Istorijski dan za srpsku atletiku: Prvi Srbin u vrhu Evropske atletike!

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković izabran je da bude jedan od članova veća/odbora/kongresa Evropske atletske federacije u naredne četiri godine.

U Pragu se od 12.-14. aprila održava rednovna, 26. po redu, sednica Evropske atletske federacije a za 13. april je bilo zakazano galsaovanje za nove čelne funkcije.

Za predsednika jedini kandidat je bio Sven Arne Hansen, dosadašnji predsednik koji je tako dobio podršku za novi, drugi mandat.

Umesto Žan Garsije, nova potpredsednica postala je Britanka Čeri Aleksander. Kako bi se osigurala ravnoteža spolova, po prvi put ikada je postojao zahtjev da najmanje jedan muškarac i žena budu izabrani za potpredsednika Evropske atletike.

Prvi podpredsednik je i dalje Dobromir Karamarinov iz Bugarske (predsednik je i Balkanske atletske federacije), dok je Libor Varhanik iz češke takođe ostao jedan od potpredsednika.

Čelnici Evropske atletike sa prvim čovekom Svetske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Dobromir Karamarinov (prvi potpredsednik EA), Arne Hansen (predsednik EA), Čeri Aleksander (potpredsednik EA), Sebastijan Kou (predsednika IAAF) i Libor Varhanik (potpredsednik EA);   Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

Ono što je naznačajnije za nas je da smo po prvi put u istoriji dobili našeg čoveka na nekoj visokoj atletskoj funkciji, na evropskom nivou. Slobodan Branković, direktor ASS-a i potpredsednik Balkanske atletske federacije izabran je za jednog od 13 članova upravnog odbora Evropske atletike.

Prijavljeno je bilo 25 kandidata, a naš predstavnik dobio je 19 od maksimalnih 50 glasova.

Sa ovih prostora jedan od kandidata bio je i slovenački ministar obrazovanja, nauke i sporta Rožle Prezelj, ali on nije dobio poverenje.

Od 25 kandidata za upravni odbor, izabrano je njih 13 gde su najmanje tri morale biti žene.Među izabranima je i direktor ASS-a Slobodan Branković. Od 50 prisutnih delegata, njih 29 je glasalo za direktora srpskog saveza.

Slobodan Brankovic - obraćanje pre izbora za veće Evropske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Slobodan Branković, novi član veća Evropske atletike;   Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

– Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da je SRBIJA po prvi put u istoriji dobila svog predstavnika u EA odboru. Činjenica da je bilo dosta kandidata, ali su višegodišnji rezultati bili ključni za glasove ostalih članica. Trud i predan rad uvek su donosili rezultate, a ovo je dokaz da je  put Atletskog saveza Srbije, ka stvaranju bolje atletike – ispravan. Trudiću se da i u evropskim okvirima doprinesem da atletika bude i dalje kraljica sportova. Zahvalio bi se svojim saradnicima u Atletskom savezu Srbije koji su doprineli ovom velikom uspehu srpske atletike. Čestitao bih svim novim članovima na izboru i poželeo srećan rad rekao je Branković.

Pored Slobodana Brankovića u upravni odbor izabrani su još: Nadia But-Husaim (BLR), Raul Čapado (ESP), Fatih Cintimar (TUR), Žan Grasia (FRA), Karin Grute Movin (SWE), Marton Gulai (HUN), Frank Hensel, (GER), Ana Kirnova (SVK), Dimakos Panagiotis (GRE), Anti Pihlakoski (FIN), Sonja Spendelhofer (AUT) i Erik Teigamagi (EST).

Izborom But-Husaime, Grute Movina, Kirnove i Spendelhofer, pored Aleksandera, po prvi put će evropska atletika imati pet žena u svom savetu.

Kongres je otvoren pozdravnom porukom predsednika IAAF-a Sebastijana Koua, koji je odao počast radu Atletike i Hansena od 2015. do danas.

Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletike;   Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

– Realizirali ste reforme koje smo napravili u našem sportu poslednjih godina. Imam posebnu zahvalnost čoveku koga ste izabrali pre četiri godine kao vašeg predsednika, on je bio jak i stabilan kompas – istakao je Kou.

Prvi sastanak novih čelnika EA obaviće se sutra, poslednjeg dana kongresa, na kome će se definisati planovi i put daljeg razvoja kraljice sportova na starom kontinentu.

Potpredsednica Aleksander postala je tek druga žena, potpredsednica Evropske atletske federacije u svojoj 49-godišnjoj istoriji. Pre nje tu funkciju je obavljala Austrijanka Erika Straser, koja je tu ulogu obavljala između 1991-95.

Novi-stari predsednik EA istako je da je ovo istorijski dan zbog imenovanje Aleksander na tu funkciju.

Osim izbora, Kongres je takođe odobrio finansijske izvještaje za 2017. i 2018. godinu, kao i finansijski plan za 2020.-23.

(Atlex.rs)

Scroll to Top