Strahinja, Milana i Luka idu u Minhen: EA objavila konačne liste za EP na kojima je rekordnih 14 predstavnika Srbije!

Konačna, treća po redu objava Evropske atletike o listi učesnika na Evropskom prvenstvu donela je ono čemu se srpska atletike nadala, a to je da u kvotu uđe i troje naših atletičara koji su bili tik ispod crte na početku, i to se dogodilo pa će tako dosadašnju brojku od 11 atletičara popuniti Milana Tirnanić, Strahinja Jovančević i Luka Trgovčević.

Poslednji takmičarski dan za plasman na EP u Minhenu bio je 26. avgust, a onda je usledio period odjava. EA je na svaka dva dana izbacivala novu listu učesnika na kojoj su Jovančević i Trgovčević mirovali dok se Tirnanićeva približila ulasku u kvotu.

Nakon objave drugog avgusta više dileme nema Srbija će imati 14 predstavnika jer su u kvotu ušli i Milana Tirnanić na 100 metara i Strahinja Jovančević u dalju i Luka Trgovčević na 110 metara prepone.

Podsetimo, do sada su svoje učešće bili obezbedili Ivana Vuleta (dalj), Armin Sinančević (kugla), Milica Gardašević (dalj), Angelina Topić (vis), Adriana Vilagoš (koplje), Asmir Kolašinac (kugla), Boško Kijanović (400m), Lazar Anić (dalj), Dragana Tomašević (disk), Elzan Bibić (1500m i 3000m) i Anja Lukić (110m prepone).

Tako će Srbija imati po dva predstavnik u muškom i ženskom dalju, u muškoj kugli i oba predstavnika na sprinterskim preponama, ali i prvu sprinterku koja će takmičiti na letnjem Evropskom prvenstvu.

Milana Tirnanić je ušla u istoriju Srbije kao prva devojka koja je obezbedila normu za jedno veliko međunarodno takmičenje kada je prošle godine trčala u Torunu na dvoranskom EP 60 metara. Ove godine je oscilirala sa formom, ali je promena načina treninga dovela do toga da ove sezone istrči drugi rezultat svih vremena u Srbiji na 100 metara – 11,37 sekundi. Da se nalazi u odličnoj formi govori i činjenica da je ove subote, 31. avgusta, u Gracu istrčala fantastičnih 11,41 sekundu.

Iako je bila četiri mesta ispod crte Milana je na kraju završila na poziciji broj 35 od 36 učesnica sa prosečno dva boda više od poslednje devojke koja se plasirala u Minhen.

Milana Tirnanić, Crvena zvezda
Milana Tirnanić, Crvena zvezda; Foto: Atlex

Strahinja Jovančević je bio prvi ispod crte u skoku udalj i nije se pomerao sve do poslednjeg preseka kada je zauzeo željenu 26. poziciju. Teška sezona za nekada trećeg daljaša Evrope, povreda koju vuče još od priprema u Baru nije mu dozvolila da ni na jednom takmičenju nastupi bez bolova. Najbolje ove godine je skočio 7.82 metara, a sve ostalo je bilo znatno slabije. Kako kaže oseća se bolje i bolovi se smanjuju tako da očekuje da će biti spreman do 15. avgusta kada su na programu kvalifikacije u dalju.

Strahinja Jovančević, Crvena zvezda
Strahinja Jovančević, skok udalj, AK Crvena zvezda, Vojna akademija; Foto: Atlex

Luka Trgovčević je imao sličnu sudbinu na 110 metara prepone kao i Tirnanićeva. Četiri mesta su ga delila od kvote, nije napredovao ništa u prva dva preseka, ali se na poslednjem i njegovo ime našlo mesto među 36 odabranih. Zauzeo je to poslednje mesto koje vodi u Minhen i njemu će kao i Milani ovo biti prvo letnje prvenstvo Evrope. Ove godine najbolje je trčao 13.86 sekundi, a od državnog 25. juna nije više takmičio zbog manjih problema sa povredom koja je sada sanirana.

Ekipno prvenstvo Srbije 2021, Luka Trgovčević (BAK)
Ekipno prvenstvo Srbije 2021., Smreska Mitrovica – 4. jul – Luka Trgovčević (BAK), 110m prepone; Foto: Atlex

Kada se podvuče konačna crta Srbija će imati 2 debitanta – Angelinu Topić i Adrianu Vilagoš, 6 koji će se po prvi puta takmičiti na letnjem EP-u – Armina Sinančevića, Boška Kijanovića, Elzana Bibića, Anju Lukić, Milanu Tirnanić, Strahinju Jovančevića i Luku Trgovčevića te 6 iskusnih atletičara – Ivanu Vuletu, Draganu Tomašević, Asmira Kolašinca, Lazara Anića, Strahinju Jovančevića i Milicu Gardašević.

Konačne liste učesnika u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

https://atlex.rs/wp-content/uploads/2022/08/Poziv-EP-MINHEN.pdf

  1. dan – 15. avgust, ponedeljak
    10:00 – Armin Sinančević / Asmir Kolašinac – Kugla kvalifikacije ( A / B grupa)
    11:05 – Milana Tirnanić – 100m kvalifikacije ( I grupa, III staza)
    12:10 – Lazar Anić / Strahinja Jovančević – Dalj kvalifikacije (B / A grupa)
    ———————————————————-
    18:15 – Dragana Tomašević – Disk kvalifikacije
    19:08 – Boško Kijanović – 400m kvalifikacije (II grupa, VIII staza)
    20:58 – Armin Sinančević / Asmir Kolašinac – Kugla FINALE 
  2. dan – 16 avgust, utorak
    09:43 – Luka Trgovčević – 110m prepone kvalifikacije (II grupa, II staza)
    09:50 – Ivana Vuleta / Milica Gardašević – Dalj kvalifikacije (B, A grupa)
    12:25 – Boško Kijanović – 400m polufinale (I grupa, VII staza)
    ———————————————————-
    20:27 – Lazar Anić – Dalj FINALE
    20:35 – Milana Tirnanić – 100m polufinale (I grupa, I staza)
    21:08 – Elzan Bibić – 5000m FINALE
     
  3. dan – 17. avgust, sreda
    /
  4. dan – 18. avgust, četvrtak
    10:15 – Adriana Vilagoš – Koplje kvalifikacije (B grupa)
    —————————————————————————-
    20:58 – Ivana Vuleta / Milica Gardašević – Dalj FINALE

  5. dan – 19. avgust, petak
    10:05 – Angelina Topić – Vis kvalifikacije (A grupa)
  6. dan, 20. avgust, subota
    20:25 – Adriana Vilagoš – Koplje FINALE
    20:51 – Anja Lukić – 100m prepone kvalifikacije (II grupa, 8. staza)
  7. dan – 21. avgust, nedelja
    19:05 – Angelina Topić – Vis FINALE
    19:10 – Anja Lukić – 100m prepone polufinale
    20:45 – Anja Lukić – 100m prepone FINALE

(Atlex.rs)

Scroll to Top