Atletski savez Srbije na svečanosti u hotelu M proglasio je najbolje atletičare Srbije za 2019. godinu, čak šest njih je ”odbranilo” titulu.

Svečanost je otvorio predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović podsećanjem šta je sve učinjeno tokom prethodne godine od strane saveza ali i samih atletičara na najvećim takmičenjima.

– Za nas iz Atletskog saveza Srbije prethodna godina bila je prava sportska: naporna, dinamična, i vrlo uspešna. Čast mi je da vam kažem da su tokom 2019-te godine naši atletičari osvojili čak 60 medalja na međunarodnim takmičenjima, i to 22 zlatne, 14 srebrnih i 24 bronzane. Posebno bih istakao dve evropske medalje osvojene početkom marta u dvorani na Prvenstvu Evrope u Glazgovu. Naša Ivana Španović je još jednom dokazala superiornost u svojoj disciplini i ponovo odbranila zlato. Atletski savez Srbije očekivao je da Strahinja Jovanović zablista u svakom momentu i njegova bronzana medalja za nas nije bila iznenađenje.

Nova infrastruktura je nešto što je predsednik saveza posebno naglasio.

– Među važne rezultate bih svakako ubrojao i izgradnju dve nove staze, u Ćupriji i Zrenjaninu, dok završetak radova na stazama u Kraljevu i Čačku očekujemo ove godine. Siguran sam da govorim u ime celog Saveza kada kažem da sam vrlo srećan zbog rezultata rada na razvoju atletske infrastrukture u Srbiji. I u narednom periodu ćemo nastaviti da radimo punom snagom, kako bi naši mladi sportisti imali uslove koji im dolikuju. Kao atletu, posebno me raduje činjenica da sve više lokalnih samouprava želi u svom gradu atletsku stazu, i mi im kao Atletski savez Srbije pružamo punu podršku u tome.

Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije
ASS godišnja dodela nagrada, Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije; Foto: Atlex

Predsednik ASS-a je potom naglasio da je možda i najvažniji trenutak tokom protekle godine pobeda Beograda u borbi za domaćinstvo dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. godine.

– Možda najznačajnija stvar u prethodnoj godini za naš savez i kraljicu sportova, jeste da je Beograd izabran za domaćina Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2022. godine, kao i potpisivanje generalnog sponzorstva sa kompanijom Telenor koja će nam pružiti neophodnu finansijsku stabilnost. Ovako značajni rezultati se postižu samo uz zajednički trud, pa zato dugujemo posebnu zahvalnost i svim ostalim spozorima, donatorima i institucijama – svima koji su bili uz srpsku atletiku i koji nastavljaju da je podržavaju. Ako je suditi po godini koja je iza nas, mogu samo da očekujem da će i 2020. biti godina uspeha, napretka i sjajnih rezultata. Idemo dalje!

Na kraju Veselin Jevrosimović se zahvalio svim sponzorima za koje kaže da ih sada ima toliko da mora da ih čita kako nekog slučajno ne bi preskočio.

Video obraćanja predsednika Jevrosimovića mođete pogledati ovde.

Kao i godinu dana ranije najbolji atletičari Srbije su Ivana Španović i Strahinja Jovančević.

Ivana je odbranila titulu dvoranske prvakinje Evrope u skoku udalj, dok je Strahinja osvojio istorijsku bronzo na istom šampionatu u istoj disciplini sa novim državnim rekordom.

Ivana Španović, najbolja saeniorka Srbije u 2019
Najbolja seniorka Srbije u 2019. godini Ivana Španović, Vojvodina Novi Sad, dalj, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Strahinja Jovančević, najbolji atletičar Srbije u 2019.
Najbolji senior Srbije u 2019. godini, Strahinja Jovančević, Crvena zvezda, dalj, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Milica Gardašević je drugu godinu zaredom najbolja mlađa seniorka, dok se Elzan Bibić nakon titule najboljeg juniora sada ”okitio”  plaketom najboljeg mlađeg seniora.

Milica je nakon juniorskog zlata 2019. osvojila bronzu na U23 Evropskom prvenstvu u skoku udalj i pored nezgodne povrede, dok je Elzan na istom šampionatu osvojio istu medalju na 1500 metara, dok je godinu završio bronzom na kontinentalnom šampionatu u krosu.

Milica Gardašević, najbolja mlađa saeniorka Srbije u 2019.
Najbolja mlađa seniorka Srbije u 2019. godini Milica Gardašević, Vojvodina Novi Sad, dalj, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Elzan Bibić, najbolji junior Srbije u 2018.
Najbolji mlađi senior Srbije u 2019. godini, Elzan Bibić, Novi Pazar, srednje pruge, 1500m, 3000m, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

U juniorskoj konkurenciji Srbija je dobila dva nova lica. Juniorka koja je obeležila prošlu godinu je kopljašica Ivana Đurić, dok je kod muškaraca to srednjeprugaš Miloš Malešević.

Ivana Đurić je postala vicešampion Balkana do 20 godina dok je na Evropskom prvenstvu za svoj uzrast zauzela 10. mesto. Miloš je na istom tom takmičenju u Švedskoj postao vicešampion starog kontinenta, a tokom sezone je debitovao i za seniorsku reprezentaciju na Kupu Evrope gde je pobedio u trci na 3000 metara.

Ivana Đurić, najbolja juniorka Srbije u 2019.
Najbolja juniorka Srbije u 2019. godini, Ivana Đurić, koplje, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Miloš Malešević, najbolji junior Srbije u 2019.
Najbolji junior Srbije u 2019. godini, Miloš Malešević, Ćuprija, srednje pruge, 1500m, 3000m, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Ivana Ilić je ponovo proglašena za najbolju mlađu juniorku, dok je u muškoj konkurenciji priznanje dobio Tomislav Isailović, multitalentovani skakač.

Ivana Ilić je učesnica EYOF-a i šampionka Balkana do 18 godina. Tomislav je jedan od najboljih mladih srpskih skakača jer se ne zna da li mu bolje ide vis, dalj ili troskok. Dvoranski vicešampion Balkana za juniore u skoku uvis, učesnik EYOF-a u istoj disciplini, bronzani u dalju na istom takmičenju, a u istoj disciplini je osvojio istu medalju i na u20 Balkanijadi.

Ivana Ilić, najbolja mlađa juniorka Srbije u 201.
Najbolja mlađa juniorka Srbije u 2019. godini Ivana Ilić, Čačak, sprint, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Tomislav Isailović, najbolji mlađi junior Srbije u 2019.
Najbolji mlađi junior Srbije u 2019. godini, Tomislav Isailović, Mladost Zemun, vis, dalj, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Adriana Vilagoš je šesti laureat od 12 koji su i prošle godine dobili priznaje najboljeg od ASS-a. Drugu godinu zaredom proglašena je za najbolju pionirku dok je za pionira proglašen Nikola Kostić.

Adriana je nastavila sa obaranjem svetskih rekorda u bacanju koplja i u 2019. godini, a prošla godina ostaće upamćena i po njenom debiju u reprezentativnom dresu Srbije na juniorskoj Balkanijadi na kojoj je učestvovala van konkurencije. Što se tiče Nikole on je izmeđuo ostalih uspeha i pobeda uspeo da obori državni rekord na 300 metara.

Adriana Vilagoš najboljaatletičarka Srbije 2019.
Najbolja pionirka Srbije u 2019. godini Adriana Vilagoš, Senta, bacanje koplja, ASS dodela godišnjih nagrada; Foto: Atlex
Nikola Kostić, najbolji pionir Srbije u 2019.
Najbolji pionir Srbije u 2019. godini, Nikola Kostić, Košutnjak, srednje pruge, 400 metara, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Najmlađi dobitnici godišnjih nagrada ASS-a su mlađa pionirka Saima Murić i mlađi pionir Filip Čarnopiski.

Saima je novi izdanik odlične novopazarske škole srednjih i dugih pruga koja iako ima svega 13 godina oduševljava i mnogo starije atletičarke svojim rezultatima.

Najbolja mlađa pionirka Srbije u 2019.
Najbolja mlađa pionirka Srbije u 2019. godine, Saida Murić, nije mogla da dođe pa je nagradu primila drugarica, Novi Pazar, srednje i duge pruge, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Filip Čarnopiski, najbolji mlađi pionir Srbije u 2019.
Najbolji mlađi pionir Srbije u 2019. godine,  Filip Čarnopiski, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Najbolji klub u 2019. je Partizan 1945., a plaketu ispred kluba primio je generalni direktor Milan Pavlović Mane. Najbolji klub je praktično preko noći ostao bez gotovo svih atletičara zbog neslaganja dveju suprostavljenih struja u klubu, tako da je klub nakon najvećeg uspeha praktično na novom početku.

AK Partizan 1945 - Najuspešniji atletski klub u Srbiji u 2019.
Najbolji klub u 2019. godini AK Partizan 1945, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Milan Pavlović Mane, generalni direktor Partizana 1945 prima priznanje za najbolji klub u Srbiji za 2019.
Najbolji klub u 2019. godini AK Partizan 1945, Milan Pavlović Mane, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Kao i prethodnih godina za najboljeg trenera proglašen je Goran Obradović, trener Ivane Španović i stručni saradnik Strahinji Jovančevića i njegovog trenera/oca Milorada.

Goran Obradović najbolji atletski trener u 2018. godini
Najbolji atletski trener u 2019. godini, Goran Obradović, Vojvodina Novi Sad, Ivana Španović, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Atletičari i treneri

Milorad Jovančević, Strahinja Jovančević i Goran Obradović
Milorad Jovančević, Strahinja Jovančević i Goran Obradović, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Marko Milinkov i Milica Gardašević
Marko Milinkov i Milica Gardašević, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Ivana Đurić i Nenad Vojčevski
Ivana Đurić i Nenad Vojčevski, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Dragan Dukanac i Ivana ilić
Dragan Dukanac i Ivana ilić, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Adriana Vilagoš i Đerđe Vilagoš
Adriana Vilagoš i Đerđe Vilagoš, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Nikola Kostić sa trenerom
Nikola Kostić sa trenerom, ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex
Edin Zuković, Adriana Vilagoš i Đerđe Vilagoš
Selektor Edin Zuković sa Adrianom i Đerđe Vilagoš , ASS godišnja dodela nagrada; Foto: Atlex

Sve fotografije možete pogledati ovde.

Video sa ove ceremonije možete pogledati na našoj Fejsbuk stranici na kojoj smo se uživo uključivali.

(Atlex.rs)

Scroll to Top