Direktni prenosi i uživo rezultati postaju svakodnevica: Novine SAS-a koje će popularisati ”kraljicu sportova”, jedno takmičenje direktno i na Eurosportu!

Ovog vikenda počinje sezona takmičenja Srpskog atletskog saveza koja će doneti veliki broj novina, a neka od njih su vezana i za direktne prenose, rezultate u realnom vremenu, očekuje se i obnova dvorane, novo ozvučenje… a za sve to kako kaže direktor SAS-a Slobodan Branković u razgovoru za Atlex zaslužna je država Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

U poslednjih nedelju dana Atletska dvorana je poprište velikih radova i nadogradnji koja će omogućiti da se takmičenja ubuduće održavaju na višem nivou kako za same atletičare tako i za publiku bilo da je na tribinama (kada uslovi ponovo to dozvole) ili kod svojih kuća.

Ono što je do sada bilo samo u izuzetno retkim prilikama već od ovog vikenda postaje svakodnevica – SAS je potpisao ugovor o direktnim strimovima svih takmičenja na stadionu i dvorani koja oni organizuju. Svako (dvoransko) takmičenje biće praćeno sa tri kamere, a sve će biti propraćeno i odličnom grafikom.

Premijera ovog projekta viđena je na mitingu bacača kugle na Trgu republike u septembru prošle godine.

YouTube player

Kako zbog epidemioloških mera još uvek nije dozvoljeno prisustvo publike na takmičenjima svi ljubitelji atletike, roditelji i prijatelji moći će putem facebook stranice SAS-a da uživo prate prvenstvo Srbije za juniore 30. i 31. januara, a već sledeće nedelje i seniorsko prvenstvo.

Pored direktnog prenosa novina će biti i uživo praćenje rezultata zahvaljujući novoj platformi ”OpenTrack”.

–  Moramo da stvorimo konfor kako atletičarima tako i publici i onoj na tribinama i onoj koja nije u mogućnosti da uživo prati takmičenje. Atletiku čine rezultati i jako je bitno da oni do ljudi stignu što pre. Zbog toga će od ove godine na sajtu biti i praćenje uživo rezultata koji će svakome, bilo da se nalazi na tribinama ili je kod kuće, dati potpuni doživljaj i užitak praćenja atletike – sa ovom najavom Slobodan Branković je započeo razgovor za Atlex.

Platforma ”OpenTrack” je testirana tokom letošnje sezone, a pored praćenja uživo rezultata sadrži i bazu podataka svih klubova, atletičara, trenera, takmičenja, rezultata… Ona će izmeđuostalog omogućiti da svi na stadionu mogu da vide kako startne liste tako i rezultate neposredno po završetku disciplina ili dok one još traju.

Da bi to funkcionisalo SAS je podigao kriterijum za organizatore takmičenja da moraju da imaju skrin ekran na kojem bi se ti podaci prikazivali.

– Već imamo nekoliko inicijativa koje su me baš obradovale za organizaciju letnjih takmičenja i u svakoj postoji i stavku skrin ekrana koja će od ove godine biti obavezna – zadovoljno ističe direktor SAS-a Slobodan Branković.

Premijera ovog softvera viđena je na letošnjem prvenstvo Srbije gde su svi prisutni na stadionu u Novom Pazaru mogli u roku od svega nekoliko sekundi da vide sve rezultate.

Prvenstvo Srbije 2021, novi skrin ekran
Skrin ekran na prvenstvu Srbije 2020. u Novi Pazar na kojem su puštani rezultati; Foto: Atlex

To će sad postati svakodnevica jer je to jedan od uslova za organizaciju takmičenja.

– Podižemo lestvice. Svaki naš nacionalni šampionat biće prenošen i standard za njegovo održavanje biće skrin ekran. Na njemu će se prikazivati podaci i rezultate iz naše baze podataka iz softvera ”OpenTrack” koji smo kupili i uspešno ga testirali prošle godine. Svi prisutni imaće tako mogućnost da vide i startne liste i rezultate vrlo brzo nakon završenih disciplina.

Kako bi ova praksa primenjivala i u Atletskoj dvorani tokom ove nedelje postavlja se instalacija za veliki video bim koji će stajati iznad ciljnih sunđera. Na njemu će se prikazivati rezultati, ali i snimci takmičenja.

– Video skrin se trenutno montira i biće u punoj funkciji za seniorsko prvenstvo. Na njemu će moći da se vide rezultati, plasmani, učesnici finalnih trka, a verovatno će se već sad puštati i usporeni snimci zahvaljujući mikseti i režiseru. Očekujem da prvo testiranje obavimo u utorak.

Ovo je samo jedna od novina koje će doživeti dvorana.

Dvorana će dobiti novi skrin ekran, nove bezbednosne kamere… a na proleće kreće i obnova tartana – najavljuje samo neke od novina direktor SAS-a.

Atletska dvorana, izgradnja platforme za video skrin
Postavljanje konstrukcije za video bim (skrin ekran) u Atletskoj dvorani – 29. januar 2021.; Foto: Atlex

Ono što će se ubuduće redovno primenjivati na juniorskim i seniorskim državnim prvenstvima je i senzori na bloku koji će meriti reakciju i silinu pritiska. Zahvaljujući ovom sistemu više neće biti mogući prestupi i prevremeni startovi koji neće biti sankcionisati.

Serbian open na Eurosportu

Šesto izdanje Serbian open indoor meeting-a dobiće globalnu razmeru ove godine jer će ga direktno prenositi glavna centrala Eurosporta. To znači da će svaka zemlja koja ima svoj ogranak ove televizijske kuće direktno prenositi atletski miting iz Beograda.

– Velika mi je čast da mogu da najavim da se atletika vraća na televiziju i da će Serbian open biti prenošen na kanalima Eurosporta diljem Evrope. To je veliko priznaje za miting i odličan posao koji smo kao savez postigli sa tako velikom kućom. Ceo prenos će trajati dva i po sata. Prenos ćemo radimo mi, kao što ćemo raditi strim za državna prvenstva, a link će preuzeti Eurosport – zadovoljno najavljuje Branković.

Potvrđen je dolazak Mondo Duplantisa i Tomaša Lisaka, a tokom februara biće objavljena imena još nekoliko svetskih imena koji će takmičiti na ovogodišnjem Serbian Openu.

Što se tiče prisustva publike za sada se još uvek ne zna da li će biti odobreno. Međutim iako bude kapacitet će biti ograničen na jako mali broj koji najverovatnije neće ostaviti mogućnost puštanja karata u slobodnu prodaju.

– Nažalost ulaznica u slobodnoj prodaji neće biti. Iako je svake godine velika potražnja za njima zbog trenutnih epidemioloških mera prisustvo publike nije dozvoljeno. Ako se nešto u međuvremenu promeni sumnjam da će se dozvoliti pun kapacitet već određeni postotak samo. Kako imamo obaveze prema sponzorima, vojsci, našim legendama, skupštinu pravimo 24. tu imamo 100 ljudi, pa onda i trenerima koji će biti smešteni na tribinama teško da će ostati ”rupe” da se određeni kontigent pusti u slobodnu prodaju. Voleo bih kad bi mogli ponovo da napunimo dvoranu, ali odužićemo se svima naredne godine kada spremamo do sad neviđeni spektakl – ističe Branković.

Slobodan Branković, Srpski atletski savez
Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, predstavljanje logoa za Svetsko prvenstvo 2022., Beograd – 10. septembar; Foto: Atlex

Bolje ozvučenje u dvorani

Svako ko je bio makar na jednom takmičenju u Atletskoj dvorani uvideo je da postoji veliki problem sa ozvučenjem. Koliko god se spiker trudio zvuk je jako loš i nerazgovetan. Svesni su tog problema i čelnici SAS-a. Pre nekoliko godina dovedeni su stručnjaci da pomognu da reše ovaj problem. Nakon njihove procene tadašnji Atletski savez Srbije nije imao toliko para da se upusti u rešavanje tog problema, ali sada su došla neka druga vremena i ovaj problem će biti rešen.

– Kako bi takmičenja podigli na najviši nivo jako je bitno i dobro ozvučenje, a to nam je jedan od problema u dvorani. Rešenje postoji i uradiće se potpuno nova izolacija celog objekta. Ovo je samo jedna u nizu stvari koje ćemo moći da uradimo zahvaljujući organizaciji Svetskog prvenstva.

Država pomaže za obnovu dvorane

Kako je više puta Branković naglasio, ništa od ovih novina ne bi bilo bez dobijanja organizacije Svetskog prvenstva i zbog toga su on, predsednik saveza Veselin Jevrosimović i ceo taj tim toliko ”grizli” da Beograd to dobije.

– Još jednom želim da se zahvalim celom timu jer smo izgurali ogroman posao i izvojevali veliku pobedu koje još uvek nismo svesni kolika je. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nas je podržao i bez čije pomoći ne bi uspeli da dovedemo svetski ”krem” u Srbiju i da obezbedimo sredstva da celu našu ”kraljicu sporta” podignemo za novi nivo.

Slobodan Branković
Dodela godišnjih nagrada najboljih za 2019., Slobodan Branković; Foto: Atlex

Ono što svako primeti kada uđe u dvoranu je čistoća kako samih borilišta tako i hodnika, toaleta… Kako bi sve to bilo besprekorno savez godišnje na to utroši 10 miliona dinara iz svog budžeta.

Srpski atletski savez u svakodnevno održavanje dvorane na godišnjem nivou ulaže oko 10 miliona dinara, pored onoga što ugovorno obezbeđuje Ministarstvo odbrane. Prošle godine smo dali i više jer je bilo više dana kada se dvorana koristila. Gotovo celog leta vrata su bila otvorena atletičarima.  Nažalost ulaganja u dvoranu će iz godine u godinu biti sve veća jer stari, što je i normalno. 

Ono što je novina zbog pandemije koronavirusa je da se na kraju svakog dana ceo objekat u potpunosti dezinfikuje što stvara dodatne troškove, ali zahvaljujući prvenstvu Sveta naredne godine znatno je olakšan rad saveza i same dvorane.

Zahvaljujući Svetskom prvenstvu i što je ova dvorana glavni trenažni objekat i sad i za vreme SP će biti, država Srbije je opredelila sredstva koja ćemo sad moći da uložimo da je sredimo  i da je opremimo kao što smo to uradili za Evropsko, kada smo napravili teretanu, opremili svlačionice, kancelarije… sad ćemo ići nivo više – najavljuje direktor SAS-a

Nova oprema, teretana…

Krajem prošle godine krenula je obnova celokupnog objekata Atletske dvorane. Najveći projekat koji je do sada urađen i koji se još uvek radi je celokupno saniranje krova. Sledi potpuna obnova instalacija kako više ne bi dolazilo do pucanja cevi i problema sa grejanjem, ono što dvoranu očekuje tokom leta je obnova tartan podloge, teretane…

– Tokom leta će se raditi na obnovi svih instalacija pa će se tako dugoročno rešiti problemi grejanja dvorane. Rekonstrukciju krova polako dovodimo do kraja tako da uskoro više nećemo imati problema sa prokišnjavanjem. Zahvaljujući SP i što je ovo trenažni objekat dvorana će biti rekonstruisana, okrečena, biće modernizovana sa novom opremom, novom teretanom, novim bezbedonosnim sistemom,  novom podlogom… – najavljuje Slobodan Branković.

Nova teretana u Atletskoj dvorani 2016
Atletska dvorana 2016. – instalacija nove teretane 22. decembar; Foto: Atlex

U velikom razgovoru koji smo uradili sa direktorom SAS-a dotakli smo se mnogih tema od finansiranja klubova, sportista, trenera, novog trenažnog objekta na otvorenom, plana za Svetsko prvenstvo, kako će izgledati Arena, koja će takmičenja sve biti održana u njoj sledeće godine…

Pratite nas tokom sledeće nedelje kada ćemo objavljivati ostatak razgovora kroz nekoliko novih tekstova paralelno prateći juniorsko prvenstvo Srbije i najavom seniorskog.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

April 2023
No event found!
Load More

Edit Template