Angelina preskočila i poslednji državni, star 39 godina: Apsolutni rekord joj je oduzela klupska drugarica, Vuleta više nije najbrža… 16 državnih u predsezoni

Uvertira za novu takmičarsku sezonu 2023. bila su četiri klupka mitinga gde je oboreno čak 16 rekorda Srbije od kojih se ističu Angeline Topić u skoku uvis od 193 centimetara, Tamare Radojčić na 60 metara kojom je nadmašila rezultat Ivane Vulete star 16 godina i Stele Ćuk koja je uspela da skoči više od Angeline.

Decembar mesec bio je rezervisan za klupske mitinge. Prvi je organizovao AK Karanovac, potom Top Džamp ”Memorijal Mihajlo Mika Švraka”, Partizan ”Miting budućih šampiona”, a godina je završena tradicionalnim ”Novogodišnjim mitingom” Crvene zvezde.

Na takmičenjima u organizaciji Top Džampa i Crvene zvezde viđeno je čak 15 državnih rekorda – 1 seniorski, 2 juniorska, 4 mlađe juniorska i 8 pionirskih najboljih ostvarenja, dok je jedan viđen na U16 prvenstvu Vojvodine održanom početkom decembra.

Letos je Angelina Topić nadmašila sve rekorde Tamare Malešev, a sada je to uradila i u dvorani i tako je zatvorila 2022. objedinivši sve državne rekorde u svim uzrasnim kategorijama, što je fenomen pogotovo ako se zna da ima tek 17 godina.

Tokom zimske sezone 2022 uspela je da se izjednači sa rekordom koji datira iz 1984. godine, ali je nakon 10-ak meseci Angelina uspela da savlada još taj jedan centimetar u dvorani i sa preskočenih 193 postane apsolutni rejirder Srbije u skoku uvis jer je ovo ujedno i juniorski i mlađe juniorski rekord.

Angelina Topić, Serbian meeting 2022
7. Serbian Open 2022. – 7. mart, Štark Arena – Angelina Topić, skok uvis; Foto: Atlex

U matu ove godine, četvrtog, slavilo bi se 4 decenije od ostvarenja Tamare Malešev iz Geteborga kada je takođe objedinila ova tri rekorda tim jednim skokom od 192 centimetara.

Topićeva drži i pionirski rekord tako da je objedinila sve uzrasne kategorije, ali samo na kratko. Da Angelina nije usamljeni primer rada Dragutina Topića i AK Top Džamp pokazuje i fantastičan skok Stele Ćuk. Ova 15-godidšnjakinja je uspela da preskoči 177 centimetara i tako postavi pionirski (U16) rekord Srbije. Isto kako je bronzana visašica Evrope nadmašila Tamaru Malešev tako je i Stela nju u pionirskom uzrastu, za jedan centimetar.

Da se nalazi u odličnoj formi Ćukova je pokazala i u troskoku gde je takođe postavila najbolji rezultat svih vremena u Srbiji. Kao i u visu i u ovoj disciplini je nadmašila klupsku drugaricu Teodoru Boberić koja je ovu titulu nosila sa skokom od 12,26 metara. Stela je 5 centimetara dalje doskočila tako da pored svog imena ima još jedno najbolje ostvarenje od 12,31 metra u troskoku.

Na ”Memorijalu Mika Švraka” pao je i rekord Ivane Vulete, tada još Španović kada je postavila pionirski rekord na 60 metara. Ivana je 27. januara 2006. u Budimpešti kroz cilj u najkraćoj sprinterskoj trci prošla za 7,68 sekundi. Gotovo 17 godina ovaj rekord je bio na snazi sve do dolaska Tamare Radojčić koja je na Memorijalu za četiri stotinke nadmašila ovaj rezultat i svoje ime upisala u najbrže pionirke svih vremena sa rezultatom 7,64 sekunde.

Da je skok uvis u ekspanziji pokazao je i 15-godišnji Vuk Šolaja. Ovaj talentovani član novosadske Vojvodine u svega  dve nedelje postavio je čak dva najbolja rezultata u istoriji Srbije. Prvo je na U16 prvenstvu Vojvodine 10. decembra oborio rekord star gotovo tačno 10 godina u visu. On je uspeo da preskoči letvicu na visini od 196 centimetara čime je za jedna centimetar nadmašio ostvarenje Dejana Budimskog koji je takođe u Novom Sadu 29.12.2012. preskočio 195 centimetara.

Nakon 15 dana na ”Novogodišnjem mitingu” u trci na 60 metara prepone ubedljivom pobedom uspeo je da svoje ime upiše na prvo mesto najboljih ostvarenja i u ovoj disciplini za pionire istrčavši 8,37 sekundi što je za 5 stotinki brže od do sadašnjeg rekorda Filipa Stojanovskog.

Dva rekorda postavio je i Aldin Ćatović iz Novoga Pazara. Ovaj 15-godišnjak je prvo na Memorijalu Mika Švraka postavio najbolji rezultat svih vremena u Srbiji na 800 metara istrčavši 1:58.13, da bi nedelju dana kasnije na Novogodišnjem mitingu isto to učinio na 1000 metara sa trkom 2:34.33.

Na Memorijalu Mika Švraka viđena su još dva rekorda i to u klupskim štafetama 4×200 metara. Devojke Top Džampa su postavile rekord za mlađe juniorke (U18) istrčavši 1:43.23. U sastavu Teodora Boberić, Elena Simić, Stela Ćuk i Angelina Topić nadmašile su dosadašnji rekord koji je iznosio 1:44.23 i držala ga je štafeta Crvene zvezde.

U muškoj pionirskoj konkurenciji štafeta Vojvodine u sastavu Uroš Kekić, Aleks Bezkrorvajnji, Vuk Šolaja i Nebojša Ilić trku je završila za 1:35.75 što je za gotovu sekundu brže od dosadašnjeg najboljeg rezultata koji je držala ista ova postava (1:36.82).

Na Novogodišnjem mitingu Crvena zvezde pored rekorda Šolaje u preponama dve članice Zvezde su postavile tri rekorda u trci na 1000 metara. Tara Vučković je trku završila za 2:52.41 čime je postavila najbolji rezultata svih vremena za pionirke. Prethodni rekord je iznosio 3:14.70 i držala ga je Milica Tomašević.

Natalija Grujić je upisala svoje ime u listu rekorda Srbije za uzraste mlađih i starijih juniorski kao prva koja je zvanično trčala ovu disciplinu i pobedila na 1000 metara. Srpski atletski savez ovu distancu je ove godine po prvi put uvrstio u zvaničnu disciplinu za ova dva uzrasta, a Natalija je trku završila za 2:51.39 čime je postavila prvi standard za buduće trke.

U troskoku kod muškaraca mladi Damjan Jelić postavio je najbolji rezultat svih vremena za pionire skočivši 12,98 metara. Atletičar zemunske Mladosti nadmašio je rekord svog klupskog kolege Dušana Juroševića iz 2015. kada je zabeležio skok za 8 centimetara kraće.

Kompletne rezultate sa ”Memorijala Mihajlo Mika Švraka” i  ”Novogodišnjeg mitinga”  možete pogledati ovde.

Takođe najnovije rekorde možete uvek pratiti ovde, a listu svih rekorda u dvorani ovde.

(Atlex.rs)

Scroll to Top