Sat. Oct 24th, 2020

Atlex

Specijalizovani srpski atletski portal

Japan neće Olimpijske igre: Da li će zemlja ”izlazećeg sunca” ponovo ostati bez Igara?

A man walks past a large banner promoting the Tokyo 2020 Olympics in Tokyo, Monday, March 23, 2020. The IOC will take up to four weeks to consider postponing the Tokyo Olympics amid mounting criticism of its handling of the coronavirus crisis that now includes Canada saying it won't send a team to the games this year and the leader of track and field, the biggest sport at the games, also calling for a delay. (AP Photo/Jae C. Hong)

Zbog pandemije koronavirusa po prvi put u istoriji Olimpijske igre su odložene, a po poslednjoj anketi građani Japana su sa čak 77 posto glasali protiv njihovih održavanja 2021.

Nacionalna televizija u Japanu redovno vrši ispitivanje građana da li Igre u Tokiju trebaju uopšte da se održe. Stanovnici zemlje ”izlazećeg sunca” iz ankete u anketu sve su više protiv te ideje i mišljenja su da njihova država nije ni trebala da se hvata tog posla.

Poslednje istraživanje, od pre neki dani, je pokazalo da je nešto više od 77% ljudi koji su učestvovali u anketi (ne navodi se tačan broj ispitanih) odgovorilo da Igre treba da se otkažu. Na isto pitanje dve nedelje ranije za odlaganje je bilo nešto malo preko 50%.

Glavni razlog za ovo je naravno veoma nepogodna virološka situacija svuda u svetu, pa i u Japanu, iako su najavljene “pojednostavljene” OI ne bi li se što više smanjila mogućnost širenja zaraze.

Podsetimo, Japan je 1940. predodređen da bude domaćin Igara, ali zbog početka Drugog svetskog rata igre nisu održane i jedine su do sada koje su otkazane. Tada je MOK igre preselio u Helsinki, ali one ipak nisu održane zbog rata koji je zavladao celim svetom.

Sada čovečanstvo vodi rat protiv COVID-19 i pitanje je da li bi i promena domaćinstva rešila problem.

Ako se Igre u Tokiju na kraju otkažu, Japan i njegova prestonica ostaće na samo jednim održanim OI 1964., prvim u Aziji, iako su trebali tri puta da budu domaćini.

(Atlex.rs)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *