Takmičenja ”danas za sutra” odlaze u istoriju: SA uvela nove propozicije za prijavu takmičenja i priznavanje rezultata

Svetska atletika je od 1. januara 2023. uvela novi sistem priznavanja rezultata, a da bi oni priznali rezultat kao normu ili da bi se našao na svetskim listama (WA Ranking) potrebno je da se takmičenje na kom je postignut rezultat nalazi u Globalnom kalendaru koje mora biti prijavljeno minimum 2 meseca ranije.

Seniorska takmičenja su veliki problem za srpske atletičare. Zbog manjka klubovi su ih zakazivali ”danas za sutra” nakon što se pojedini treneri ili klubovi dogovore međutim, Svetska atletika ukida tu praksu i želi da sve bude unapred utanačeno i dogovoreno inače rezultati neće biti priznavani na međunarodnom nivou.

Novi Sad je bio meka za seniore iz Srbije jer su ljudi iz Vojvodine bili dobri domaćini i kad god je trebalo organizovali su takmičenja za discipline za koje stignu prijave. Ti mitinzi su uglavnom bili zakazivani sedam do deset dana pre termina kada bi se ustanovio prazan period i potreba za održavanjem kontinuiteta. Na njima je učestvovala i Ivana Vuleta, a odlične rezultate su beležile Milica Gardašević, Adriana Vilagoš, Marija Vučenović, Anja Lukić, Strahinja Jovančević, Aleksa i Boško Kijanović… čak su se i neke norme obarale i beležili su se rezultati koji su donosili bodove za rang listu. Međutim to više neće biti moguće od ove godine.

Anja Lukić, 100m prepone
Miting AK Vojvodine 2020 – 15. avgust, Anja Lukić, 100m prepone, stadion Karađorđe; Foto: Atlex

Kako stoji u dopisu SAS-a ovo se odnosi isključivo na međunarodne norme, ne i za domaće. Norme za državna prvenstva ili rekordi Srbije biće priznavani, ali sa njima neće moći da se ide na velika takmičenja. 

Kako bi takmičenje bilo prihvaćeno od strane SA organizatori su obavezni da takmičenja iz programa januar/februar prijave pre njihovog održavanja, a za sva takmičenja posle 1. marta organizator mora da prijavi takmičenje najkasnije 60 dana pre održavanja u sistem Svetske atletike kako bi rezultati sa tog takmičenja bili priznati. Prijavu takmičenja u sistem Globalnog kalendara Svetske atletike vrše organizatori takmičenja uz odobrenje nacionalnog saveza. Srpski atletski savez je sva nacionalna prvenstva uvrstio u Globalni kalendar, a regionalna takmičenja se prijavljuju od strane regionalnih saveza uz prethodno odobrenje SAS.

Ovo ostavlja mogućnost da se održi neki zimski klupski miting, kao što je to činila Crvena zvezda prethodnih godina u januaru. Kako Atletski saveza Beograda ne dozvoljava domaćim atletičarima da nastupaju van konkurencije tako su ovi mitinzi bili neophodni i održavali su se nakon završenog zvaničnog programa.

Aleksa Kijanović (BAK) i Strahinja Jovančević (Crvena zvezda)
Miting AK Crvene zvezde 2021. – 24. januar Aleksa Kijanović (BAK) i Strahinja Jovančević (Crvena zvezda); Foto: Atlex

Ako se zna da je prvenstvo Beograda za seniore 14. januara, a da sledeće takmičenje imaju za više od mesec dana, tačnije državno prvenstvo 18./19. februara, lako je uočiti problem ukoliko ne postoje finansije (lične) da se ode u inostranstvo.

Iako je SAS pre nekoliko godina ozvaničio kategorije mlađih pionira (u14) i starijih pionira (u16) kao regularne kategorije, SA njih vodi kao dečiju atletiku (amatersku) i ne prihvata ih kao zvanične kategorije. Zbog toga se ne vodi statistika o svetskim rekordima za ove uzraste, a nacionalni savezi, koji su ih uvrstili, ih vode pod najbolja ostvarenja svih vremena. Takmičenja ovih uzrasta se neće prijavljivati u sistem SA.

Kako se navodi u dopisu SAS-a hodačima će takođe biti otežano takmičenje jer će na takmičenju morati da budu prisutne najmanje tri međunarodne sudije kako bi rezultati mogli da se vrednuju.

Ove novine su uvedene moguće zbog malverzacija sa rezultatima 7 saveza tokom prošle godine.

Organizacija mitinga

Kada se pogleda region Srbija je jedina bez seniorskog mitinga na otvorenom. Crna Gora ima 2-3, Bosna i Hercegovina takođe od kojih je najveći u Zenici. Ako izuzmemo Memorijal Borisa Hanžekovića, Zagreb ima dva međunarodna takmičenja, potom Osjek… Slovenija je liga za sebe jer su napravili svoj šampionat od 6 mitinga plus finale gde se svako takmičenje boduje i gde postoje dobre novčane nagrade. Za razliku od svih njih Srbja ima jak dvoranski miting, a 2022. održano je takmičenje i na otvorenom koji bi trebalo da poprimi snagu zimskog.

Armin Sinančević, 22. atletski miting Slovenska Bistrica 2022
22. atletski miting Slovenska Bistrica 2022. – 28. Maj – Armin Sinančević, bacanje kugle; Foto: Atlex

Međutim seniori i dalje nemaju gde da takmiče u Srbiji. AK Ćuprija je početkom sezone održala Memorijal Vere Nikolić i to je jedini miting u Srbiji.

Veliko je pitanje kako će uopšte izgledati letnja sezona nakon reči direktora SAS-a da Beograd nema ni jedan stadion, da je i Sremska Mitrovica izgubila licencu…

Ukoliko bi se neko opredelio da napravi miting to ”zadovoljstvo” bi ga koštalo 7.000 dinara samo kao taksa za unošenje rezultata u sistem OpenTrack, plus još 10.000 kako bi takmičenje bilo priznato od strane domaćeg saveza i Svetske atletike (kako bi se našlo u kalendaru). U tu sumu spada i taksa SA u iznosu od 25 dolara. Sve to mora da se obavi 75 dana pre održavanja željenog takmičenja.

(Atlelx.rs)

Scroll to Top