Beogradski maraton će se ipak održati i 26. aprila: Ko, kako i gde?

Brojni kineski trkački klubovi su se prijavili da učestvuju na ovogodišnjem Beogradskom maratonu 26. aprila koji je zbog koronavirusa pomeren za 18. oktobar međutim, Kinezi su pronašli način kako da ipak istrče ovu trku u zakazanom terminu.

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton trebalo je da se održi 26. aprila kao kvalifikacioni maraton za Olimpijske igre i Svetsko masters maratonsko prvenstvo 2021. u okviru ”World Marathon Majors” serije kojoj pripadaju najveći svetski maratoni Njujorški, Berlinski, Čikaški, Bostonski, Tokijski i Londonski.

Svi oni su otkazani zbog COVID-19, ali Kinezi su pronašli način kako da ipak istrče beogradski.

Njihova trkačka zajednica, inače najbrojnija na svetu, nije želela da se pomiri sa ovom situacijom i brojni trkački klubovi, organizatori maratona, specijalizovani turoperatori i pojedinci, a među njima i neke poznate kineske ličnosti, objedinili su se u ideji da 33. Beogradski maraton ipak trče, u originalnom terminu, kao virtualnu trku „33. Belgrade marathon Virtual Run, China-Serbia Friendship long live“, a kao znak podrške i solidarnosti sa Beogradom i Srbijom u ovom teškom periodu.

Prijavljivanje za virtualno učešće počelo je u četvrtak 16. aprila na specijalno pripremljenoj trkačkoj elektronskoj platformi i već u prvih sat vremena prijavljeno je preko 1.500 budućih učesnika.

start 32. Beogradskog maratona 2019.
START 32. Beogradski maraton atletika, Beograd 14.04.2019. godine; Foto: MN Press

Iako je u pitanju virtualna trka, trkači će je trčati na ulicama svog grada, svako za sebe, bez okupljanja pošto u Kini i dalje važi zabrana masovnih okupljanja.

Tako će svi prijavljeni, isključivo iz Kine, širom države samostalno trčati svoju trku, koja može da bude i kraća od maratona. Distanca će biti praćena i evidentirana, a svaki učesnik će, kao podsećanje na učestvovanje u ovom jedinstvenom događaju, dobiti i specijalne nagrade.

Pored posebne dizajnirane dvojezične elektronske diplome kreirana je i unikatna serija medalja sa natpisom „China-Serbia Friendship Long Live“ sa zastavama NR Kine i Republike Srbije na traci za medalju.

Poseban znak podrške je i odluka da svaki kineski učesnik virtualnog 33. Beogradskog maratona, prilikom prijavljivanja za ovaj događaj uplati i simboličnu startninu za učešće, a taj iznos će biti prosleđen kao humanitarna podrška Republici Srbiji u borbi protiv COVID-19. 
Kineska trkačka zajednica je, na ovaj jedinstven način, pokazala svoju snagu i solidarnost u daljoj izgradnji srpskog i kineskog prijateljstva.

start 32. Beogradskog maratona 2019.
32. Beogradski maraton atletika, Beograd 14.04.2019. godine; Foto: MN Press

Novi termin 18. oktobar je zvanično odobren

Saglasnost za održavanje 33. Beogradskog maratona u ovom terminu odobrio je AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka), s obzirom da je veliki broj svetskih maratona iz prolećnog termina odložen za kraj leta i jesen 2020. godine, pa je bilo potrebno usaglašavanje svetskog maratonskog kalendara.

500 Kineza je trebalo da dože u Beograd, a koliko će ih sad biti…

Za ovogodišnji 33. Beogradski maraton, još u decembru mesecu 2019. godine, bilo je prijavljeno učešće preko 250 kineskih trkača i gotovo isto toliko njihovih pratilaca i prijatelja, što je činilo grupu od preko 500 učesnika i gostiju iz Kine, a to bi bila najveća, sportsko-turistička samoplatežna grupa iz Kine ikada, u bilo kom povodu u Srbiji. Ostaje da se vidi koliko će ih biti u mogućnosti da trče ulicama Beograda u novom terminu u oktobru.

(Atlex.rs/bgdmarathon.org)

najnovije vesti

September 2023
No event found!
Load More
Edit Template

Copyright © Sportsko udruženje Atlex 2023 Sva prava zadržana.
Zabranjeno reproduktovanje sadržaja u celini i u delovima bez dozvole Atlex-a.
Kontakt mejl: office@atlex.rs