Anić ponovo u Americi: Samo da mi opet ne zatvore granice

Jedan od najboljih daljaša u istoriji Srbije Lazar Anić u sredu ponovo putuje u Sjedinjene Američke Države gde će kao i proletos obaviti dvoipomesečne pripreme, ako sve bude uredu.

On je i proletos sa ženom i sinom boravio u Hjustonu gde se pripremao za letnju sezonu. Tamo ga je sačekala pandemija koronavirusa pa je dvomesečne pripreme produžio na šestomesečni boravak u Teksasu.

– Hjuston je prelep grad sa odličnim uslovima kako za treninga tako i za život. Upoznao sam sjajen ljude tamo i odlučio sam da i ove pripreme obavim tamo – rekao je Anić za Atlex.

Njegov trener Željko Obradović za Sportski Žurnal je ispričao da je bio jako zadovoljan pripremama za ovogodišnju sezonu, ali da više sile u vidu povrede preponske hernije, nisu dozvolile da Anić ponovo skače preko 8 metara.

– Bili smo uvereni  da će ove godine ko od šale preleteti osam metara, ali nažalost, viša sila je uticala da ne bude tako. Mislim na povredu, koja je u početku i lekarima ličila na kilu. Nedelju dana uoči Prvenstva Srbije u Novom Pazaru skakao je sa kratkim zaletom od 14 koraka lako preko 7,80 metara. Očekivali smo bar 7,90 na šampionatu, ali se povredio. Sad čekamo novu dijagnozu da bi smo videli u čemu je reč – rekao je Željko Obradović za Žurnal.

Lazar Anić, skok udalj, Dvoransko prvenstvo Srbije
Dvoransko prvenstvo Srbije, 1.-2. februar 2020., skok udalj, Lazar Anić; Foto: Atlex

Nakon poslednjeg pregleda uoči polaska za SAD ustanovljeno je da problem vuče koren iz leđa.

Anić će u Americi imati uslove da još duže trenira na otvorenom nego što vremenski uslovi to dozvoljavaju u Novom Sadu i Srbiji. Tamo će se zadržati do sredine januara, a u tom periodu će već obaviti i nekoliko takmičenja.

– Planiramo da u Hjustonu krene ranije sa takmičenjima u dvorani. Nema normu za Evropsko prvenstvo u Poljskoj od 8,05 metara. To je prvi cilj, bez obzira što je reč o rezultatu boljem od nacionalnog rekorda –  ističe Obradović.

Norma za skok udalj za prvenstvo Evrope naredne godine je jača od one u Glazgovu na kojem je Strahinja Jovančević skokom od 8,03 metara osvojio bronzanu medalju skočivši novi rekord Srbije u dvorani, postavši prvi Srbin koji je ikada skočio preko osam metara u zatvorenom.

Lazar Anić je sa druge strane jedini Srbin u 21. veku koji je skočio preko osam metara na otvorenom i očekuje da će te daljine početi da skače i u dvoranskim uslovima.

Daljaš novosadske Vojvodine u svojoj karijeri ima učešća na prvenstvima Evrope i Sveta, a glavni cilj za 2021. biće odlazak i na Olimpijske igre. I za ovo takmičenje, odnosno letnju sezonu, plan je da se pripreme još jednom obave u Hjustonu.

– Nakon zimske sezone predstoji nam da se usmerimo ka Olimpijskim igrama u Tokiju, da se nađemo među 32 skakača. U aprilu ćemo obojica u Teksas, toplo je i odlično za trening i ostaćemo do maja, a onda od juna kreću takmičenja i povratak u Srbiju – najavljuje Željko Obradović.

Lazar Anić, Serbian Open 2020
Pogled ka 8 metara; 5. Serbian Open 2020 – 27. februar, Lazar Anić (Vojvodina Novi Sad), skok udalj; Foto: Atlex

Tandem Anić-Obradović i ove godine se spremao za Olimpijske igre, tako da je ovaj plan zapravo ovogodišnji koji je nažalost poremetio koronavirus.

– Isti plan smo imali i za ovu sezonu, pa nam je koronavirus sve poremetio. Nadam se da  će se to zaustaviti i da ćemo ovog puta moći da sprovedemo zamisli u delo kao i da će mu bol, koji sada oseća u leđima, ali je daleko slabiji od onog prvobitnog, potpuno se umiriti i da će moći mirno da trenira – zaključio je Željko Obradović u razgovor za Sportski Žurnal.

Prošlog puta Lazar je sa porodicom ostao tri puta duže od planiranog. Sada se šali na taj svoj račun, ali se nada da ovog puta neće morati da produžuje boravk ni dan duže od planiranog.

Nadam se da ću sad uspeti da pripreme obavim tačno onoliko dana koliko planiram ni dan više – kroz osmeh je Anić prokomentarisao svoju situaciju sa prošlog boravka u Americi kada skoro pola godine nije mogao da se vrati u Srbiju zbog pandemije COVID-19.

– Lepo nam je bilo u Hjustnocu, zato se i vraćamo, ali se nadam da sad neće doći do zatvaranja granica, da će se problemi sa virusom smanjiti i da neće biti potrebne za novim zatvaranjima i produženjem boravka – zaključio je Lazar Anić razgovor za Atlex.

(Atlex.rs)

Scroll to Top