Maestralan povratak Milane Tirnanić: Godinu dana van staze, a onda 0,07s do norme za EP!

Milana Tirnanić je jedna od najbržih devojaka u Srbiji. 2017. godina bila je jedna od najuspešnijih u njenoj karijeri. Prvo je bila učesnica dvoranskog prvenstva Evrope da bi na leto postala vicešampionka Balkana. Nakon toga kreće ironija, bolovi i nemogućnost da se ustanovi i izleče bolovi. Godinu ipo dana kasnje, Milana je blizu drugog uzastopnog dvoranskog prvenstva Evrope.

Milana je članica Crvene zvezde. U beogradski klub prelazi 2016. godine iz Dinama iz rodnog Pančeva. Školovajući se u Nemačkoj, tri ipo godine je takmičila na dvojnu registraciju i za tamošnji klub vfl Pfullingen.

Rezultatski gledano najuspešnija godina bila joj je 2015. koja ju je i dovela u redove crveno-belih. Te sezone, pančevka rođena 1994. godine, eksplodirala je i zabeležila neke fantastične rezultate.

Prvo je na dvoranskom prvenstvu Srbije u Novom Sadu istrčala fantastičnih 60m za 7,51s. To joj je bio lični rekord sve do juče. Vratila se potom u Nemačku i na samom početku letnje sezone postavila je dva nova lična rekorda, koja su joj i danas važeća. 23. maja je na takmičenju u Elvangenu (Nemačka) 200m istrčala za 25.19s (+0,9) da bi nakon 2 nedelje postavila novi lični rekord i na 100m. Vratila se u Srbiju i na takmičenju u Kragujevcu uz savršen vetar od +2,0, 6. juna, 100m trči za 11,70s.

Milana Tirnanić, dvoransko Evropsko prvenstvo, Beograd 2017
Dvoransko prvenstvo Evrope 2017, Beograd; 60m žene kvalifikacije, Milana Tirnanić; Foto: Atlex
Promena sredine, povratak u Srbiju i promena trenera (dolazak kod Nevena Ranića) zahtevalo je vreme prilagođavanja. Ličnih rekorda nije bilo ali su bila priznanja u vidu učešća na dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu 2017. I ako nije imala normu, naš savez je odlučio da jednu od 2 specijalne pozivnice (koje je imao kao domaćin takmičenja) uputu upravo Milani. Te sezone je ponovo bila jako blizu rezultata od ispod 7,50s ali se ipak zaustavila na 52.

Letnji deo sezone krunisala je medaljom na prvenstva Balkana koje je bilo održano na novoizgrađenom stadionu u Novom Pazaru. Trkom na 100m i rezultatom 11,82s dolazi do srebrne medalje i postaje tako vicešampionka Balkana. Pripreme za narednu godinu kreću loše.

Konstantni bolovi u karlici i problemi sa tetivama aduktora nisu dozvoljavali Milani da trenira. Bolovi su bili toliki da je u jednom trenutku imala stravične probleme i poteškoće i u hodanju. Prva tri meseca nije ništa radila, potpuno je odmarala sve dok joj bolovi pri hodanju nisu splasli. Išla je po doktorima, tražila razloge bolova jer u tom trenutku još uvek nije znala šta je konkretno muči. Razne dijagnoze su bile ali Milani nije bilo bolje.

Nakon tromesečne potrage za odgovorima i odmaranja, kreće na terapije, pošto bolovi još uvek nisu bili nestali. Mesec ipo dana terapija ali i dalje nikakvih poboljšanja nema. Nakon izgubljenih skoro pola godine, u razgovoru sa trenerom Ranićem odlučuju da se posvete sitnim vežbama i jačanjima sitnih mišićnih grupa. Od juna do septembra su radili te vežbice da bi u septembru napokon potrčala bez bolova. Pripreme za novu sezonu su počeli jako obazrivo ali kako je vreme odmicalo Milani je bilo sve lakše i treninzi su sve bolje i lakše mogli da se rade.

Milana Tirnanić
Milana Tirnanić; Foto: AK Crvena zvezda

Traumnu 2018. godinu u kojoj je u jednom periodu jedva i hodala a kamoli trčala, Milana Tirnanić završila je na spektakularan način. Povratak vredan svakog divljenja u poslednjim danima 2018. godine i probijanje magične granice.

Na novogodišnjem mitingu Crvene zvezde Milana je istrčala dva trke kao nikad pre u životu na 60m. Posle 3 godine, posle godinu dana mučenja sa povredom, uspela da preskoči tu magičnu granicu od 7,50s. U prvoj trci dana ali i u prvoj posle dugo vremena, Milana je uspela nešto što je dugo sanjala a to je da na semaforu piše rezutat bolji od 7,50s i to je uspela. Semafor se zaustavio na 7,49s. Da se ne radi o slučajnosti potvrdila je i u finalnoj trci u kojoj je istrčala okruglo 7,50s. Samo 0,07s joj nedostaje več sad do norme za dvoransko prvenstvo Evrope koje će se održati u martu 2019. u Glazgovu.

– Povreda još uvek nije 100% sanirana. Postoje trenuci/dani kada i dalje osećam neke male bolove ali na ovom takmičenju nisam osetila apsolutno nikakav problem. Moje učešće na Novogodišnjem mitingu nije bilo sigurno. Dogovor je bio da se zagrejem pa da procenim da li sam sposobna da istrčim makar jednu trku, čisto da osetim takmičenje posle tolikog vremena. Osećala sam se odlično. Ovaj rezultat od 7,50s je apsolutno neočekivan i za mene i za trenera. Nadala sam se da mogu da istrčim ispod 7,70s i sa tim bi bila prezadovoljna. Ovako je ispalo mnogo bolje – izjavila je Milana za naš sajt nakon takmičenja.

Sezona praktično još nije ni počela a već imamo jedan fenomenalan rezultat. Naredno takmičenja su za dve nedelje, 12. i 13. januara, prvenstva Beograda za mlađe pionire i juniore gde če Milana možda učestvovati u trkama van konkurencije. Nakon toga sledi joj prvenstvo Beograda za seniore (20.1.) a potom i odlazak u inostranstvo na mitinge u Beč i Bratislavu 25. i 26. januara.
(Atlex.rs)
Scroll to Top