Gde nastupaju najbolji atletičari Srbije do kraja sezone: Ivana na još dva mitinga, bronzani pa čak ni srebrni mitinzi više nisu bauk za Srbe!

Zimska sezona ulazi u svoj krešendo, stanje se zahuhtava jer je to dvoranskog Evropskog prvenstva ostalo još tačno mesec dana, a do tada će brojni srpski atletičari takmičiti diljem Evrope i poznato je ko će gde i kad takmičiti.

Svoje planove sa Atlex-om su podelili Ivana Vuleta, Angelina Topić, Milica Gardašević, Elzan Bibić, Aleksa Kijanović, Anja Lukić, Bogdan Vidojković, Maja Ćirić, Boško Kijanović i Milana Tirnanić.

Ostrava – 2. februar

Prvi miting na kojem će učestvovati najbolji srpski atletičari u februaru je na programu drugog dana meseca i održaće se u Češkoj Ostravi. Ovaj miting spada u srebrni miting Svetske atletike što znači da spada u drugu kategoriju najjačih dvoranskih mitinga na svetu, a Srbija će na njemu imati čak 5 predstavnika.

Takmičenje za srpske atletičare otvara Aleksa Kijanović na 60m u 17:01, a u finale (17:52) izuzetno izjednačene grupe plasiraće se dva prvoplasirana iz dve grupe i još četvorica po rezultatu. Nakon kvalifikacija na 60 postavljaju se prepone a u ovoj trci nastupiće Anja Lukić u 17:18. I preponašice će imati finalnu trku, način ulaska je isti kao i u glat trci, a ono će biti na programu u 18:12.

Aleksa Kijanović, pripreme Južna Afrika, novembar 2022
Aleksa Kijanović na travnatom atletskom stadionu u Pofčestrumu, Južna Afrika, pripreme novembar 2022; Foto: privatna arhiva

Svoj debi na velikoj međunarodnoj sceni i na World touru (ako ne računamo Serbian open) imaće Bogdan Vidojković. Sjajni mladi preponaš odlično je započeo svoj seniorski staž trkom od 7.92 sekunde što mu je omogućilo da se nađe u odabranom društvu. Njegova trka je u 17:43, a ako uspe da se plasira u finalu drugu trku će imati u 18:32.

Državna dvoranska rekorderka na 400 metara Maja Ćirić će takođe takmičiti u Ostravi. Njena trka je na programu u 18:18, a od 18:50 startuje trka na jednu milju u kojoj će učestvovati Elzan Bibić. Ovo će biti prvi put da Elzan trči ovu trku (1 milja ima 1600m), a državni rekord iznosi 4:05.96 i drži ga Dušan Makević iz 2016. kada je studirao u Americi.

Elzan Bibić, PS 2022
Dvoransko prvenstvo Srbije 2022. – 6. februar, Elzan Bibić; Foto: Atlex

Atina – 3. februar

Na visaškom mitingu ”Filathlitikos Kallithea International High Jump Indoor Meeting” u Atini nastupiće Angelina Topić. Ovo takmičenje koje spada u čelendžer Svetskog tura, odnosno D nivo jačine, održaće se u petak 3. februara.

Za sada još uvek nema više informacija vezanih za ovo takmičenje, ali očekujemo da nam se tokom dana jave Topići sa svim neophodnim informacijama vezanih za ovaj miting.

Angelina Topić, Serbian meeting 2022
7. Serbian Open 2022. – 7. mart, Štark Arena – Angelina Topić, skok uvis; Foto: Atlex

Erfurt – 3. februar

Miting u Nemačkoj pod nazivom ”10. Breuninger Hallenmeeting” održava se u gradu Erfurt i spada u čelendžere Svetske lige, odnosno D nivo jačine, a na njemu će učestvovati Milana Tirnanić. Svoje prvo takmičenje izvan granica Srbije u 2023. Milana će imati u petak 3. februara sa početkom od 17:35. Iz dve grupe u finale će se plasirati pobednice samo plus šest devojaka po rezultatu, a ono je na programu u 19:25.

Nastup jedne od najbržih devojaka Srbije moći ćete uživo da pratite putem ovog linka.

Milana Tirnanić, 200 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., 200 metara, sprint, Milana Tirnanić; Foto: Atlex

Mondevil – 8. februar

Silver miting Svetskog tura održaće se u francuskom gradu Mondevil 8. februara, a na njemu će učestvovati troje srpskih atletičara. Miting je večernji pa će tako Milana Tirnanić svoju kvalifikacionu trku imati u 19:35 dok je finale zakazano u 20:57.

Nakon njene prve svoju trku na 60 metara prepone u 20:30 imaće Anja Lukić, a treći predstavnik Srbije na ovom takmičenju biće Boško Kijanović čija trka na 400 metara je na programu u 21:21.

Boško Kijanović, 5. Serbian open 2020
Boško Kijanović, 5. ”Serbian open indoor meeting” 27.2.2020., 400 metara; Foto: Atlex

Berlin – 10. februar

Ovu turneju srpski atletičara zatvara Milica Gardašević koja će 10. februara nastupiti u Berlinu na ISTAF mitingu silver kategorije. Ona je 29. januara nastupila na prvom ISTAF mitingu u Karlsrueu gde je zabeležila skok od 6,43 metra i imala fantastičan skok na oko 6,80 metara uz minimalni prestup. Berlin je mesto na kojem su redovno učestvovale i ostvarivale odlične rezultate srpske daljašice. Ženski dalj je na programu od 19:15.

Milicac Gardašević, dvoransko SP 2022 Beograd
Dvoransko Svetsko prvenstvo, Beograd, 2022. – 20. mart – Milica Gardašević, finale skoka udalj; Foto: Atlex

Ivana još dva puta do EP

Ivana Vuleta neće imati mnogo nastupa ove zime. Sve je podređeno dvoranskom Evropskom prvenstvu u Istanbulu pa će se zbog toga najbolja atletičarka Srbije naći u sastavu reprezentacije za Balkanijadu koja će se održati u istoj dvorani u koji će biti i šampionat ”starog kontinenta”. Ona je na programu 11. februara, a kako su u svega nedelju dana tri velika takmičenja Ivana je odlučila da propustiti Belgrade meeting 15., ali će skakati na državnom prvenstvu 19. februara.

To će biti poslednja Ivanina provera za prvenstvo Evrope na kojem će skakati 4. marta od 11:10 kvalifikacije, a veliko finale je na programu u nedelju 5. marta od 19:50.

Ivana Vuleta, dvoransko prvenstvo Srbije 2022
Dvoransko Prvenstvo Srbije 2022. – 05. februar, Ivana Vuleta (Vojvodina), skok udalj; Foto: Atlex

(Atlex.rs)

Scroll to Top