Kreće atletska Srbija: Poznat početak takmičenja, državno u avgustu, pripreme u junu, vikend kampovi, vraća se VK, neizvesne i Balkanijade, Beograd dobija tri stadiona, barem jedan novčani miting, ulaganje u trenere…

Sport se polako vraća u Srbiju, atletičari od 28. aprila mogu da se vrate treninzima na stadionima, a u velikom intervjuu za Atlex direktor Srpskog atletskog saveza (SAS) Slobodan Branković objasnio je kako će izgledati letnja sezona, kada će početi, koje su sve novine ove sezone i još mnogo, mnogo toga.

Po odluci Vlade Republike Srbije mere sprečavanja širenja pandemije koronavirusa se ublažavaju, a od 28. aprila ponovo su dozvoljeni treninzi na sportskim objektima na otvorenom što vraća atletiku u normalne tokove.

Da li to znači u potpunosti povratku normalni trenažni proces pitali smo direktora Srpskog atletskog saveza Slobodana Brankovića.

– Čim sam čuo nove mere pozvao sam ministra sporta Vanju Udovičića. Rano je bilo šta da se kaže ili zaključi, i njemu su tokom dana rekli da će se ove mere primeniti od danas. Verovatno ćemo sutra ujutru dobiti jasne instrukcije pod kojim okolnostima možemo da odvijamo trenažni proces. Sada znam koliko i svi da je dozvoljen rad na stadionima, ali ne i u zatvorenim objektima – rekao je Slobodan Branković na početku razgovora za Atlex.

Sve u svemu pitanje je dana kada će se svi atletičari vratiti svojim redovnim treninzima, a šta onda?

Kalendar takmičenja

Najbitnija stvar je definisati novi kalendar takmičenja. SAS je prihvatio predlog Svetske atletike (SA) da se državno prvenstvo održati 8. i 9. avgusta i da to bude termin za ceo svet.

Ono što je direktor saveza Slobodan Branković najavio za Atlex pre mesec dana da će atletičari imati oko dva meseca za normalne pripreme od kada se odobri povratak na stadione biće i učinjeno.

Prvo takmičenje za letnju sezonu 2020. zakazano je za 27. jun.

Ivana Španović, Olimpijske igre Rio 2016
Ivana Španović, Olimpijske igre 2016. Rio De Žaneiro, Brazil – 17. avgust, skok udalj finale; Foto: Guliver/Getty Images/Cameron Spencer

Čelni ljudi SAS-a, a pre svega takmičarka komisija nije sedela skrštenih ruku za vreme vanrednog stanja nego je osluškivala i prilagođavala srpske potrebe trenutnim situacijama kako bi po povratka u normalu što pre objavila zvanični kalendar.

Atletičari, treneri i svi zainteresovani imaće ceo kalendar za nastavak sezone na uvidu već ovog četvrtka, 30. aprila.

– Već nekoliko nedelja članovi takmičarske komisije su u vezi sa našim najboljim trenerima kako bi sačini kalendar koji svima odgovara. Sezona će početi u poslednjoj nedelji juna, sa takmičenjima za najmlađe, a ceo kalendar ćemo objaviti u četvrtak. Na njemu će biti tačni datumi takmičenja, ali ne i lokacije jer nam tek predstoji njihova ugovaranja, ali znaće se u maju. Državna prvenstva biće u celom svetu istih dana koje je Svetska atletika predložila, 8. i 9. avgusta. 

Sezonu će otvoriti najmlađi, a seniorima će se dati još vremena za pripremu.

– Prva takmičenja biće za mlađe kategorije i kako sad stvari stoje ići će od najmlađih ka starijima. Želja je da se seniorima da što više vremena za pripremu jer je većina verovatno imala ograničene mogućnosti za treniranje u poslednjih mesec dana što je sigurno dovelo da pada forme. Zbog toga želimo da im damo što više vremena da dođu do željenih formi.

Cela sezona na tri stadiona

Kako zbog bezbednosti tako i zbog finansija sva takmičenja u Srbiji biće organizovana na svega dva do tri stadiona.

– Takmičenja će morati da budu propraćena posebnim merama zaštite i zbog toga je bolje da odaberemo po jedan stadion u svakom regionu i da njega sredimo i održavamo. Sa druge strane većina stadiona nema rekvizite pa mi šaljemo kamione kada je neko takmičenje. Iz finansijskih razloga bolje je da oni stoje na jednom mestu i da se ne seljakaju iz nedelje u nedelju.

Ivana Španović prvenstvo Srbije 2019
Atletski stadion u Kruševcu – Prvenstvo Srbije 2019., skok udalj Ivana Španović; Foto: ASS

U poslednjih nekoliko godina izgrađeno je dosta stadiona širom Srbije, tako da su čelnici SAS-a sad na ”slatkim mukama”.

–  Zaista imamo mnogo odličnih stadiona, neki kao što je u Kraljevu će uskoro biti u potpunosti završen. Zrenjanin ima prelep stadion sa reflektorima, Subotica takođe, Kruševac se već pokazao, a imamo i novi stadion u Ćupriji. Ima ih zaista mnogo da ih sve ne nabrajam, ali svakako će svaki region dobiti određeni broj takmičenja. Ukoliko neko već ima opremu i želi da organizuje neko takmičenje pored ovih koje mi izaberemo, koja nemaju opremu, naravno da će i oni dobiti organizaciju. SAS snosi troškove svih svojih takmičenja u potpunosti, sad nam samo predstoje dogovori sa lokalnim samoupravama da nas prihvate u svom gradu i pomognu oko organizacije i bezbednosti. Takođe i smeštajni kapaciteti su bitni ako bude potrebe noćiti.

Pripreme

Maj mesec je mesec kada svi atletičari odlaze na pripreme, uglavnom inostrane. Ove godine će se to malo promeniti.

Dobra vest je da će priprema biti, ali će se one zbog trenutne situacije u svetu održati u Srbiji i to će važiti za sve bez obzira na programe.

– Priprema će biti. Atletičarima treba dati određeno vreme u kojem će isključivo biti skoncentrisani na trening. Nažalost zbog novonastale situacije putovanja u inostranstvo nisu moguća. Ne zato što SAS ne želi nekoga da pošalje negde, nego niko ne zna kada će i koje države dozvoliti dolazak turista, a i da li će Srbija dozvoliti odlazak i dolazak bez nekih protokola posle.

Pripreme 2019. u Užicu, Elzan Bibić
Elzan Bibić sa ekipom srednje prugaša na pripremama u Užicu 2019., stadion FK Sloboda Užice; Foto: privatna arhiva

Izgradnja stadiona širom Srbije sada će dati rezultate, ali sada se gleda grad koji ima i smeštajne kapacitete.

– Predstoji nam da u narednih 10-ak pronađemo lokaciju koja ispunjava uslove za pripreme, a to su da imaju atletski stadion i smeštajne kapacitete. Na sreću sad imamo dosta stadiona u Srbiji, predstoji nam da vidimo koji grad ”želi da prihvati” reprezentativce.

Lokacije se još uvek ne znaju. Iz nekih prethodnih iskustava pojedine grupe atletičara su se pripremale u Novom Pazaru i Užicama, a onima kojima tartan staza nije neophodna na Kopaoniku i Zlatiboru.

Mini pripreme tokom sezone

Ovogodišnja novina su vikend okupljanja koja će biti zakazivana tokom cele sezone. Koliko će ih biti zavisiće od novog rebalansa budžeta.

– Želja nam je da zbližimo atletičare i trener i da oni mlađi mogu da treniraju sa najboljim našim atletičarima, ali i da čuju nešto i nauče kako od njih tako i od naših najboljih trenera. Plan je da to budu kao mini pripreme u mestu gde postoje i trenažni i smeštajni uslovi.

Ovo je novina koja je bila planirana i pre pandemije koronavirusa, a sada će značiti iz još više aspekata.

– Ovim projektom nećemo sad samo pomoći atletici nego i ugostiteljstvu i turizmu jer planiramo da organizujemo dosta ovakvih vikenda. Sad nam predstoji dogovori sa lokalnim samoupravama i hotelima, i u zavisnosti od novog rebalansa budžeta znaćemo koliko ćemo ovakvih vikenda moći da organizujemo.

Promena strategije – više ulaganja u trenere

Do sada se ulagalo u individualne sportiste i njihove pripreme, ali SAS od ove godine želi da više ulaže u struku koja će da nastavi da stvara atletičare i pored sadašnjih. Zbog toga je ulaganje u trenere primarni cilj, a od toga će zavisiti i koliko će para ostati za organizaciju vikend okupljanja atletičara (po disciplinama).

– Do sada sredstva za trenere je bilo ”ako ostane”, što sad menjamo. Koliko god smo bili u mogućnosti davali smo na pojedinačne pripreme, ali sada ćemo više ulagati u same trenere. Zbog toga ćemo i organizovati vikende okupljanja gde će oni najbolji, njih devet koji su pod ugovorom sa savezom, prenositi svoje znanje kako atletičarima tako i mlađim kolegama. 

Okupljanje najboljih Srpskih sprintera i preponaša 2017.
Okupljanje najboljih sprintera i preponaša Srbije na jednom mestu 2017. – 26. novembar, Atletska dvorana, u organizaciji Srpskog atletskog saveza svi najbolji mladi sprinteri i preponaši okupili su se kako bi zajedno radili trening; Foto: Atlex

Na tom platnom spisku saveza nalaze se Goran Obradović, Milorad Jovančević, Nikola Tomasović, Dragiša Đorđić, Željko Obradović, Marko Milinkov, Dragan Perić, Rifat Zilkić i Danilo Krtinić.

– Mi smo pre nekoliko godina organizovali velika okupljanja u dvorani prvo sprintera i preponaša potom i bacača, dok su skakači svoj trening obavili u Novom Sadu. Tako da praktično ovo nije ništa novo, samo ćemo sad intenzivirati i poboljšati.

Povratak VK

Velika ”prašina” se digla zimus zbog ukidanja VK disciplina. Od prošle godine nije moglo samo tako da se zakaže disciplina ili atletičar da učestvuje van konkurencije već je morao da se napravi mini miting koji se održava u sklopu takmičenja. Od ove godine ti mini mitinzi moraju da budu isključivo pre ili po završetku zakazanog takmičenja. Zbog novonastale situacije to pravilo će sad ipak pretrpeti neke izmene.

– Neki atletičari su verovatno uspeli da se snađu i da dobro treniraju u ovo vreme vanrednog stanja, ali većina nije. Međutim da oni koji jesu ne bi bili oštećeni i morali da čekaju dva, tri meseca za prvo takmičenje dozvolićemo svakome ko želi da takmiči van konkurencije već od prvog takmičenja, bez obzira na uzrasno takmičenje. Bitno je samo da se ispoštuje minimum, a to je da budu prijavljeno barem tri atletičara po disciplini.

''Trofej Beograda'' 2018, VK 100m
”Trofej Beograda” (u18) 2018, VK 100m – 12. maj, Učesnici VK trke na 100m nakon završetka trke, Nikola Kovačević, Filip Ištvanović, Marko Vučurović, Mhajlo Mandić, Jovan Stojoski (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Balkanijade 2020.?

Kako su i Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo otkazani ove godine ”pik” će svim atletičarima biti njihova domaća prvenstva. Međutim za 21 države članice Balkanske federacije (ABAF) postoji još jedno veliko takmičenje – Balkanijada.

– Za sada se još ne zna da li će Balkanijada biti održana ili će se i ona otkazati. Bilo bi dobro kada bi uspeli da barem nju ”zadržimo” kako bi atletičari mogli da ostvare makar jedna nastup za reprezentaciju u letnjoj sezoni. Takođe ovo takmičenje je motiv svima, i samom državnom prvenstvu daje dodatnu draž i važnost.

Da li će se održati ova takmičenja ipak ne zavisi od ABAF-a već od celokupnog stanja u Evropi. Za ovo takmičenje najbitniji su stavovi Rumunije, Turske, Srbije i Bugarske, država čije članice najviše podstiču celu priču Balkanske federacije.

– Da li će Balkanijade biti zavisi od mnogo faktora, prvo da li će granice biti otvorene, hoće li se neko prijaviti da to organizuje, da li će pojedine države dozvoliti odlazak u inostranstvo i da li će druge dozvoliti ulazak stranaca… Mnogo je pitanja na koje niko nema odgovor. Sve zavisi od država, ne od saveza, a za ovo takmičenje pre svih Rumunije, Turske, Srbije i Bugarske. Ako sve bude kako treba seniorska Balkanijada će se održati pred kraj avgusta.

Međutim Branković ističe da postoje već zainteresovane države.

– Rumunija se javila da želi da ugosti seniore, mi možemo da preuzmemo organizaciju za mlađe juniore koje bi održali u Kraljevu, Turska za juniore, a tu je i kros. Tako da što se toga tiče ima zainteresovanih, ostaje nam sad da sačekamo kakve će mere doneti države pojedinačno.  

Tomislav Isailović
Balkanijada za juniore 2019.; Tomislav Isailović, skok udalj

Susret regiona kao opcija

Cilj je organizovati makar jedno reprezentativno takmičenje, a ukoliko do Balkanijade ne dođe SAS ima još jednu ideju.

– Zimus smo pokrenuli ”Susret regiona” ili ”Tromeč” za seniore dok su juniori u Turskoj takmičili sa još većim brojem evropskih reprezentacija. Želja nam je da naši atletičari imaju makar jedno takmičenje na kojem će nositi reprezentativni grb. Ukoliko do Balkanijade ne dođe potrudićemo se da se dogovorimo sa okolnim savezima za neki novi ”Tromeč”. Ali to takmičenje neće zavisiti od Balkanijade, ako bude mogućnosti za oba takmičenja oberučke ćemo ih prihvatiti.

Atletska dvorana će biti otvorena preko leta

Iako Atletska dvorana za treninge ne radi tokom leta, zbog specifične situacije ”vrata će ipak biti otvorena”.

Pojedine kancelarije su radile i tokom vanrednog stanja i sve mere zaštite i prevencije koje je prepisala država sprovodili su svi zaposleni, a njih će morati da se drže i atletičari koji budu trenirali.

– Kancelarije saveza nalaze se u dvorani. Primenjujemo sve mere zaštite, od glave do pete što se kaže. Na ulazu se nalazi  otirač sa hlorom, tu je odmah i gel za ruke, kad se to prođe stoje maske i rukavice i tako se ulazi ovih dana u dvoranu. Nedavno smo dezinfikovali i sve ostalo pored kancelarija. Kada nas je juče posetio predsednik Veselinom Jevrosimović nije mogao da veruje kako to sve izgleda. Iz našeg iskustva verujem da i svi klubovi mogu da pronađu način da ”urede” svoje prostorije po ovim novim propisima.

Savez je pre proglašenja vanrednog stanja napravio spisak atletičara na osnovu programa i rezultata koji su mogli da koriste dvoranu kada je počelo sa zatvaranjem stadiona i zabranom treninga. Upravo taj spisak će ponovo biti aktivan.

Atletska dvorana - tribine
Miting Budućih šampiona u organizaciji AK Partizan 1945, 9. Decembar 2017. , Atletska dvorana

– Mi ćemo vrata dvorane otvoriti za naše najbolje atletičare, kao što je to bila situacija kada je počela pandemija kod nas dok država nije zabranila. Spisak ko će moći da koristi, pre svega teretanu, ali i ostatak dvorane naravno, će sastaviti selektor Edin Zuković i sportski direktor Slobodan Popović. Ja se nadam da neće biti potrebe za korišćenjem dvorane, ali mi ćemo biti spremni, kao i uvek, da sve bude čisto i spremno za naše atletičare.

Međutim postoji jedan uslov pre nego što atletičar počnu da koriste dvoranu.

– Mi smo spremni, ali prvo mora da se ukine mera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima, tek tada će atletičari moći da koriste i uslove dvorane.

Startnine u 2020.

Od ove godine SAS je ukinuo plaćanje startnina za sve atletičare, a sa tim će nastaviti i nadalje.

– Od ove godine niko ne plaća SAS-u da bi takmičio. Sve troškove smo preuzeli na nas i mi sve pokrivamo. Tako će ostati i nadalje i ni za jednog atletičara neće biti potrebno plaćati, čak ni za VK nastupe.

Atletika u Beogradu

Stanje atletskih staza u glavnom gradu je poznat – nema ih. Zbog toga SAS ove godine neće održati ni jedno takmičenje u Beogradu.

– Nažalost ovog leta ni jedno prvenstvo Srbije ni u jednoj kategoriji neće biti održano u Beogradu. Staza na Vojnoj akademiji ne ispunjava bezbednosne uslove više, a i istekla joj je upotrebna dozvola (10 godina garancije, postavljeno 2009. prim. aut.). Zbog toga smo bili primorani na ovaj korak.

Ovo ipak ne znači da neće biti takmičenja u Beogradu.

Atletski savez Beograda treba da odluči koji će stadion prijaviti za takmičenja. Mi smo se odlučili za ovo za šta smo se odlučili, ASB će se verovatno dogovoriti sa Akademijom tako da će oni svoja takmičenja tamo organizovati, jer nažalost u Beogradu nema gde drugde.

Atletski stadion Vojna akademija Beograd
Atletski stadion Vojna akademija Beograd; Foto: Atlex

Beograd dobija dva (tri) nova stadiona

Beograd bi u dogledno vreme ipak mogao da dobije dva nova atletska stadiona, a jedan da dobije novo ”ruho”.

– Projekat, dozvole i sve što treba za izgradnju trenažnog atletskog stadiona odmah pored Atletske dvorane imamo, imali smo i finansijska sredstva, ali nažalost sada je sve to stopirano, ali verujem da ćemo ubrzo nastaviti sa ovim projektom.

Potpuno novi stadion na kojem će moći i da se takmiči dobiće Beogradska opština Obrenovac. Čim prođe vanredno stanje počinju radovi.

– Klub iz Obrenovca je zatražio od opštine da dobiju atletski stadion. Kontaktirali su savez da bi dobili informacije kako i šta treba za jedan takav objekat i postigli su dogovor. Tako da će izgradnja atletskog stadiona u Obrenovcu krenuti čim prođe vanredno stanje i biće gotov do sledeće godine. Poenta je tražiti od lokalne samouprave, opštine, grada, da se pokrene inicijativa, ne može SAS da zove i da traži za druge. Mi smo tu da pomognemo, ali ne možemo mi da budemo nosioci projekta.

Pre svega toga jedan stadion bi mogao da dobije novu stazu – to je Vojna akademija.

– Na dobrom smo putu da se dogovorimo sa vojskom da ipak obnovimo tu stazu na Akademiji. Kada će biti, ne znam, nadam se tokom leta. To je posao ASB-a, kao što ostali stadioni širom Srbije zavise od lokalnih samouprava i tamošnjih klubova. Ko traži, taj i dobije, ako postoje uslovi. Kako sad stvari stoje beogradska atletika bi ipak mogla da odbije ”novi život” na Vojnoj akademiji. Pitanje je sad kako će se to odvijati zbog ovog novog stanja.

Drugo kolo Kupa Srbije - 200 metara muškarci, Nemanja Bulajić, Mihajlo Mandić, Boško Kijanović, Stjepan Bojanić
II kolo Kupa Srbije, Beograd, Vojna akademija, trka na 200 metara za muškarce, 3. staza Stjepan Bojanić, 4. staza Boško Kijanović, 5. staza Mihajlo Mandić, 6. staza Nemanja Bulajić;   Foto: Atelx

Sva tri projekta su nažalost zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, a što je najgore direktor Branković je skeptičan po pitanju poslova koji nisu još ni započeti.

– Svi projekti koji su započeti biće sigurno završeni, ali oni koji nisu još ni počeli… Dovedeni su u veoma teško pitanje za dogledno vreme. Nadam se da ćemo uspeti makar neke projekte da pokrenemo, i da ćemo makar jedan stadion u Beogradu srediti u skorije vreme.

Sudbina ’’Gran pri’’ mitinga i novca na njima

SAS je za ovu godinu pripremio povratak Velike nagrade Srbije ili ’’Gran pri’’ Srbije kako su glasila imena ovog takmičenja koje je premijeru doživelo 2017. pa je sad bilo na ”doradi”. Međutim trenutna situacija neće dozvoliti da se ove godine održi u punom kapacitetu, a u kom znaće se u narednim danima.

– Predstoje nam razgovori sa lokalnim samoupravama da vidimo ko je voljen da organizuje atletski miting. Kako klubovi više ne plaćaju startnine, troškove organizacije ovih mitinga snose savez i grad organizator. Za sad imamo potvrđeno da će se održati jedan miting u Novom Pazaru, a u narednih mesec dana ćemo znati detaljnije oko ostalih. Cilj nam je da obezbedimo makar tri, za koje je ostavljen termin u kalendaru i za koje su obezbeđene novčane nagrade, ali tačne cifre ćemo još da utanačimo ovih nedelja. 

Sponzori su ostali uz atletiku i savez!

I pored teških vremena sponzori su ostali uz srpsku ”kraljicu sportova” i Srpski atletski savez.

– Želeo bih da uputim jedno veliko hvala svim našim sponzorima što nisu ”digli ruke” od nas i što ćemo zajedno da nastavimo ka zacrtanim ciljevima. Finansije su nam dobre kakvo je vreme. Imam budžet da ”izguramo” sve isplanirano zahvaljujući Telenoru, Komtrejdu, Sava osiguranju, Folcvagenu, Komercijalnoj banci, Jugoimportu, Jomi i Bel mediku. Jedino što nam predstoji tokom sledeće nedelje je sastanak sa državom nakon čega ćemo znati situaciju sa sredstvima koja smo trebali da dobijemo od nje kroz 12 jednakih mesečnih rata.

Slobodan Branković
Slobodan Branković; Foto: Telegraf/A. Nalbantjan

Program stipendista

Koliko god se SAS trudio da ”izgura” ova teška vremena i da atletičari ne osete krizni period nešto će ipak biti promenjeno, najviše iz razloga što su otkazana sva velika međunarodna takmičenja.

– Stipendijski program je stopiran iz razloga jer su otkazane i Olimpijske igre i Evropsko prvenstvo, a ta namenska sredstava služe da se atletičari pripreme za najveća takmičenja kojih ove godine neće biti. Druga stvar je što trenutno toliku količina novca nemamo, ali će selektor Edin Zuković i sportski direktor Slobodan Popović napraviti neki plan, atletičari će imati pripreme, ali ne u inostranstvu. Biće neke pomoći, ali ne u onom obimu koji su trebali da imaju pre pandemije.

Ovo ne znači da će atletičari koji su bili na spisku stipendista ministarstva ostati bez njih.

– Imamo sastanak sa ministrom Udovičićem ovih dana i jedna od tema će biti i te stipendije. Koliko sada znam one će biti i ugovori će se potpisati u maju kada će krenuti i njihova isplata.

Evropsko prvenstvo je moralo da bude otkazano

Nedavno je saopšteno da ove godine neće biti ni Evropskog prvenstva u Parizu. Ono je trajno otkazano, novog termina neće biti, a ”krivac” za to su mere koje je sprovodi Francuska vlada.

– Nažalost nije bilo teoretske šanse da se to takmičenje održi. Iako je sastanak borda Evropske atletike bio zakazan tek za 7. i 8. maj, vlada Francuske je donela odluka da zabrani sve sportske događaje, koncerte i sva javna okupljanja sa preko 5.000 ljudi sve do 1. septembra. Nema fudbala, košarke pa tako ni atletike. Kako ni to nije siguran datum, a pritom i jako dalek u smislu da atletičari tad već počinju pripreme za zimsku sezonu Evropski šampionat je morao biti otkazan.

Slobodan Brankovic - obraćanje pre izbora za veće Evropske atletike
Kongres Evropske atletike, 14. april 2019., Prag, Češka, Slobodan Branković, novi član veća Evropske atletike;   Foto: Guliver/Thomas Eisenhuth/Getty Images

Popularizacija, zbližavanje, ”preživljavanje”

Svet se menja, ciljevi se menjaju u odnosu na one koji su bili pre mesec ili dva dana kako za atletičare tako i za savez.

– Promenili su se ciljevi to je činjenica. Sad je najbitnije ”preživeti leto”. Atletičari da se prevashodno vrate i psihički i fizički, a mi da se konsolidujemo, ”preživimo” ovo leto i da u narednu godinu uđemo oporavljeni kakvi smo bili pre početke ove pandemije. Nažalost planovi se sad prave danas za sutra, teško je nešto dugoročno isplanirati. Već je počelo sa pričom da ni Olimpijske igre 2021. nisu sigurne, da postoji opasnost i od novog talasa koronavirusa na jesen…

Srpski atletski savez pokušaće da ujedini sve one koji čine Srpsku atletiku, da sve najbolje spaja na jedna mesta i da tako ”šalje sliku u svet” koja će popularizovati Srpsku atletiku.

– Ovu situaciju ćemo pokušati da iskoristimo u našu korist. Pripremama i vikendima želimo da zbližimo atletičare, trenere, da ovu našu zajednicu pretvorimo u malu porodicu. Time što ćemo biti u Srbiji da pokušamo da popularizujemo atletiku na nacionalnom nivou, da koliko mi to možemo podstaknemo i domaći turizam. Na državnom prvenstvu treba da nastupe svi naši najbolji atletičari i to da bude naša ”vizit karta” – sa ovom vizijom, misijom i ciljem Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, završio je razgovor za Atlex.

(Atlex.rs)

Scroll to Top