Ujedinjenje na staroj Karaburmi: BAK se vraća u OAK za još jači klub i SD!

Ono što se nagoveštavalo poslednjih godinu dana sada će se i obestiniti – BAK i OAK se ujedinjuju i stvaraju još moćniji klub.

Nije svakidašnje u Srbiji da se klubovi i institucije ujedinjuju, šta više još se više razdvajaju. Međutim svetli primer dolazi sa stare Karaburme gde će se BAK i OAK ujediniti.

Beogradski atletski klub nastao je 2015. godine kao posledica loše finansijske situacije u Omladinskom atletskom klubu Beograd. Kako bi legendarni klub sa stadiona OFK Beograda nastavio da ”živi” BAK je na sebe preuzeo rad sa najmlađima i da polako u narednim godinama oporavi OAK.

Prvi miting BAK-a
Prvi miting BAK-a; Foto: Atletika Snimci

Početne godine nisu bile lake pa su tako u jednom trenutku i svi seniori i juniori morali da pređu u BAK kako bi mogli da takmiče.

Međutim poslednjih nekoliko godina situacija je sve bolja pa su tako postepeno nekadašnji atletičari OAK-a vraćani u taj klub koji je vodio trener Novica Pantelić. Već početkom 2021. situacija je bila takva da više nije postojala potreba za dva kluba i samo se čekao prelazni rok i preregistracija klubova kako bi nekada velikan Jugoslovenske atletike ponovo ojačao i ujedinio se.

Darko Šapić, Aleksa Kijanović i Stanoje Burlić - BAK
Ekipno prvenstvo Srbije 2020., Sremska Mitrovica – 4. oktobar, Aleksa Kijanović sa svojim trenerima Darkom Šapićem i Stanojem Burlićem (BAK); Foto: Atlex

Prvi  čovek BAK-a Slavica Momirović trebalo bi da istu funkciju da dobije i u ”novom” OAK-u, ali celokupna nova upravljačka struktura kluba znaće se u narednim danima.

– Nakon nekoliko godina konsolidacije OAK Beograd je ponovo na ”zdravim” nogama i spreman je da korača krupnim koracima ka novim uspesima. Želela bi da se zahvalim na podršci koju imamo od fudbalskog i košarkaškog kluba i da se zahvalim navijačima sa kojima imamo odličnu saradnju. OFK, OKK i navijači su takođe zaslužni što će OAK ponovo biti jak. Naša zajednička ideja je jako sportsko društvo sa svim klubovima u njemu i na tome intenzivno radimo – rekla je Slavica Momirović za Atlex.

Slavica Momirović i Dragana Macanović
Prvenstvo Srbije 2021 – 6. jun, Kraljevo – Dragana Macanović (BAK) pobednica trke na 400m sa predsednicom kluba Slavicom Momirović; Foto: Atlex

Klub koji je doneo najviše bodova reprezentaciji Srbije ove godine se neće ugasiti u potpunosti. BAK će nastaviti da živi, ali samo i isključivo kao klub za atletske škole.

Ovim je srpska atletika dobila jedan još jači klub jer će se Mariji Stambolić i Damiru Klempiću, jednima od najboljih atletičara OAK-a, pridružiti izmeđuostalih Aleksa i Boško Kijanović, Asmir Kolašinac, Luka Trgovčević, Anja i Sara Lukić…

Zbog celokupne situacije, mnogo posla oko ujedinjenja klubova i pripreme za novu sezonu odlučeno je da se ni ove godine ne održi ”Trofej Beograda” koji je organizovao BAK 2018. i 2019., a prošle je zbog korene, kao i ostali mitinzi u decembru, otkazan.

Ono što je sledeći cilj OAK Beograda je dobijanje tartan staze na stadionu OFK Beograda. Za to imaju saglasnog kako fudbalskog kluba, tako i celog sportskog društva Beograd, tako da bi možda već narednog leta stadion na staroj Karaburmi mogao da zasija novim sjajem.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Anja Lukić (BAK)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Anja Lukić (BAK), 100m prepone; Foto: Atlex

Imali smo primer u skorijoj prošlosti burnog ujedinjenja (najblaže rečeno) Partizana sa novonastalim Partizanom 1945 koji je nastao zbog istih razloga kao i BAK. Takođe ako se pogleda atletska mapa Srbije može se videti kako u manjim gradovima ima po nekoliko klubova koji su nastali uglavnom ”cepanjem” jednog.

Ostaje da se vidi da li će ujedinjenje BAK-a i OAK-a podstaći i druge klubove (gradove) za sličnim činom kako bi napravili još jači klub koji bi bio pretendent za još bolje pozicije na ekipnim prvenstvima, kupovima, državnim prvenstvima ali i ukupnim godišnjim tabelama uspešnosti i tako napraviti nešto veliko za taj grad.

Koncentracijom kvaliteta, a ne čerupanjem na više ”frakcija”, dobio bi se još veći kvalitet, kvalitetnija takmičenja i mnogo toga dobro za sprsku atletiku i same atletičare. Iz jake konkurencije nastaju još bolji rezultati.

(Atlex.rs)

Scroll to Top