Atletika se uselila u Arenu: Do kraja februara završetak radova

Štark Arena polako se pretvara u atletsko borilište, radovi su u punom jeku, a kraj svih radova očekuje se krajem februara kada će biti i svečano predstavljena Arena za dvoransko Svetsko prvenstvo.

Smotra najboljih atletičara planete koja će biti održana u prestonici Srbije bliži se munjevito. Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani zakazano je za period od 18. do 20. marta 2022.

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku. Upravo zbog vrednosti koje promoviše atletika, Srpski atletski savez, Beograd i cela Srbija posvećeni su organizaciji ovog velikog događaja, sa željom da atletičari imaju najbolje uslove za takmičenje i da gledaoci uživaju u vrhunskim nadmetanjima.

Arena za atletiku 2022, radovi 1
Štark Arena, priprema za atletsko Svetsko prvenstvo 2022. – 27. januar; Foto: SAS

Drugi put u svojoj istoriji u jednom od simbola našeg glavnog grada, Arena biće ispunjena atletskim bojištima koji će pokriti kompletnu površinu poda, pa je iz tog razloga izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu.

– U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika – rekao je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

Arena za atletiku 2022, radovi 1
Štark Arena, priprema za atletsko Svetsko prvenstvo 2022. – 27. januar; Foto: SAS

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis.

 Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom, u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis) – objašnjava koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene).

Arena za atletiku 2022., radovi 2
Štark Arena, priprema za atletsko Svetsko prvenstvo 2022. – 3. februar; Foto: SAS

Obzirom da je sama staza podignuta na tri i po metra od poda Arene publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

– Još 49 dana nas deli od najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svetu. Ponovo okrećemo novi list istorije, Svetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo da zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju – zaključio je Predrag Momirović, direktor takmičenja SP 2022.

Polovina karata za Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22 je već prodata, a vi vašu možete kupiti na biletarnicama Ticketinga: TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis, kao i online.

(Atlex.rs)

Scroll to Top