Hoće li biti takmičenja u 2023.?: SAS dužan velike pare sudijama i dok se to ne izmiri odbijaju da sude!

Zbor atletskih sudija Srbije oglasio se na svojoj Fejzbuk stranici gde ističu da im Srpski atletski savez nije isplatio ni dinara za celu takmičarsku sezonu 2022., i dok se ta dugovanja ne izmire oni neće suditi.

U sezoni u kojoj su Beograd i Srbija bili domaćini Svetskog dvoranskog prvenstva koje samo po sebi bi trebalo da donese mnogo toga dobro za državu domaćina, od popularizacije, finansijske situacije… u godini gde je osvojeno čak 17 medalja na velikim takmičenjima u svim uzrasnim kategorijama, u poslednje dane 2022. ulazimo sa informacijom da su atletske sudije celu godinu sudile bez da su za to plaćene.

Preko 30 takmičenja je ove godine organizovao Srpski atletski savez, a po rečima sudija ni jedan dogovor nije ispoštovan prema njima i novac za suđenje nisu dobili godinu dana.

Ono što najviše pogađa Zbor atletskih sudija Srbije (ZASS) jeste što već dve godine nisu dobili novac ni za putne troškove. Ugovorom je definisana satnica sudija, ali i iznos putnih troškova u zavisnosti od daljine takmičenja ukoliko savez ne obezbedi prevoz.

Sudije takođe zahtevaju potpisivanje novog ugovora, po novoj formi, koji im je obećan, ali kako se navodi u saopštenju sve je ostalo na obećanjima i ”čvrstim” uverenjima da će sve biti isplaćeno.

ZASS kaže da ukoliko se do početka nove takmičarske sezone (prvo takmičenja SAS-a je 25.01. Tromeč) ne isplate sva dugovanja i ne potpiše novi ugovor oni neće suditi, iako je prvobitan dogovor bio da sve bude završeno do kraja ove godine.

Samo Svetsko prvenstvo im je plaćeno i to minimalno! Ni u jednom trenutku im niko nije rekao koliko se plaća sat rada, a svi su bili obavezni da pored tri dana takmičenja i četiri dana pre toga (treninga) provedu gotovo po cele dane u Areni. Kako pojedine sudije kažu, pojedini su dobili zaista premale iznose, a svota je zavisila od toga koliko su im discipline trajale, ali su svi bili obavezni da budu sve vreme u dvorani. Koliko im košta satnica sudije su saznale tek kada su im legle pare, i kako kažu svi su bili veoma razočarani.

Kada su se sudije pobunile na iznos satnice, koji im niko nije saopštavao kolika je, iz SAS-a, kako se navodi, pravdali su se da su sudije dobile uniforme, smeštaj u hotelu i hranu, što je normalno da se dobije.

Treba napomenuti da su čelnici Svetske atletike istakli da je suđenje na ovom takmičenju bilo najbolje do sad.

Zbor atltskih sudija - odbijanje za suđenjem zbog dugovanja

Zbor atltskih sudija – odbijanje za suđenjem zbog dugovanja SAS-a prema njima – 18. decembar 2022.; printscreen: FB/Zbor atletskih suddija

Bez sudija se ne može. Iako nisu glavni ”glumci” jako su bitne osobe za bitisanje eko-sistema atletike. U fudbalu se kaže – što su neprimetniji to su bolji, isto to važi i za ostale sportove, pa tako i za atletiku, pa neko zbog toga može da stekne dojam da ovaj problem nije toliko bitan.

Takmičarski dan atletskog sudije

Svaki sudija je dužan da pre svakog takmičenja dođu oko 2 sata ranije. da ostanu po sat vremena duže nakon završetka istog i da budu prisutne od početka do kraja bez obzira da li takmičenja traje 4 ili 10+ sati, bez obzira da li je jako sunce, kiša ili vetar. Za svo to vreme dobiju po jedan sendvič.

Neka takmičenja, van svojih mesta prebivališta, su im plaćena da dođu do lokacije, za neka se organizuje zajednički put. Na nekima im je obezbeđen smeštaj, a negde se sami snalaze (kako stoji u saopštenju).

(Atlex.rs)

Scroll to Top