Branković predsednik ABAF-a, Karamarinov EA: Novinaru Višnjiću specijalno priznanje!

Na Kongresu Evropske atletike u Beogradu Dobromir Karamarinov postavljen je za predsednika EA, dok je Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza, nakon dve godine kopredsednikovanja dobio većinsku podršku članica ABAF-a da u naredne četiri godine samostalno vodi Balkansku federaciju!

U subotu 22. aprila u beogradskom hotelu ”Crown Plaza” održali su se izbori za predsednika Evropske atletike i Balkanske federacije. U prepodnevnim časovima birao se prvi čovek EA i u tesnoj borbi, 28-21 glasa, Dobromir Karamarinov je dobio svoj prvi pun mandat i priliku da nastavi ono što je radio prethodne dve godine nakon što je nasledio preminulog Svein Arne Hansena.

Pored predsednika izabrana su i tri potpredsednika a to su Čeri Aleksander (GBR), Žan Grasija (FRA) i Karin Grute Movin (SVE). Potom je usledilo glasanje za Kansil gde se od 26 kandidata biralo njih 13.

Slobodan Branković, direktor SAS-a ponovo je dobio poverenje za obavljanje ove funkcije, a pored njega novi Kasnil će činitii: Frenk Kareras (GIB), Raul Čapado (ESP), En Farset (NOR), Marton Đulai (HUN), Tija Helebo (BEL), Ana Kirnova (SVK), Jirgen Kessing (GER), Stefano Mei (ITA), Gvanca Mikeladze (GEO), Anti Philakovski (FIN), Erih Teigamagi (EST) i Aleksandra Vojneska-Zikova (MKD).

Kao što se da videti, nakon predstavnika Srbije region je dobio još jednog predstavnika, tačnije predstavnicu Makedonku Aleksandru Vojnesku-Zikovau.

Karamarinov i Kou
Kongres Evropske atletike 2023, Beograd – 21.-23. april – Dobromir Karamarinov (novi predsednik Evropske atletike) i Sebastian Kou (predsednik Svetske atletike); Foto: Atlex

Nakon toga usledila je konferencija za štampu gde su se novinarima obratili Karamarinov i predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.Međutim ono najbitnije za organizatore, srpsku atletiku i atletiku na ovim prostorima tek je trebalo da usledi, a to je glasanje za novog predsednika ABAFA.

Nakon što je Karamarinov nasledio mesto predsednika EA, dve godine Balkanskom federacijom, kao kopredsednici, su je vodili Slobodan Branković iz Srbije i Fatih Sintimar iz Turske, ali danas su 22 članice morale de se odluče za jednoga.

Prisutnih je bilo 20 delegata, odnosno 20 predstavnika svojih saveza, a Slobodan Branković je odneo pobedu rezultatom 12-8.

Očekuje nas ozbiljan rad i dosta promena u radu Balkanske federacije. Prva novina biće preseljenje sedišta u Beograd. Potom sredi potpuni redizajn logoa, imena… Takođe biće prekinuta praksa da su jedne iste države organizatori takmičenja. Neće sve biti samo u Istanbulu i Srbiji. Svaki savez koji bude izrazio želju za domaćinstvom dobiće ga. Cilj je da se takmičenje razvija i da imamo što više država i gradova koji će ugostiti najbolje atletičare Balkana. Očekivao sam pobedu, shodno tome tim je već oformljen i planovi su već zacrtani. Takođe u pregovorima smo već sa sponzorom koji će pomoći u razvoju balkanske atletike i samih takmičenja – izjavio je Branković prisutnima nakon što je promovisan u novog predsednika ABAF-a.

Specijalno priznanje Dragoslavu Višnjiću

Proslavljeni novinar ”Sportskog Žurnala” Dragoslav Višnjić koji više decenija prati atletska zbivanja u Srbiji i svetu dobio je posebno priznanje i plaketu od Evropske atletike za zasluge u ”kraljici sportova” – ”Povelju za zasluge za razvoj evropske atletike”.

Kako se navodi u sapoštenju EA reč je o najvišem priznanju koju dodeljuje Evropska atletika za ,,vrhunski i dugogodišnji doprinos razvoju atletike”.

Dragoslav Višnjić dobitnik nagradde EA za dobrinos evropske atletike 2023
Kongres Evropske atletike 2023, Beograd – 22. april – Dragoslav Višnjić (novinar Sportskog Žurnala) dobitnik specijalne plakete i diplome za rad i doprinos u evropskoj atletici; Foto: Atlex

Od kako je ustanovljena 1995, svega 35 osoba je dobilo ovu prestižnu nagradu, a ove godine je prvi put dobija neko iz Srbije. Kandidati su isključivo bivši članovi Saveta EA i komisija, kao i vrlo istaknute individue koje su doprinele razvoju evropske atletike u oblastima nauke, organizacije, administracije, statistike i novinarstva.

Na kongresima Evropske atletike, članovi Saveta mogu da odaberu maksimum četiri osobe za ovu nagradu, koje sami predlažu ili su to učinile nacionalne federacije. Mada je bilo više nominacija, u 2023. određena su samo dva lauretata – uz novinara „Sportskog žurnala“ još posthumno i Portugalac Manuel Arons de Karvalho.

Uz ovu jedinstvenu povelju, Dragoslavu Višnjiću su na svečanosti upriličenoj u okviru Izbornog kongresa Evropske atletike u hotelu „Kraun plaza“, uručene i ,,Srebrna značka”, kao i diploma.

(Atlex.rs)

 

Scroll to Top