Atletika ulazi u škole: ”Kraljica sportova” kao izborni predmet od prvog do četvrtog razreda!

Sledeće nedelje ministar prosvete Mlade Šarčević i predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović potpisuju ugovor o saradnji po kojem će atletika postati izborni predmet od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u celoj Srbiji.

Iz godine u godinu broj gojazne dece je sve veći. Stručnjaci već duži vremenski period upozoravaju da su deca fizički sve neaktivnija zbog čega su izložena raznim zdrastvenim problemima.

ASS kao predstavnik ”kraljice sportova” i sporta koji je baza svakog drugog sporta uhvatilo se u koštac sa jednim od najvećih problema današnjeg vremena.

–  Primećeno je da odsustvom nastave fizičke kulture do petog razreda osnovne škole već drastično opada fizička sposobnost dece kod nas, pa se čak razvijaju i razni telesni deformiteti zbog odsustva kretanja i vežbanja – ističe direktor ASS-a Slobodan Branković za Sportski žurnal.

Slobodan Branković
Dodela godišnjih nagrada najboljih za 2019., Slobodan Branković; Foto: Atlex

Zbog toga će početkom sledeće nedelje ministar prosvete Mladen Šarčević i predsednik ASS Veselin Jevrosimović potpisati ugovor po kome će atletika postati izborni predmet za sve đake u Srbiji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Namera je da se kroz zabavu deca bave atletikom. Nastavnici i profesori fizičke kulture će se na obuci upoznati sa rekvizitima koje je Svetska federacija pripremila  za mališane kako se ne bi povredili. Moguće je vežbati i u učionici, jer se radi na spravicama koje koriste razvoju skočnosti, brzine i snage – naglašava Branković.

Direktor ASS ističe da se ovde ne radi o popularizaciji atletike već osposobljavanju dece da nauče da hodaju, trče, skaču i da budu barem malo fizički aktivni.

– Ovo nije uvod u treniranje atletike, već u razvoj fizičke sposobnosti, koje će doprineti đacima da se prebace u bilo koji sport ili dođu spremniji u više razrede na časove fizičkog. Jednostavno cilj nam je zdrava nacija – naglašava Branković.

Brzinom do zvezda, finale Beograda za devojčice u Štark areni
Brzinom do zvezda, finale Beograda za devojčice u Štark areni, Serbia Marathon 2019, Foto: Atlex

Nastavnici fizičke kulture proći će kratku obuku kako bi se ovaj projekat što bolje realizovao.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, doneo je rešenje da program stručnog usavršavanja za zaposlene u obrazovanju dobije status programa od javnog interesa pod nazivom: „Dečja atletika – primena savremenih programa u radu sa učenicima i atletska takmičenja u školi“.

Obuka je već počela i obuhvatiće oko 600 nastavnika, a prvi koji su je prošli su nastavnici iz Kikinde i Novog Sada.

(Atlex.rs)

najnovije vesti

June 2023
No event found!
Load More

Edit Template