BGD maraton je važan turistički projekat: Na sajmu turizma istaknut značaj ove manifestacije koja će se održati na međunarodni dan porodice! (VIDEO)

Jubilarni 35. Beogradski maraton održaće se 15. maja, a to je međunarodni dan porodice, istaknuto je na Sajmu turizma na kojem je istaknuto da ova atletska manifestacija ima izuzetno veliki značaj za grad Beograd.

Na Beogradskom sajmu od 24. do 27. marta održava se sajam turizma, a grad Beograd je kao jedan od svojih glavnih turističkih ponuda promovisao je Beogradski maraton.

Izuzetno mi je zadovoljstvo da na 43. Sajmu turizma, prva prezentacija na štandu Turističke organizacije Beograda, bude posvećena baš Beogradskom maratonu, kao izuzetno značajnom turističkom projektu i dugogodišnjem partneru Turističke organizacije Beograda – izjavio je danas direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović.

Beogradski maraton, već godinama, sem na sportskom polju, ostvaruje i izvanredne rezultate na kvalitetnoj promociji Beograda kao turističke destinacije, ali, takođe, ostvaruje i odlične rezultate kada je u pitanju ukupna turistička potrošnja u Beogradu i Srbiji zahvaljujući velikom broju stranaca koji učestvuju na ovoj najznačajnijoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji u našoj zemlji –rekao je Popović.

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda
Sajam turizma, Beograd 2022. – 24. mart, Beograd predstavlja Beogradski maraton, Miodrag Popović (direktor Turističke organizacije Beograda); Foto: BGD maraton/Filip Ištvanović

Ove godine, Beogradski maraton i Univerzitet Singidunum otišli su i korak dalje i učinili dodatni doprinos razvoju turističke privrede kroz poseban projekat koji su realizovali u prethodnom periodu, dodao je on.

Zajednički su napravili Studiju o proceni ekonomskog uticaja Beogradskog maratona za koju verujemo da će biti stimulativna za sve one koji se ozbiljno bave turizmom u Beogradu i Srbiji – zaključio je Popović.

Direktor BGD maratona Dejan Nikolić zahvalio se Popoviću i saradnicima iz Turističke organizacije Beograda na izvanrednoj saradnji i podršci koju smo imali poslednjih godina da zajednički predstavimo Beogradski maraton u svetu, ne samo kao vrhunski sportski događaj, već i kao kvalitetan turistički projekat.

Beograd kao grad otvorenog srca i poželjnu turističku destinaciju. Posebno nam je zadovoljstvo da sa ovog mesta možemo da najavimo da će jubilarni 35. Beogradski maraton biti održan za 50 dana, odnosno 15. maja na Međunarodni dan porodice i da će posle dve turbulentne godine ponovo biti događaj koji će privući veliki broj učesnika i turista, ali koji će ostvariti i mnoge druge dobre rezultate u značajnim privrednim i društvenim oblastima kao što je to bilo i u prethodnim decenijama. Na Beogradski maraton su do sada dolazili učesnici iz preko 100 zemalja sveta, što je pokazatelj otvorenosti i kvaliteta ovog događaja od posebnog značaja za grad Beograd – izjavio je Nikolić.

Beogradski maraton je pored sportsko-rekreativne manifestacije i jedna od najvažnijih turističkih manifestacija u zemlji – istakao je docent na Univerzitetu Singidunum Dušan Borovčanin, koautor studije o proceni ekonomskog uticaja Beogradskog maratona zajedno sa Aleksom Panićem, doktorantom.

Dejan Nikolić i Dušan Borovčanin, sajam turizma 2022
Sajam turizma, Beograd 2022. – 24. mart, Beograd predstavlja Beogradski maraton, Dejan Nikolić (direktor maratona) i Dušan Borovčanin (docent Uiverziteta Singidunum); Foto: BGD maraton/Filip Ištvanović

Tim istraživača sa Univerziteta Singidunum procenio je ekonomski doprinos Beogradskog maratona u periodu od 2014-2021. godine na preko 60 miliona evra i to isključivo od posete i boravka međunarodnih učesnika.

Borovčanin je napomenuo je da se ukupni ekonomski efekti Beogradskog maratona ne mogu sagledati isključivo kroz direktnu deviznu potrošnju stranaca već da izuzetno značajan efekat ostvaruju i domaći posetioci kroz efekat supstitucije uvoza i izrazio zahvalnost organizatorima trke na prilici da sprovedu jedno od prvih istraživanja ove vrste u Srbiji.

(Atlex.rs)

Scroll to Top