Nakon dijagnoze ustanovilo se da nije došlo do pucanja lože već samo do spazma što znači da je tajming bio loš za povredu jer da se dogodila nešto ranije Ivana bi verovatno skakala u Torunju.

– Da se povreda dogodila nešto ranije verovatno bi uspela da se oporavi, ali je tajming bio loš, problem je nastao na poslednjem važnom treningu, zato smo morali da odustanemo od odlaska na šampionat.

Ivana Španović, 6. Serbian open 2021
6. Serbian Open indoor meeting 2021. – 24. februar, Ivana Španović, skok udalj; Foto: Atlex

Već 10 dana Španovićeva trenira bez ikakvih problema i sada joj predstoje čak petonedeljne pripreme u Dubaiju.

To neće biti prvi put da se priprema na ovoj lokaciji, a upravo zbog odličnih utisaka sa prošlog boravka i vrhunskih uslova Ivana se sa svojim timom, koji čine trener Goran Obradović, fizioterapeut Dobrosav Melajac te sparing partneri, odnosno kolege iz grupe Strahinja Jovančević, Darko Pešić i Salome Kora, ponovo opredelila za Dubai.

– Zbog vrhunskih uslova, naravno. Već smo boravili tamo i znamo da je sve izvanredno. Radićemo u sportskim kompleksima „Sport siti“ i „NAS sportskom centru“.  Dok budemo boravili temperatura će se kretati po prognozama od 32 stepena do 35 stepeni. Toplota mnogo čini dobrog posebno pri radu na brzini i skokovima. Pokazalo se to i u decembru da je svima veoma prijalo.

Ove pripreme biće drugačije od svih do sad. Prvo što će trajati čak pet nedelja, a onda i po načinu rada na njima.

– Od 28. marta do 2. maja ćemo biti tamo. Nikada do sada nismo ovako radili, obično je to bio bazični rad, posle koga smo se vraćali kući. Čudno će zvučati, ali doslovno ćemo raditi na svemu. Obuhvatamo dva ciklusa prvi put, bazični i predtakmičarski.

Ivana Španović, Novi Sad
Daljaški miting 2020., Novi Sad – 6. jun, stadion Karađorđe, poslednje takmičenje na otvorenom Ivana Španović; foto: privatna arhiva

Po povratku sa priprema prvo takmičenje Ivanu očekuje nakon 20 dana u Kalamati.

– Prvo takmičenje će biti 22. maja u Kalamati, miting na kome su tradicionalno nekada redovno skakali uvis: Dragutin Topić, Stevan Zorić, Đorđe Niketić, pa i moja malenkost dok sam bio atletičar. Sem toga nema nikakvih drugih mitinga u maju.

Goran Obradović najavljuje i napad na dijamant i nastupe na svim mitinzima Dijamantske lige ove godine.

– Planiramo da učestvujemo i čekamo da vidimo da neće biti pomeranja kao prošle godine. Proći ćemo kroz sve mitinge ove velike serije na kojima bude skoka udalj za žene. Očekujemo već u maju lepe rezultate.

(Atlex.rs/Sportski Žurnal)

Scroll to Top